Το «Αντίβαρο»

Τρί, 21/05/2024 - 09:54
Το «Αντίβαρο»

Για το «Αντίβαρο» και τις δραστηριότητές του διαβάζουμε συχνά. Τι είναι όμως το «Αντίβαρο», τι επιτελεί και τι προσφέρει στην τοπική κοινωνία; Κατ΄ αρχάς είναι ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης που υπερασπίζεται ιδέες, αρχές, ιδανικά και όλα όσα έχουν σχέση με την ελευθερία του ατόμου. Ένας κοινωνικός χώρος στον οποίο εκφράζονται απόλυτα ελεύθερα όσοι δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό. Όσοι υπερασπίζονται την ελευθερία της έκφρασης. Όσοι δεν κλείνουν τα μάτια στην αδικία, στον ρατσισμό, στον φασισμό.

   Το «Αντίβαρο» δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια από κάποιους ανήσυχους συμπολίτες μας με αγωνία για το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου. Για να αποκαλύψει όλα όσα κρύβονται κάτω από το χαλί. Για να δώσει τη δυνατότητα σε όλους να σκέπτονται ελεύθερα. Για να προωθήσει την ελεύθερη έκφραση χωρίς προαπαιτούμενα. Για να εκφράσει αγωνία και προβληματισμό για τα τεκταινόμενα στο νησί. Για να τείνει χέρι βοηθείας στους πρόσφυγες. Για να δώσει την ευκαιρία να εντρυφήσουμε σε κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, πνευματικά και οικονομικά προβλήματα της καθημερινότητας.

   Ένα μικρό τσούρμο άνθρωποι, πριν έξι χρόνια, ενώθηκαν και ίδρυσαν ένα μοναδικό στέκι στην καρδιά της πόλης (Καλοπλύτη 44). Βάζοντας το χέρι στην τσέπη για την εξασφάλιση της στέγης αλλά και όλων των εξόδων που προκύπτουν από την ενοικίαση ενός χώρου. Και μόνο περισσεμένοι δεν είναι. Όμως η επιθυμία για να υλοποιηθεί η αρχική σκέψη υπερνίκησε όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Γιατί εξυπακούεται ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική ενίσχυση από πουθενά, κάτι άλλωστε που δεν είναι και επιθυμητό και περιορίζεται στην οικονομική συνεισφορά των μελών του.

   Το πείραμα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Χίου. Όμως με επιμονή και υπομονή στέριωσε και αγκαλιάστηκε από ένα ευρύ φάσμα συμπατριωτών μας. Πολλές οι δραστηριότητες, οι προβολές, οι συζητήσεις, οι εκθέσεις, οι συζητήσεις, τα τσιμπούσια και άλλες εκδηλώσεις αλλά και η συμμετοχή σε διεκδικήσεις και διαμαρτυρίες.

   Όπως έγραψε ο Κώστας Ζαφείρης «η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην  πίστη, στη συλλογική προσπάθεια, στο εμείς και όχι στο εγώ, στα μονοπάτια που βγαίνουν από την πεπατημένη. Συνεχίζουμε φέρνοντας ό,τι μπορούμε καλύτερο στην μικρή κοινωνία της Χίου. Ό,τι μας επιτρέπουν οι δυνάμεις και η "ετερόδοξη" αισιοδοξία μας».

   Το «Αντίβαρο» είναι από τους κύριους διοργανωτές του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί το διήμερο 21 και 22 Ιουνίου στην αυλή της Φιλαρμονικής, που τόσο μεγάλη επιτυχία σημείωσε τα προηγούμενα χρόνια.

   Ευχής έργο είναι ότι έχουμε στη Χίο έναν τέτοιο κοινωνικό χώρο και ανθρώπους που τον οργανώνουν, τον λειτουργούν, τον στηρίζουν.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

dimfre@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα