Από την αγαπητή Ευαγγελία Παπαζή τα παρακάτω για το βιβλίο τoυ Δημήτρη Φρεζούλη «Χίος οι πρόσφυγες της Κατοχής»:
«Λένε ότι οι μικρές ιστορίες γράφουν την μεγάλη. Πολλές τέτοιες μικρές, γνήσιες ιστορίες μας παραθέτει ο πολυγραφότατος δημοσιογράφος Δημήτρης Φρεζούλης στο βιβλίο του: Χίος οι πρόσφυγες της Κατοχής!
Ετούτες γνήσιες, πέρα για πέρα αληθινές, χωρίς πολιτικές και κομματικές διαταγές μας γράφουν την πιο τρανή αλήθεια μιας δύσκολης για το λαό μας περιόδου της ιστορίας μας.
Καλονοικοκυρεμένος, καλοτακτοποιημένος ο λόγος του και οι μαρτυρίες που παραθέτει. Με τον πρόλογό του μας ενημερώνει πως σήμερα έχουμε μπροστά μας, του προηγούμενου βιβλίου, «Η ζωή στην κατοχή» (2022), την συνέχεια.
Ενώνει το χθες με το σήμερα λέγοντάς μας πως οι μνήμες ξύπνησαν από το κύμα των προσφύγων του 2015-2016, που ρίσκαραν τη ζωή τους, όπως παλιότερα οι δικοί μας αναζητώντας καλύτερη ζωή μακριά από τον πόλεμο που γίνονταν στη χώρα τους.
Μαρτυρίες 42 ανθρώπων από τις τηλεοπτικές «Ανθρώπινες διαδρομές» του, από το 1995 και εντεύθεν, ξαναμελετήθηκαν, ταξινομήθηκαν και κομμάτι το κομμάτι έκτισαν τα κεφάλαιά του. Δεν μας παραθέτει μασημένη τροφή, επιλέγει το λόγο του καθενός και τον παραθέτει εκεί που ταιριάζει, στο κάθε ένα από τα 8 κεφάλαια, που μοιράζει το βιβλίο του.
Επίπονη δουλειά που είναι σίγουρο πως χρειάστηκε ο συγγραφέας χρόνο, ιδιαίτερη προσοχή κι αξιόλογα προσόντα ερευνητή που όλα τα διαθέτει ο Δ. Φρεζούλης. Δεν αρκείται όμως μόνο στην μαρτυρίες αυτές. Ερευνά τα περιοδικά και τα βιβλία ανθρώπων που αναφέρονται στο ίδιο θέμα και μας παραθέτει και τις δικές τους απόψεις.
Έτσι, ξαναθυμόμαστε αποσπάσματα από το βιβλίο του χιώτη αγωνιστή Πάνου Καρασούλη, «Χίος 1943-44 Συμμαχική στρατιωτική αποστολή και εθνική αντίσταση», μας μιλούν άνθρωποι μέσα από τα ημερολόγιά τους όπως η Μαίρη Λούκα Γούτη από το μικρό αλλά εξαίρετο βιβλίο της Γεωργίας Μίτση «Να ανταμώσουμε στην γλυκιά Πατρίδα» και ο Σταμάτης Π. Πούπαλος με το «Ημερολόγιο Προσφυγιάς». Επίσης σπουδαίες οι αναφορές του Κώστα Χαλλιορή απο την ομιλία του στο Ομήρειο και τα «Φύλλα Πορείας» του Κ. Μαρή. Παραθέτει και μαρτυρίες νεότερων που αφορούν παππούδες και γονείς.
Με τέτοιες επιλογές λοιπόν είναι σίγουρο, ότι μπροστά μας έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον ιστορικό ανάγνωσμα που θα ταξιδέψει σε βάθος χρόνου και θα δώσει χρυσή ευκαιρία σε όσους το διαβάσουν να γνωρίσουν την αλήθεια από πρώτο χέρι. Να μάθουν πώς οι πολιτισμένοι λαοί, που τους κάνουμε σήμερα τις μεγάλες υποκλίσεις, συμπεριφέρθηκαν στον κατεχόμενο από αυτούς, ελληνικό λαό.
Καλό ταξίδι στο έργο σου Δημήτρη Φρεζούλη πρέπει να είσαι χαρούμενος και ιδιαίτερα ικανοποιημένος, γιατί αφήνεις πίσω σου σημαίνον έργο που θα αντέξει στο χρόνο!
Ευαγγελία Παπαζή
Δημοσιογράφος-Λαογράφος»
Δημήτρης Φρεζούλης