Τόση αλαζονεία, τόση ελαφρότητα…

Παρ, 11/12/2020 - 17:32

Το τελευταίο διάστημα της καραντίνας συνηθίσαμε να ακούμε και να βλέπουμε περισσότερο ειδήσεις που αφορούν πολίτες οι οποίοι μέσα από την καθημερινότητα τους δεν τηρούν τα αναγκαία μέτρα και θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Αυτό είναι μια πάγια τακτική της κυβέρνησης και των ΜΜΕ, για να ρίξουν τα φταιξίματα στους «απειθάρχητου»ς πολίτες για την μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας.

Συγχρόνως, οι κυβερνητικοί επιχαίροντας προκλητικά ότι τα έχουν κάνει όλα καλά δεν χάνουν ευκαιρία να προβάλουν την έλλειψη ατομικής ευθύνης ως υπεύθυνη για τον καθημερινό τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους. Με αυτή την δικαιολογία έχει ξεσαλώσει και ο υπουργός προστασίας του πολίτη και με το πρόσχημα ότι μας προστατεύει γεμίζει τους δρόμους ένοπλους και απόλυτα προκλητικούς αστυνομικούς. Έτσι πιστεύει ότι πειθαρχούν οι πολίτες.

Η Πανδημία είναι το απόλυτο άλλοθι της κυβέρνησης για να μετατρέψουν την χώρα σε ένα αστυνομοκρατούμενο καθεστώς.

Σε αυτό το πλαίσιο της στοχοποίησης βρίσκονται πάντα τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τα κανάλια δεν χάνουν ευκαιρία για να τα συκοφαντήσουν και να αποδείξουν πόσο καλά κάνουν την δουλειά τους.

Παρακολουθήσαμε να υπερπροβάλλουν επί τριήμερο ένα τραπέζι στο όποιο έφαγε πρώην υπουργός ή δηλώσεις που έκανε χωρίς μάσκα -την οποία κρατούσε στο χέρι-,ή ακόμα και αναρτήσεις απλών μελών στο fb. Για αυτά σπατάλησαν ώρες τηλεοπτικού χρόνου, κάνοντας μάλιστα σχόλια και καταλήγοντας ότι προκαλούν, πρέπει να διαγραφούν, έσπασαν την καραντίνα και πολλά άλλα.

Θα μου πείτε είναι υπερευαίσθητοι οι άνθρωποι και νοιάζονται για την Δημόσια υγεία.

Συνέβη όμως ένα γεγονός τις προηγούμενες μέρες που δεν έχει την ανάλογη προβολή και κριτική από τα αντικειμενικά και καλοταϊσμένα ΜΜΕ. Πως θα γίνονταν άλλωστε..

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την σύζυγο του, εθεάθησαν να φωτογραφίζονται αγκαλιασμένοι με άλλους 5 πολίτες, χωρίς μάσκα, κάνοντας δήθεν άθληση στην Πάρνηθα-απαγορεύεται πάνω από 3 άτομα για τους κοινούς θνητούς-και επιπλέον οδηγώντας μηχανοκίνητο όχημα εντός του εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας-κάτι που επίσης απαγορεύεται-.

Εκτός βέβαια ότι με αυτή την κίνηση έσπασαν την καραντίνα και συγχρόνως έκαναν άλλες 3 παραβάσεις και επιπλέον θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, το όλο ζήτημα είναι πρωτίστως ηθικό.

Τι παράδειγμα δίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του όσα λένε οι επιστήμονες και επιπλέον όλα όσα απαιτεί από τους πολίτες να κάνουν και συχνά κουνώντας το δάκτυλο, επικρίνοντας και επενδύοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό και την στοχοποίηση.

Αυτό όμως που προσωπικά νομίζω ότι βγαίνει από όλο αυτό είναι μια αλαζονεία, μια υπεροψία και μια αίσθηση ότι εγώ κάνω ότι μου γουστάρει, αλλά εσείς θα κάνετε ότι θέλουμε εμείς. Αυτό όμως θα μου πει κάποιος φαίνεται από τον τρόπο της διακυβέρνησης τους, «αποφασίζομε και διατάσσομεν», βία και καταστολή, αστυνομοκρατούμενο κράτος, καταπάτηση δικαιωμάτων.

Περισσότερο όμως από όλα αυτό που προβληματίζει και φοβίζει είναι αυτή η ελαφρότητα, αυτή η ανευθυνότητα. Συμπεριφορά εφήβου που ενεργεί παρορμητικά, που δεν αντέχει τους κανόνες και πρέπει να κάνει τις τρέλες του.

Αναρωτιέμαι τελικά ποιος είναι πιο υπεύθυνος σε αυτή τη χώρα και κλείνοντας δεν θα πω το τετριμμένο τι θα έκαναν και τι θα έλεγαν αν το έκανε ο Τσίπρας, ή αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πω όμως ότι για αυτή την κατάντια οφείλουμε να μην παραμένουμε απαθείς.

Δεν μας αξίζει τόση ελαφρότητα και τόση ανευθυνότητα.

 

Άλλες απόψεις: Της Ευαγγελίας Μανιτσούδη