Η ιστορία των «Διαδρομών»

Δευ, 26/07/2021 - 07:55

Με την ευκαιρία της παρουσίασης απόψε στις 8 στην πλατεία Βουνακίου του 2ου τόμου της εκπομπής «Ανθρώπινες Διαδρομές» αξίζει να δούμε την… ιστορία της.

Μια πρώτη απόπειρα καταγραφής ανθρώπων που διακρίθηκαν στην πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική ζωή της Χίου, επιχείρησα να κάνω στο ραδιόφωνο του «Χιακού Λαού» το 1990. Πρώτο προσκεκλημένο είχα καλέσει τον τότε δήμαρχο Χίου, αείμνηστο Γιάννη Μπουμπάρη, με σκοπό να ακολουθήσουν και άλλοι. Όμως η πρώτη αυτή απόπειρα απέτυχε, διότι οι τότε ιδιοκτήτες της ομώνυμης εφημερίδας και του ραδιοσταθμού ήταν στα «μαχαίρια» με τον δήμαρχο. Έτσι, ενώ τον υποδέχτηκα στο σαλονάκι του σταθμού, ποτέ δεν μπήκαμε στο στούντιο για να καταγράψουμε τη διαδρομή του και ο άνθρωπος απεχώρησε άπρακτος…

Αρχές του 1991 παραιτήθηκα από τον «Χιακό Λαό» διότι «δεν συνεμμορφώθην προς τας υποδείξεις» και ο επόμενος δημοσιογραφικός  σταθμός ήταν η «Αλήθεια». Εδώ σκέφθηκα και πάλι να την  υλοποιήσω όχι όμως ραδιοφωνικά αλλά εντύπως. Η σελίδα στην εφημερίδα ονομάστηκε «Ανφάς και Προφίλ» και είχε τον ίδιο προσανατολισμό. 

«Ανφάς και Προφίλ», λοιπόν, με την πρώτη εξομολόγηση να δημοσιεύεται στις 23 Μαΐου 1991, με πρώτο φιλοξενούμενο τον τότε δήμαρχο Γιάννη Μπουμπάρη, δικαιωματικά. Του το «χρωστούσα»… Έτσι το απωθημένο του «Χιακού Λαού» βρήκε «εκδίκηση» στην «Αλήθεια». Άγνωστες και γνωστές πτυχές της μέχρι τότε ζωής πολλών συμπατριωτών μας ξεκίνησαν να παρελαύνουν στις σελίδες αλλά και απόψεις τους για όλα όσα αφορούσαν το νησί.

Το 1995 η έντυπη «παρέλαση» μεταφέρθηκε στην τηλεόραση της «Αλήθειας» με τίτλο «Ανθρώπινες Διαδρομές» στην οποία έχουν φιλοξενηθεί εκατοντάδες συμπατριώτες μας. Μια εκπομπή που γράφει ιστορία, καθώς σ’ αυτήν έχουν αποτυπωθεί μοναδικές ιστορικές στιγμές του νησιού από πρωταγωνιστές εκείνων των καιρών. Από τη Μικρασιατική καταστροφή, μέχρι τον πόλεμο, την κατοχή, την εθνική αντίσταση, τον εμφύλιο, τα πέτρινα χρόνια, την περίοδο της χούντας, τη μεταπολίτευση.

   Ήδη κυκλοφόρησαν, από το άλφα πι, οι δύο πρώτοι τόμοι ενώ είναι στα σκαριά και ο 3ος . Και έπεται η συνέχεια, ελπίζω…

Σχετικά Άρθρα