Ενσυναίσθηση για τους/τις παραγωγούς των πολύτιμων αγροτικών αγαθών! Αλλά χωρίς ανθεκτικότητα;

Δευ, 15/08/2022 - 18:20
Κώστας Προμπονάς

Προβληματίστηκα με το ντοκιμαντέρ «Δηλητηριασμένα χωράφια» που προβάλλεται στην κρατική τηλεόραση. (Ο σύνδεσμος εδώ:  https://www.ertflix.gr/vod/vod.144552-deleteriasmena-khoraphia) Aς δηλώσω προκαταρκτικά την συνδικαλιστική αλληλεγγύη μου με τις Ενώσεις των Ευρωπαίων αγροτών, θορυβημένους στα όρια της εξέγερσης αν απαγορευτεί η γλυφοσάτη, η χημική ουσία που βρίσκεται στα ζιζανιοκτόνα. Σε όλα!

 Μένοντας σε αγροτική περιοχή έχω καταλήξει σε παρόμοιο συμπέρασμα με του Steven Powles, επιστήμονα του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας (USDA): «η γλυφοσάτη είναι η ανακάλυψη του αιώνα και είναι σημαντική για την αξιοπιστία της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, όπως ήταν και η πενικιλίνη για την αντιμετώπιση των ασθενειών.» Γλυφοσάτη σημαίνει ανταγωνιστική Ευρωπαϊκή γεωργία. Αλλά στο βωμό του κέρδους υπάρχει κόκκινη γραμμή;

Για τις Βρυξέλλες αναμφισβήτητα ναι, αφού σταθερά απαγορεύει τη φύτευση στα Ευρωπαϊκά χωράφια γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων δημητριακών με αντοχή στη γλυφοσάτη, δίνοντας παράταση στην κυκλοφορία της ενεργού ζιζανιοκτόνου ουσίας για ένα χρόνο ακόμη. Είδομεν! Αν υπολογίσουμε  μόνο πόσα ορυκτά καύσιμα γλυτώνει ο αγρότης, απαλλασσόμενος από πρόσθετες ζιζανιοκτόνες αρόσεις χάρη στη γλυφοσάτη,  επικερδές και για την τσέπη του αλλά και για το αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον καταλαβαίνουμε πώς έγινε το πιο δημοφιλές γεωργικό φάρμακο από Καναδά μέχρι Ελλάδα.

Από την άλλη, το ντοκιμαντέρ γκρεμίζει τους κοινούς τόπους, την αγροτική μυθολογία ότι την επόμενη μέρα η γλυφοσάτη έχει διασπαστεί και αδρανοποιηθεί. Ψεύδος! Η γλυφοσάτη εντοπίζεται πια στα 19 από τα 20 κρασιά και μπίρες, στα επιφανειακά νερά που άμα φτάσει αποδομείται εξαιρετικά αργά αλλά το πιο σημαντικό, στο μητρικό γάλα των Ευρωπαίων γυναικών. Το τελευταίο έχει σημασία για  τους εκπαιδευτικούς γιατί αρκετοί ερευνητές το συνδέουν με την αύξηση του αυτισμού και των αντικοινωνικών παιδικών διαταραχών.

Θα μπορούσα να έγραφα ουκ ολίγα κωμικοτραγικά για την γλυφοσάτη και τις χρόνιες ανοιξιάτικες διάρροιες που μου προκαλούσε-όπως και στις αγελάδες του ντοκιμαντέρ, επειδή επέμενα να μαζεύω  πικροπόριχα-αλησμόνητα το πασχαλινό πιάτο χόρτων της γιαγιάς, άλλη όμως η ορεινή Νάξος του ’70, άλλη η σύγχρονη αγροτική περιφέρεια! Στα Λουριά, στον κάμπο του Γαλάτη, κάθε χρόνο οι γείτονες μού ψεκάζουν τα μαρουλάκια μου και εν μια νυχτί χρυσαφίζουν.

Δεν το κάνουν επίτηδες! Απλώς όταν ραντίζεις με υψηλή πίεση, σίγουρα κάποια σταγονίδια απλώνονται δυο-τρία μέτρα πιο μακριά από κει που υπολόγισες. Και αν έχεις φυτέψει το κλαδί του πυξαριού σύριζα στην περίφραξη, θα κάνεις τη ζημιά. Δεν προτίθεμαι εδώ να συζητήσω τις πιθανές νοσολογικές οντότητες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες χρήστες-ήδη έχουν κερδηθεί οι πρώτες οικονομικές αποζημιώσεις επαγγελματιών αγροτών στην Ευρώπη από τις εταιρείες-Γίγαντες των αγροχημικών, για λεμφώματα κυρίως και δυσλειτουργίες σε ήπαρ και νεφρά, κλασσικά συμπτώματα σε όλα τα ζιζανιοκτόνα ενδοκρινικού διαταράχτη.

Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει μακροπρόθεσμα είναι η γεωργική ασφάλεια. Καλύτερα:  η διατροφική ασφάλεια! Όσοι δούνε το ντοκιμαντέρ και ασχολούνται με τη μάχιμη γεωργία, στο 10:20 μαθαίνουμε για την έλλειψη γονιμότητας των εδαφών που έχουν υποστεί πολυετή, άνω της δεκαετίας, χρήση γλυφοσάτης. Αυτό οφείλεται, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι επιστήμονες, στη μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών λόγω ενζυμικής παρεμπόδισης στην επέκταση περιφερειακών ριζών. Η γλυφοσάτη έχει επιπροσθέτως αντιβιοτική λειτουργία εξουδετερώνοντας πάρα πολλά «καλά» βακτήρια του εδάφους-θυμηθείτε ότι κάθε γραμμάριο χώματος έχει 40 εκατομμύρια βακτήρια! Η προσωπική παρατήρησή μου είναι ότι υπάρχει μεγάλη δόση αλήθειας στον παραπάνω ισχυρισμό. Στο παραδειγματικό χωράφι των Λουριών, όσες πατατιές εκτέθηκαν ακούσια σε γλυφοσάτη ξεράθηκαν. Όταν όμως έγινε επαναφύτρωση από τον κόνδυλο, συγκριτικά με τις διπλανές τους είχαν καχεκτική ανάπτυξη. Σε μεγάλο βαθμό οι επαγγελματίες αγρότες αντιμετωπίζουν το παραπάνω φαινόμενο κάνοντας χρήση επιπλέον λιπασμάτων αλλά συνήθως με φτωχό αποτέλεσμα.

Ως μέλος πολιτικού κόμματος που διεκδικεί την προοδευτική πολιτική αλλαγή θα παρομοιάσω το δυσεπίλυτο πρόβλημα της ζιζανιοκτονίας με το προσφυγικό. Και στα δύο άλυτα προβλήματα η Ευρωπαϊκή Αριστερά παλεύει να μην συντριβεί στις συμπληγάδες πέτρες του κυνισμού που οδηγούν σε εγκληματικούς πνιγμούς βρεφών και σε πρόωρες ασθένειες εργατών γης που είναι ο πιο ευάλωτος κρίκος.

Χρειαζόμαστε πρωταρχικά μια ενσυναίσθηση με τους αγρότες που παλεύουν να εξασφαλίσουν το ψωμί των οικογενειών τους, να μοιραστούμε την αγωνία τους ότι δεν φτάνει το εργασιακό 8ωρο στα χωράφια την Άνοιξη αν δεν βρεθεί μια παρόμοια δραστική ουσία! Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιδοτεί μια 3ετή αγρανάπαυση από γλυφοσάτη σε αγρούς που έχουν συνεχή, άνω της δεκαετίας, χρήση της, επιδοτώντας την αντίστοιχη χορτοκοπή είτε με βοσκή είτε με χορτοκοπτικά μηχανήματα. Όμως, πρέπει να διαπιστωθεί αντικειμενικά η έκταση του προβλήματος με χημικές αναλύσεις των επιφανειακών υδάτων, για να μην πάμε ακόμα μακρύτερα, στο μητρικό γάλα, όπως διαπιστώνει σοκαρισμένη η παθούσα Ευρωπαία μητέρα στο ντοκιμαντέρ.

Ας ξεκινήσουμε όμως πρώτα με την ενημέρωση των εργατών γης ώστε να μην ραντίζουν με ζιζανιοκτόνα όταν επίκειται βροχή που θα μεταφέρει σε λιμνοδεξαμενές και πηγάδια τις χημικές ουσίες. Γιατί, όπως αναγνωρίζουν οι τελευταίες εκτιμήσεις, η φόρμουλα των μοντέρνων διασυστηματικών ζιζανιοκτόνων έχει κι άλλα, μακράν πιο επικίνδυνα της γλυφοσάτης, χημικά συστατικά..!

Άλλες απόψεις: Του Κώστα Προμπονά