Το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Πέμ, 09/12/2021 - 07:35
Σοφία Καρασούλη

Όμορφες αναμνήσεις περιέχουν τα κουτάκια του μυαλού της αγαπητής Σοφίας Καρασούλη και αξίζουν να τις μοιραστούμε.

«Εκεί στις αρχές του Δεκέμβρη ερχόταν η στιγμή να στολιστεί το δέντρο. Ανέβαινε ο πατέρας μου στο πατάρι ενώ εμείς τού κρατούσαμε την πράσινη ξύλινη σκάλα, και κατέβαζε το δεντράκι και τις κούτες με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα φωτάκια.

Ένα μικρό πλαστικό δέντρο είχαμε, πολύ «ψωραλέο» σίγουρα για πολλούς, αλλά στα μάτια μου φάνταζε τότε σαν το πιο όμορφο του κόσμου. Το στήναμε στο τραπεζάκι και το στολίζαμε ακούγοντας χριστουγεννιάτικα τραγουδάκια από δίσκους στο πικάπ. «Χιόνια στο Καμπαναριό», «Ουκρανικές Καμπάνες», «Ο Μικρός Τυμπανιστής», «Το Έλατο»… Σιγοντάραμε κι εμείς έξω φωνή με χαρά κι ενθουσιασμό!

Είχαμε μπαμπάκι που το απλώναμε στα κλαδιά για χιόνι και ρίχναμε κι από πάνω το μικρό χιονάκι - όπως το λέγαμε. Οι μπάλες μας ήταν όλες πολύχρωμες και εύθραυστες, τις βγάζαμε με μεγάλη προσοχή από τα κουτάκια τους. Παρά την προσοχή όμως, όλο και κάποια έσπαζε κάθε χρονιά, κι η στεναχώρια μας…

Για άλλα στολίδια είχαμε γκι πλαστικά, μικρά φαναράκια, πέταλο για το γούρι, καμπανούλες με κόκκινες κορδελίτσες, έναν Άγιο-Βασιλάκη που μου έμοιαζε πιο πολύ με καλικάντζαρος κι ένα αγγελάκι με χρυσό χάρτινο φωτοστέφανο. Είχαμε και μια ειδική γυαλιστερή «κορυφή» που την στολίζαμε τελευταία, στερεώνοντας από κάτω της βροχή χρυσή τις μπρίλες.

Στο τέλος, ξεδιπλώναμε στη βάση του δέντρου και την μεγάλη χάρτινη φάτνη, με δεξιά κι αριστερά αγγελάκια πλαστικά και τους τρεις μάγους από τα βάθη της Ανατολής πάνω στις καμήλες τους.

Ο πατέρας έσβηνε το φως, κι έβαζε στην πρίζα τα φωτάκια. Έλαμπε το δέντρο μας, έλαμπε η τραπεζαρία, έλαμπαν από χαρά τα παιδικά μάτια. «Κι από χρόνου!» έλεγε ο μπαμπάς. Κι η μαμά μου άρχιζε να τραγουδάει α καπέλα το αγαπημένο της «Στη γωνιά μας κόκκινο τ´αναμμένο τζάκι…».

(Υ.Γ.: Το αγγελάκι κι ο Αγιο-Βασιλάκης που μου έμοιαζε πιο πολύ με καλός καλικάντζαρος έχουν έρθει εδώ και χρόνια στον Καναδά και στολίζουν το δέντρο μας κάθε χρόνο.)»

 

Σχετικά Άρθρα