Αξιοθαύμαστοι!

Δευ, 06/07/2020 - 10:07

Την περασμένη Κυριακή μια ομάδα εθελοντών από τα Θυμιανά πήγαν στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία του χωριού να καθαρίσουν το δάσος που το περιβάλλει. Πρόκειται για μια άτυπη εθελοντική ομάδα που δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια και, αραιά και πού, φροντίζει είτε να φυτεύει, είτε να ποτίζει, είτε να κλαδεύει, είτε να καθαρίζει. Άλλοτε η προσέλευση εθελοντών είναι μεγάλη και άλλοτε μικρότερη αλλά πάντα υπάρχουν εκείνοι οι σταθεροί που δεν την αφήνουν να διαλύσει… Και δεν είναι φυσικά η μοναδική στη Χίο, αφού έχουμε πολυπληθέστερες και πιο άρτια οργανωμένες ομάδες, για τις οποίες θα πω δυο λόγια παρακάτω.

Πρωί - πρωί της Κυριακής βρέθηκαν αυτοί οι νέοι άνθρωποι -και πόσο παρήγορο είναι να ενδιαφέρονται νέα παιδιά- και άρχισαν δουλειά. Με αγάπη, με επιμονή, με υπομονή, με πείσμα να επιχειρούν να καθαρίσουν τη ζούγκλα που είχε δημιουργηθεί κάτω από τα πεύκα… Τους έβλεπα να «σκοτώνονται» και τους θαύμαζα, καθώς δεν είχαν στο νου τους παρά μόνο το κοινό καλό και πώς θα προστατέψουν ό,τι δημιουργήθηκε εδώ και πολλά χρόνια.

Και δεν ήταν μόνο 30άρηδες, αλλά και 50άρηδες και ένας 75άρης, ο Στρατής Αργυράκης, πάντα αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες… Έλειπε, βέβαια, ένας άλλος 75άρης που έδινε κι αυτός την ψυχή του σε τέτοια πράματα, ο Μίμης Συρρής που «χάσαμε» πριν λίγους μήνες…

Δεν ξέρετε, λοιπόν, πόσο χάρηκα όλους αυτούς τους εθελοντές και πόσο χαίρομαι και θαυμάζω και όλους τους άλλους που έχουν πλαισιώσει τις δικές τους εθελοντικές ομάδες στα χωριά τους… Και, μάλιστα, είναι συνέχεια στην τσίτα με ομάδες πυρασφάλειας, πυρόσβεσης και εν γένει φροντίζουν για την προστασία του περιβάλλοντος. Τι ωραίοι και ανιδιοτελείς συμπολίτες, που φροντίζουν για το κοινό συμφέρον και καλό και όχι για το δικό τους. Και, μάλιστα, διαθέτοντας πολλές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους. Είναι άξιοι θαυμασμού και παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους… Και ποιος δεν το θέλει!

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα