35 χρόνια «Καθημερινά»

Τετ, 22/06/2022 - 07:45
Ο 14ος τόμος της σειράς "Καθημερινά" θα παρουσιαστεί την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 στο λιμανάκι της Αγίας Ερμιόνης

Για 35η χρονιά τα «Καθημερινά» της «Αλήθειας» και συγχρόνως δικά μου, είναι παρόντα… Και, μάλιστα, τα τελευταία 20 χρόνια και υπό μορφή βιβλίου. Και πιστεύω να με τιμήσετε με την παρουσία σας την Κυριακή…

   Ήταν ένα δειλό ξεκίνημα το 1987 στον τότε «Χιακό Λαό» που πήραν μορφή χρονογραφήματος με καθημερινή παρουσία και για καθημερινά πράγματα. Καταγράφοντας θέματα από την καθημερινότητα και, ως συνήθως, όλα όσα ανήκουν στο παρελθόν αφενός συγκινούν και αφετέρου μένουν ως ιστορική καταγραφή μιας άλλης εποχής… Και ας μην ξεχνάμε το «σκρίπτα μάνεντ» των Λατίνων, ότι δηλαδή τα γραπτά μένουν. Και επειδή ακριβώς μένουν γι' αυτό και η αξία του γραπτού λόγου θα είναι αξεπέραστη, όσα χρόνια κι αν περάσουν!

   Εδώ είμαστε λοιπόν πάλι με τον 14ο τόμο της σειράς που ξεκίνησε το 2004 με τα αντίστοιχα χρονογραφήματα του 2003. Ένας ακόμα τόμος που περιλαμβάνει τα «Καθημερινά» της διετίας 2020-2021… Των πιο σπουδαίων γεγονότων από άποψης κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής, πολιτιστικής αυτής της διετίας. Είχαν προηγηθεί, φυσικά, και πολλές χιλιάδες άλλα από την πρώτη εμφάνισή τους στο «Χιακό Λαό» το 1987.

   Και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι αυτή η διετία (2020-21) άλλαξε τις ζωές μας. Ήταν μια διετία που θα καταχωρηθεί με τα μελανότερα χρώματα εις τας δέλτους της ιστορίας. Λόγω του κορωνοϊού, βέβαια, και των συμπαρομαρτούντων του που δεν ήταν καθόλου λίγα. Και η αρχή έγινε τον Φεβρουάριο του 2020.

   Έτσι στον παρόντα τόμο εκτός από τα θέματα καθημερινότητας έχουν αξία και οι αναφορές στις καταστάσεις που βιώσαμε με τον κορωνοϊό. Και θα μείνουν ιστορικές γιατί ήταν πρωτόγνωρες και κάποια στιγμή μελλοντικά θα τις διαβάζουμε και θα τις θυμόμαστε με πίκρα. 

   Ευχαριστώ θερμά τον Γιάννη Παληό και τις εκδόσεις Άλφα Πι γιατί επιμένουν να κυκλοφορούν αυτή τη σειρά που γράφει κι εκείνη ιστορία στον έντυπο λόγο. Πιστεύω ότι είναι μια προσφορά, όχι τόσο αποκλειστικά σε εμένα προσωπικά, αλλά στη χιακή ιστορία και βιβλιογραφία. Και ο Γιάννης, όπως και πιο παλιά ο Αντώνης, έχει στις προτεραιότητές του να εμπλουτίζει κάθε χρόνο τον βιβλιογραφικό χάρτη της Χίου με νέες αξιόλογες και αξιοζήλευτες εκδόσεις. Η συνεισφορά τους είναι ανεκτίμητη.

   Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την προσεχή Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 στο λιμανάκι της Αγίας Ερμιόνης στις 20.30, από τον δημοσιογράφο Γιώργο Φιλιππάκη. Θα ακολουθήσει παραδοσιακή μουσική βραδιά με τις Αφροδίτη και Παναγιώτα Στυλιανοπούλου (σαντούρι), τον Γιώργο Στάμπα (μπουζούκι) και τη Ρούλα Γ. Επιτροπάκη (τραγούδι).

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα