Η πρώτη φορά που είχα διαβάσει για φράγμα στης Κόρης το Γεφύρι ήταν σε μια εφημερίδα του 1934! Ενενήντα χρόνια πριν! Δηλαδή σε μια εποχή που υποθέτω ότι δεν υπήρχε πιεστική ανάγκη για νερό. Όμως, όπως φαίνεται, υπήρχαν και τότε κάποια φωτεινά μυαλά που έβλεπαν πιο μακριά, γιατί δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Δεν ξέρω αν πρόβλεπαν τι θα γινόταν σε ενενήντα χρόνια, αλλά, όπως και να το κάνουμε, ίσως πίστευαν ότι η κατάλληλη τοποθεσία ήταν η πιο πρόσφορη για την κατασκευή ενός φράγματος. Και Κύριος οίδε τω καιρώ εκείνω πώς ήξεραν για φράγματα και τα συμπαρομαρτούντα τους. Εν πάση περιπτώσει το σκέφτηκαν οι άνθρωποι. Όμως οι καταστάσεις, πολιτικές και οικονομικές, ενδεχομένως δεν προσφέρονταν για τέτοιου είδους μεγαλεπήβολα σχέδια…
Κάποια στιγμή είχα εγκαινιάσει στην «Αλήθεια» μια ιστορική στήλη με τίτλο «50 χρόνια πριν». Ήταν μια αναφορά σε γεγονότα που είχαν προηγηθεί στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και αν θυμάμαι καλά είχα ξεκινήσει με αποσπάσματα από το 1950. Σε καθημερινή, λοιπόν, βάση δημοσίευα ειδησάκια κάθε χρόνου που ακολουθούσε και μεταξύ αυτών, αραιά και που, έβλεπα και κάποια που αφορούσαν το συγκεκριμένο φράγμα. Πιο πολύ ήταν υπενθυμίσεις του τι γίνεται με το φράγμα, αλλά τίποτα δεν γινόταν…
Ως που φτάσαμε λίγα χρόνια πριν και με πιεστικές ανάγκες της έλλειψης νερού άρχισε να συζητιέται ξανά το θέμα και να μπαίνουν οι βάσεις το 2004 για να δρομολογηθεί. Πόσα χρόνια πέρασαν από τότε; Είκοσι! Και όλοι είπαμε «επιτέλους!». Μελέτες επί μελετών, σχέδια επί χάρτου και αφού μπήκαν οι βάσεις, προχώρησαν και κάποια έργα. Και μάλιστα προεκλογικά έγιναν και «εγκαίνια» για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά φράγμα δεν έγινε ή μάλλον δεν ολοκληρώθηκε. Εν τω μεταξύ από τότε που είπαν να το ξεκινήσουν πηγαίναμε από τη μια καθυστέρηση στην άλλη. Πότε το ένα δεν ήταν καλό και σωστό και πότε το άλλο. Ένα αλαλούμ…
Και μετά από τόσα χρόνια προετοιμασίας πού καταλήξαμε; Ο Περιφερειάρχης να εκφράζει την απογοήτευσή του. Και να έχει προγραμματιστεί για τις 3 Δεκεμβρίου σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών αποκλειστικά για το συγκεκριμένο έργο. Και τι θα βγει από τη σύσκεψη, καθώς προηγήθηκαν και πολλές άλλες και μηδέν εις το πηλίκο; Τα καμωμένα ακάμωτα. Άντε να δούμε…
Του Δημήτρη Φρεζούλη
Υ.Γ.: Το Επιμελητείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι στον χάρτη του ΕΑΓΜΕ που δείχνει τα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο βλέπουμε ότι στην περιοχή που κατασκευάστηκε το φράγμα "Κόρης Γεφύρι", ένα χιλιόμετρο μακριά από το κέντρο της πόλης Χίου περνάει σεισμογενές ρήγμα και μάλιστα είναι μια περιοχή που έχει δώσει τον πλέον πολύνεκρο σεισμό στον ελλαδικό χώρο, το 1881. Γιατί δεν θα λειτουργήσει ποτέ και γιατί κανείς δεν υπογράφει για να λειτουργήσει το φράγμα; Επειδή είναι άκρως επισφαλής η περιοχή λόγω ρήγματος και λόγω γειτνίασης με την πόλη και δεύτερον διότι δεν μπορούν να γίνουν αντιπλημμυρικά, πόσω μάλλον με τον χείμαρρο Παρθένη εγκιβωτισμένο, για την κατασκευή του περιφερειακού της πόλης.