Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα (Νο 33/30-03-2021)

Τρί, 30/03/2021 - 16:22

* Τα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στον τόπο μας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αναφορικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, δείχνουν ότι, οι κυβερνόντες μας (σε κεντρικό επίπεδο) μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τους σοβαρούς, εθνικούς κινδύνους που περικλείει κάθε σκέψη ίδρυσης νέων δομών φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά μας. Οι νησιώτες, ως εκφραστές των τοπικών κοινωνιών τους, έχουν ευθαρσώς εκφρασθεί κατ’ επανάληψη ότι, δεν επιθυμούν την ύπαρξη δομών στα νησιά. Εν τούτοις, κυβέρνηση και λοιποί παρατρεχάμενοί της σπεύδουν να κάνουν του κεφαλιού τους…!

Μάλιστα, μετά την τελευταία επίσκεψη αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποσαφηνίστηκε, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, ότι οι εξαγγελίες περί «κλειστών δομών» στα νησιά, ήταν απλά ένα ευφυολόγημα για «νανούρισμα» των νησιωτών!

Ειλικρινά, απορώ πως ο εκ Χίου βουλευτής και Υπουργός Μετανάστευσης επιμένει στην εφαρμογή μιας πολιτικής την οποία έχουν αποδοκιμάσει περίτρανα εκείνοι που τον εξέλεξαν να τους εκπροσωπεί στο Κοινοβούλιο. Είναι να τρελαίνεται κανείς…! Εάν υπήρχε ίχνος πολιτικής ευθιξίας, κάθε πολιτικός στην ίδια θέση, θα υπέβαλλε την παραίτησή του, να ικανοποιήσει το φρόνημα του λαού που τον εξέλεξε και δεν θα επέμενε σε μια αδιέξοδη πολιτική που διαρκώς προκαλεί κοινωνική αναστάτωση και αναβρασμό από αδέξιες πολιτικές κινήσεις!

«Θα αποπεμφθεί ο Υπουργός Μετανάστευσης κ. Μηταράκης;»: Πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο του «Ορθοδόξου Τύπου» (φύλλο της Παρασκευής 05/03/2021), της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία –πανελλαδικά– θρησκευτικής, έντυπης, εφημερίδας της Πανελληνίου Ορθοδόξου Ενώσεως. Στην ίδια εφημερίδα και σε προγενέστερα φύλλα έχει γίνει αναφορά στον Υπουργό Μετανάστευσης λέγοντας ότι, την διαμαρτυρία τους εξέφρασαν οι Μητροπολίτες του Έβρου (Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος & Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Δαμασκηνός) για την εμμονική στάση του Υπουργού στην κατασκευή δομής μεταναστών στην περιοχή.

Ενώ έντονη διαμαρτυρία για την εφαρμοζόμενη πολιτική του ίδιου Υπουργού είχε εκφράσει πριν λίγους μήνες και ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος (στην μητροπολιτική του περιφέρεια υπάγεται και η Ειδομένη). Νομίζω πως, είναι πλέον ορατό δια γυμνού οφθαλμού, ότι η στάση του Υπουργού Μετανάστευσης έχει αρχίζει να ενοχλεί αρκετά την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος. Θεωρώ ότι, καθένας μπορεί να υποθέσει, εάν συνεχίσει την ίδια τακτική, τι θα γίνει σε λίγο…!

Εν τω μεταξύ ο Υπουργός, ως κυβερνητικός βουλευτής του Νομού μας, είναι απών γενικότερα, έχοντας αφήσει την επικοινωνιακή πολιτική του γραφείου του σε συνεργάτες και λοιπούς. Αλλά επ’ αυτών θα επανέλθουμε!

Έχω πει πολλάκις -και το λέω για ακόμη μια φορά- ότι, ο μόνος που είναι σταθερός στις απόψεις του περί μεταναστευτικού και έχει διατηρήσει μια συνεπή, πατριωτική στάση είναι ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μουτζούρης. Βέβαια, εκτός από το μεταναστευτικό υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν και προχωρήσουν και όχι μόνο όσα υλοποιούνται σήμερα από την προηγούμενη θητεία.

Μακάρι να γίνει κάτι σχετικά με την αξιοποίηση και ανάδειξη του Λωβοκομείου. Στο ΔΣ του Κληροδοτήματος που ανήκει («Οίκος Αγάπης») συμμετέχουν Δήμος Χίου, Περιφέρεια, συνδικαλιστικά όργανα παραγωγικών τάξεων, τοπικοί φορείς, αιρετοί και πολίτες. Επειδή όλοι κάνουν μνεία στην Εκκλησία να πούμε ότι, απλά, ο εκάστοτε Μητροπολίτης προεδρεύει αυτού.

Είδατε οι λοιποί φορείς να ασχοληθούν ποτέ; Είδαμε όλα αυτά τα χρόνια πολλές συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, φιλολογίες, γύρω από το Λωβοκομείο. Αλλά οι ασκήσαντες εξουσία (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) ουδέν εποίησαν. Το ίδιο Δήμος και Περιφέρεια, διαχρονικά. Οι μόνοι που έμπρακτα ασχολήθηκαν ήταν ο Μάρκος Μεννής (ως Δήμαρχος Χίου) και η Ελπίδα Τσουρή (ως Βουλευτής- Υφυπουργός Υγείας).

Έκτοτε ουδέν. Εάν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι του Κοφινά-Σίφι, που το πονούν, το αγαπούν και ενδιαφέρονται να το περισώσουν, θα είχε καταρρεύσει ολόκληρο και ιδιαίτερα ο Ναός του Αγίου Λαζάρου, που τον συντηρούν με δικά τους, προσωπικά, χρήματα τα μέλη του Συλλόγου της περιοχής. Σήμερα, ξεκινά μια νέα προσπάθεια εκ μέρους της Περιφέρειας.

Μακάρι να ευοδωθεί. Εάν δεν ευοδωθεί ας ξέρουν -οι ασχολούμενοι με τα κοινά του τόπου γενικότερα- ότι, πολύς κόσμος -που πίστεψε σε πολλά και περιμένει να τα δει- θα απογοητευθεί. Λοιπόν, ας μην τον απογοητεύσουν!

Πραγματικά, πολύ ευχάριστη νότα απετέλεσε η διοργάνωση της υπαίθριας έκθεσης των πορτρέτων των ηρώων της Ελληνικής επανάστασης του 1821 πέριξ του δημοτικού κήπου. Ήταν ότι πιο προσιτό και άμεσα προσεγγίσιμο στον πολίτη, μέσα στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοιού. Η Επιτροπή του εορτασμού ενήργησε με σύνεση και αποτελεσματικότητα και η δέουσα τιμή αποδόθηκε όπως αρμόζει στην περίσταση. Πολύ όμορφη και εύστοχα δημιουργημένη και η σημαία του Δήμου για την περίσταση!

Με την ευκαιρία, να επισημάνουμε ότι, επί πολλές ημέρες, που διερχόμαστε πεζή στο δημοτικό κήπο (μια μικρή διέξοδος τις ημέρες αυτές, που η κυκλοφορία δεν επιτρέπεται με άλλον τρόπο), διαπιστώσαμε ότι είναι καθαρότατος, κάτι που στο παρελθόν δεν ήταν και τόσο ευδιάκριτο. Επίσης, είδαμε να έχουν φυτευτεί λουλούδια, αλλά και μικρές τράφοι με τις περίφημες χιώτικες λαλάδες. Πολύ ωραία!

Άλλο ένα σημείο, που πρέπει να συγχαρούμε για τα αντανακλαστικά των υπευθύνων, οι οποίοι μας διαβάζουν και ενεργούν στον κατάλληλο χρόνο: Δυο φορές γράψαμε για τις φθαρμένες πλάκες πεζοδρομίου και το τοιχίο αντιστήριξης στο χώρο περιπάτου της οδού Λεωφόρου Ενώσεως (λίγο πιο κάτω από το αλιευτικό καταφύγιο της Φάρκαινας). Διαπιστώσαμε ότι, ήδη έχει εγκατασταθεί συνεργείο και αποκαθιστά τις πλάκες αλλά και συντηρεί το πέτρινο μικρό τοιχίο προς τη θάλασσα, ώστε να διέρχονται με ασφάλεια πεζοί και οχήματα. Μπράβο στο Δήμο που ενήργησε άμεσα!

Τέλος, κάτι ακόμη που παρατηρήσαμε ότι αποκαθίσταται πολύ σύντομα είναι η αντικατάσταση των καμμένων λαμπτήρων στις δημοτικές οδούς της πόλης. Η εικόνα έχει βελτιωθεί πολύ. Φαίνεται ότι, το σύστημα προώθησης των αιτημάτων που υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι πολίτες στην πλατφόρμα του Δήμου λειτουργεί και οι ιθύνοντες έχουν την εντολή να ενεργούν ταχύτατα. Παρήγορο σημάδι!

Καλά, το τι ζυμώσεις ξεκίνησαν να γίνονται εν όψει της συμπλήρωσης μέσα στο καλοκαίρι του ½ της αυτοδιοικητικής θητείας σε Δήμους και Περιφέρειες, δεν λέγεται! Καθημερινά φθάνουν στ’ αφτιά μας τόσα, που, εάν τα αναλύσει κάποιος, θα του…φύγει το τσερβέλο…! Οσφραίνομαι σε λίγους μήνες να έρχονται… γλέντια!

Άλλες απόψεις: Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου