Καλώς το χειμώνα…

Τετ, 30/11/2022 - 06:59
Καλώς το χειμώνα…

Δεν πιστεύω να ξεγελαστήκατε από τη χτεσινή λιακάδα… Φάνηκε από προχτές το πρωί ότι μπήκαμε πια στο χειμώνα… Όταν σηκωθήκαμε και είδαμε τον ουρανό καπλαντισμένο με σύννεφα από πέρα ως πέρα και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα μια κρυάδα που παρέπεμπε σε επερχόμενη βροχή… Έπεσε και κάμποση βροχή που την είχαμε τάξει κι εγώ δεν ξέρω πού, καθώς Σεπτέμβρης, Οκτώβρης και Νοέμβρης (μέχρι και προχτές) ήταν άνυδροι. Και, εδώ που τα λέμε, αρχίσαμε να ανησυχούμε, όχι αδικαιολόγητα.  Κάποιες ψιχάλες, που έπεφταν αραιά και που δεν είχαν κουράγιο… Ίσα - ίσα που βρέχονταν τα πλακάκια της αυλής και το τσιμέντο του δρόμου.    

Όμως από προχτές μας έκανε ποδαρικό και ο φετινός χειμώνας, με ένα διαλειμματάκι χτες. Με μουντάδα, παγωνιά και βροχή. Και η όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, και με την πτώση της θερμοκρασίας, μας προανήγγειλε το χειμώνα… Και γεγονός είναι πως φέτος άργησε πολύ… Μάλιστα, κάποια στιγμή, είχαμε αναρωτηθεί αν θα μας έρθει ή θα μας ξεχάσει… Σάμπως, όμως, μας ξέχασε και ποτέ; Μπορεί άλλοτε να είναι άγριος και άλλοτε ήπιος, αλλά πάντα κάθε χρόνο είναι εδώ, παρών. Και πάντα η ευχή μας είναι να εξελιχθεί καλά, γιατί δεν ήταν λίγες φορές, κατά το παρελθόν, που μας επεφύλαξε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις με πολλά θύματα και καταστροφές.

Έτσι θα αρχίσουμε να έχουμε και πάλι τα χειμωνιάτικα φαινόμενα… Δυνατούς αγέρηδες να λυσσομανούν, φουρτουνιασμένες θάλασσες, κρύο, άλλοτε ήπιο και άλλοτε έντονο. Και βέβαια καλοριφέρ, σόμπες, κλιματιστικά, τζάκια. Και ακόμα γάντια, κασκόλ, μπλούζες, μπουφάν, παλτά, ομπρέλες. Και, βέβαια, πλάγιασμα στο κρεβάτι λίγο πιο νωρίς, με τις νύχτες να είναι απέραστες. Και στη βραδινή διάταξη τα παπλώματα που, ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια είναι πιο ελαφρά σε σχέση με εκείνα τα παλιά που ήταν ασήκωτα…

Χειμώνας, λοιπόν, με όλα τα συμπαρομαρτούντα του που δεν είναι μόνο κακά, αλλά και ευχάριστα και χαρούμενα εξ αιτίας των γιορτινών ημερών. Ήδη έχει διακοσμηθεί η πόλη, τα μαγαζιά, τα σπίτια. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν!

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα