30 χρόνια «Διαδρομές»

Σάβ, 13/01/2024 - 07:56
30 χρόνια «Ανθρώπινες Διαδρομές» στην Αλήθεια TV

Συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια από τη χρονιά που βγήκε στην τηλεόραση της «Αλήθειας» η εκπομπή «Ανθρώπινες Διαδρομές». Και μου φαίνεται απίστευτο πόσες διαδρομές απαθανατίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν ένα απωθημένο που είχα από το πάλαι ποτέ ραδιόφωνο του «Χιακού Λαού» και βρήκε την υλοποίησή  του στην «Αλήθεια». Και όχι μόνο ραδιοφωνικά αλλά και τηλεοπτικά που ήταν και το πιο σημαντικό, καθώς η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική από το λόγο. Και ειδικότερα στην αποτύπωση της ζωντανής πραγματικότητας.

Ήταν το 1994 όταν ξεκίνησα να δημιουργώ αυτό το πανόραμα Χίων και επιλεγμένων «ξένων» για να μείνουν στην ιστορία. Αρχικά με δυσκολίες γιατί η εκπομπή ήταν απ' ευθείας και με πολύ άγχος και αγωνία. Γιατί και άγχος και αγωνία έχουν οι απ' ευθείας εκπομπές για το αν θα είναι συνεπείς οι φιλοξενούμενοι στην προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης. Η εκπομπή έπρεπε να αρχίσει σε συγκεκριμένη ώρα και η όποια καθυστέρηση ανέτρεπε τη ροή του προγράμματος. Και να τον περιμένεις να φανεί στο στούντιο της οδού Καλαμπόκα και να αδημονείς όταν η ώρα πλησίαζε και δεν εμφανιζόταν.

Πέρασαν λοιπόν τριάντα ολόκληρα χρόνια και μου φαίνεται απίστευτο. Γιατί όταν ξεκινούσα την εκπομπή ούτε που περνούσε από το μυαλό μου ότι θα ήταν δυνατό να διαρκέσει τόσα πολλά χρόνια.

Και όλα αυτά τα χρόνια πόσες εκατοντάδες παρέλασαν από την εκπομπή και παρέθεσαν ο καθένας τη δική του μαρτυρία για ιστορικά γεγονότα που τα είχαν βιώσει αλλά και το δικό τους αξιοπρόσεκτο οδοιπορικό. Αξιόλογες προσωπικότητες της χιακής ζωής των οποίων η παρουσία στο τοπικό στερέωμα δεν πέρασε απαρατήρητη. Αλλά και προσωπικότητες πανελλήνιας εμβέλειας. Καθένας με τη δική του δράση και προσφορά, ειδικότερα και γενικότερα. Άνθρωποι που έβαλαν το δικό τους ξεχωριστό λιθαράκι στο τοπικό αλλά και πανελλήνιο οικοδόμημα. Με τα όποια μειονεκτήματά τους. Συμπατριώτες μας που κρίνουμε ότι δικαιούνται μια θέση στην ιστορία του νησιού, αφού σε πολλές περιπτώσεις τη διαμόρφωσαν οι ίδιοι.

Και συνεχίζουμε. Κάθε Τρίτη στις 7 και στις 11 μ.μ. και το μεσημέρι της Τετάρτης στις 3.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

dimfre@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα