Μπράβο Μ.Ε.Ο.Θ.!

Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 13/03/2021 - 07:48

Να 'μαστε λοιπόν, σε απόσταση αναπνοής από την Τυρινή Κυριακή και την Καθαρή Δευτέρα με την ολοκλήρωση της αποκριάτικης περιόδου…

Μιας περιόδου που πάντα ήταν χαρούμενη και εορταστική και φέτος, όπως και πέρυσι, ο ιός τη μετέτρεψε σε καταθλιπτική. Ούτε βγήκαμε, ούτε μπήκαμε, ούτε «ντυθήκαμε», ούτε μασκαρευτήκαμε όπως κάθε χρόνο, αλλά φέτος η μάσκα είναι στην καθημερινότητά μας. Δε θα γίνουν, βέβαια, ούτε οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, ούτε οι χοροί και τα πανηγύρια…

Πάντως μια αποκριάτικη γεύση ή άρωμα αν θέλετε πήραμε με την πρωτοβουλία του μορφωτικού ομίλου των Θυμιανών, του Μ.Ε.Ο.Θ.

Ξέρετε, εμείς οι Θυμιανούσοι ολόκληρο το χρόνο ζούμε και αναπνέουμε για το παραδοσιακό έθιμό μας, τη Μόστρα μας. Ένα έθιμο που κυλάει στις φλέβες μας μαζί με το αίμα μας και γι’ αυτό και το τιμούμε κάθε χρόνο δεόντως…

Και ναι μεν φέτος, όπως και πέρυσι, δε θα έχουμε ανεβοκατέβασμα της Μόστρας, δε θα έχουμε τσιμπούσια στα ξωκλήσια, όπως έγραφα χτες, δε θα έχουμε παιδιά ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές, δε θα έχουμε άρματα και κουδουνάτους, δε θα έχουμε κοσμοπλημμύρα στο χωριό την αυριανή ημέρα, όμως το έθιμο δεν το ξεχάσαμε… Φρόντισε γι αυτό το συμβούλιο του ΜΕΟΘ σε συνεργασία με το Δήμο και κανόνισαν να μας «κεράσουν»  ένα αποκριάτικο άρωμα.

Αποκριάτικες φιγούρες, αφίσες και φωτογραφίες στόλισαν όχι μόνο τους δρόμους του χωριού αλλά και κάποια σημεία της πόλης  και μας έκαναν να θυμηθούμε ότι έχουμε απόκριες. Και θα έπρεπε, έστω με αυτά που μας παρουσίασαν, να γέλασε λίγο το χειλάκι μας. Σίγουρα το ζωντανό έχει άλλη χάρη, αλλά αφού μας το απόκλεισε ο κορωνοϊός; Από το ολότελα, μια χαρά ήταν η συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Και επειδή ζούμε και στην εποχή του διαδικτύου η πρόεδρος του συλλόγου Ερμίνα Τάμαρη φρόντιζε, από την αρχή της αποκριάτικης περιόδου, να μας προσφέρει ηλεκτρονικά αλλοτινές εκδηλώσεις με Μόστρες και άλλα. Και ήταν μια δύσκολη και επαινετή προσπάθεια κι αυτή.

Έτσι μπορεί φέτος όλα να είναι διαφορετικά, όμως τη διαφορά φέτος την έκανε κυρίως ο ΜΕΟΘ που φρόντισε να μην περάσει απαρατήρητη η φετινή αποκριά. Και του αξίζουν πολλά μπράβο και συγχαρητήρια. Και του χρόνου!

 

Του Δημήτρη Φρεζούλη

 

Σχετικά Άρθρα