«Με μισό ποδάρι»

Τετ, 22/09/2021 - 07:34

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι συνηθισμένο οι βιοπαλαιστές να γράφουν ή να κρατούν ημερολόγιο, από τη στιγμή μάλιστα που με δυσκολία αποφοίτησαν ακόμα και από το Δημοτικό. Όμως, όπως έχω διαπιστώσει κατά καιρούς και από την εκπομπή μου «Ανθρώπινες Διαδρομές», έχουν δυνατή μνήμη, ίσως γιατί δεν μπορεί να ξεχαστεί εύκολα η πάλη για μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή. Παρά τις αντιξοότητες και δυσκολίες και πραγματικά χαίρεσαι, γιατί οι περισσότεροι δεν το έβαλαν κάτω και  βγήκαν παλληκάρια.

Μια τέτοια περίπτωση, παράδειγμα προς μίμηση, είναι και εκείνη του 93χρονου Κυριάκου Κεφαλονίκα που τον είχα φιλοξενήσει πιο παλιά στην εκπομπή μου και είχα θαυμάσει τη δύναμη, την πίστη, την αντοχή και την αποφασιστικότητά του, ακόμα και εξ απαλών ονύχων. Μια περίπτωση ίσως μοναδική, καθώς ένα ατύχημα στην παιδική ηλικία του, είχε ως αποτέλεσμα να είναι προβληματικό το ένα πόδι του… Και πολύ χαίρομαι που ο κυρ - Κυριάκος επανήλθε πρόσφατα και με τη συνδρομή της Μέλης Βυζανιάρη-Τσακού καταγράφηκε σε βιβλίο όλο εκείνο το μαρτυρικό και δύσκολο, σε πολλές περιπτώσεις, οδοιπορικό του. Με την αρχή να ξεκινά από τα Νενητούρια και να καταλήγει στη Χίο, αφού πάλεψε με νύχια και με δόντια, ώστε ποτέ να μη μείνει ξεκρέμαστος.

«Με μισό ποδάρι» είναι ο τίτλος του βιβλίου της Μέλης από τις εκδόσεις Άλφα Πι που κυκλοφόρησε πρόσφατα και αναφέρεται στο βιογραφικό του Κυριάκου Κ. Κεφαλονίκα. Μια αληθινή ιστορία που δίνεται με μεγάλη γλαφυρότητα από την Μέλη, συνδυασμένη και με τις χειρόγραφες σημειώσεις του βιογραφούμενου. Και παρά τις αρχικές επιφυλάξεις της Μέλης να ασχοληθεί με αυτό το είδος γραπτού, στο τέλος αποδείχτηκε ότι πολύ καλά έκανε και μας έδωσε μια εξαιρετική περιγραφή της ιστορίας του κυρ - Κυριάκου, η οποία μάλιστα διαβάζεται και απνευστί!

Από τα μακρινά Νενητούρια αρχίζει η διαδρομή του Κεφαλονίκα και μάλιστα σε χρόνια δύσκολα, το 1928, στον μαχαλά Κοσμάδων και πριν προλάβει καλά καλά να βγει από το αβγό, που λέει ο λόγος, μια σκανταλιά του, να πηδήξει από το παράθυρο, τον «σημάδεψε» για την υπόλοιπη ζωή του…

Οι γιατροί ανύπαρκτοι στην  ευρύτερη περιοχή της Αμανής και ένας πρακτικός στα Κουρούνια δεν καταφέρνει να αποκαταστήσει το πόδι του μικρού Κυριάκου. Από μικρός, όμως, πεισματάρης δεν το βάζει κάτω. Ξεπερνά τις κοροϊδίες και βάζει ως στόχο να νικήσει την αναπηρία του. Και πραγματικά τα καταφέρνει και συγχρόνως αποφασίζει ότι «κάτι» θα γίνει. Και στο βιβλίο δεν παρακολουθούμε μόνο την πορεία του Κυριάκου αλλά συγχρόνως και τις καταστάσεις και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα εκείνων των χρόνων στα Βορειόχωρα…

Στόχος του να γίνει τσαγκάρης και να δουλέψει στο χωριό του… Έτσι μετά από «περιπετειώδεις» αλλαγές παπουτσίδικων στη Χώρα, όπου κατέβηκε να μάθει την τέχνη, επιστρέφει στα Νενητούρια ως μάστορας πλέον, ενώ ανοίγει και ένα μπακαλοκαφενείο.

Παράλληλα ασχολείται και με άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Εξαιρετικός τεχνίτης, αλλά και ανήσυχος από τη φύση του,  μετά από λίγο καιρό μετακομίζει στα Καρδάμυλα, δημιουργεί και εκεί τον κύκλο του, αλλά κάποια στιγμή κλείνει και έχουμε μετεγκατάσταση στη Χώρα.  Πολλές οι δυσκολίες, με κυριότερη την αναδουλειά, αλλά ο Κυριάκος παλεύει. Δεν παραδίδεται αμαχητί, το μυαλό του γεννά καινούργιες ιδέες παρά την απελπισία, τα προβλήματα και τα ζόρια. Ανοίγει με τον αδελφό του τον Γιάννη ένα σουβλατζίδικο που πάει καλά αλλά έχει κι αυτό ημερομηνία λήξης.

Όμως το πείσμα και η αποφασιστικότητά του είναι τέτοιες  που δεν διστάζει να γίνει ακόμα και μικροπωλητής για να ζήσει την οικογένειά του και με την εξουσία του χωροφύλακα να τον ταλαιπωρεί τα χρόνια της Χούντας…

Ο Κυριάκος Κεφαλονίκας αφηγήθηκε και η Μέλη Τσακού κατέγραψε με σεβασμό και με απόλυτη επιτυχία ένα οδοιπορικό άξιο θαυμασμού και παράδειγμα προς μίμηση για το πόσα πολλά μπορεί να επιτύχει ένας άνθρωπος έστω και «Με μισό ποδάρι». Συγκινητικό και ενδιαφέρον, διαβάζεται ευχάριστα από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα του.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα