Η «παρέα» μας

Τετ, 02/08/2023 - 10:42
Δύο χήνες και ένα παπάκι έχουν γίνει η όμορφη ατραξιόν μικρών αλλά και μεγάλων στο λιμανάκι της Αγ. Ερμιόνης

Για τις χήνες και το παπάκι μας έχω ξαναγράψει, όμως έχουν μπει τόσο πολύ στη ζωή μας και γι' αυτό επανέρχομαι… Και ξέρετε γιατί; Γιατί τις κάναμε… γειτόνισσες και συνέχεια τις βλέπουμε μπροστά μας και έχουν γίνει η καλύτερη παρέα μας. Μια παρέα όμορφη και ενδιαφέρουσα χωρίς προαπαιτούμενα και συμφέροντα. Με λίγα λόγια έχουμε γίνει «κολλητοί», κατά το κοινώς λεγόμενο, και τι πιο ευχάριστο να έχεις τέτοιους γείτονες και να έχεις αναπτύξει τόσο εγκάρδιες σχέσεις.

   Να τα πάρω όμως από την αρχή. Οι χήνες και το παπάκι ήταν εγκατεστημένες πολλά χρόνια στο μεσαίο μόλο του λιμανακιού. Εκεί σεργιάνιζαν, εκεί έτρωγαν, εκεί έπιναν, εκεί… κουτσουλούσαν. Με τη Φρόσω να πηγαινοέρχεται κάθε πρωί να τους βάλει το καλαμποκάκι τους και να αλλάξει το νεράκι τους.

   Δεν ξέρω για ποιο λόγο μετακόμισαν και ήρθαν στη γειτονιά μας εδώ και 2-3 μήνες. Βρήκαν απάγκιο σε κάποια δίχτυα στο μικρότερο μόλο αντικριστά στο σπίτι μας και τις κάναμε γειτόνισσες. Με τα πήγαιν' έλα τους να περιορίζονται στη μεσαία προβλήτα αλλά να κάνουν καμιά βόλτα και στον κεντρικό δρόμο. Επικίνδυνο αυτό το τελευταίο αλλά η Φρόσω παραφυλάει και έτσι και ακούσει να έρχεται κανένα αυτοκίνητο ή μηχανάκι πετιέται να τις προφυλάξει.

   Έτσι αποκτήσαμε παρέα. Κάθε πρωί και αργά το απόγευμα, όταν το τσιμέντο του δρόμου δεν «ξερνά» την πυράδα του ήλιου καθόμαστε στην αυλή μας και τις παρατηρούμε. Μόλις μας δουν αρχίζουν και κακαρίζουν. Η Φρόσω συμπληρώνει το κιασεδάκι με το καλαμπόκι και ανανεώνει κατά διαστήματα το νερό. Πλένονται, τεντώνονται, ξύνονται, οι κεφαλές με τους λαιμούς τους στριφογυρίζουν περίεργα. Και κοντά στις χήνες έχουμε και άλλες επισκέψεις. Δεκοχτούρες και σπουργιτάκια έρχονται για το γεύμα τους.

   Μόνο που και στις περιπτώσεις των ζώων, όπως και των ανθρώπων, οι σχέσεις τους δεν είναι αρμονικές. Η γκρίζα το παίζει δικτάτορας και όταν τρώει, πίνει ή πλένεται δεν αφήνει ούτε την άλλη χήνα, ούτε το παπάκι να πλησιάσουν. Τις τσιμπά και τις διώχνει και οι ούριες δεν αντιστέκονται. Παρά το ότι γκρίζα και λευκή, κάποιες άλλες φορές, συμμαχούν και αποκλείουν το παπάκι.

   Αυτά για την καθημερινή παρέα μας που τη χαιρόμαστε γιατί πάντα κάτι διαφορετικό σκαρφίζεται.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα