Πανάκεια για την ανάπτυξη;

Παρ, 04/06/2021 - 07:31
Τελικά η τουριστική ανάπτυξη της Χίου εξαρτιέται από το αεροδρόμιο;

Πραγματικά είμαι περίεργος να δω αν τελικά η τουριστική ανάπτυξη της Χίου εξαρτιόταν από το αεροδρόμιο. Γιατί αυτήν επικαλούνταν όλοι προκειμένου να επιτύχουν την επέκταση, ώστε να έρχονται μεγαλύτερα αεροπλάνα και λοιπά. Και ήταν και ζητούμενο και απαίτηση όλων όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό και όχι μόνο. Η επέκταση του διαδρόμου και οι άλλες υποδομές θεωρούνταν πανάκεια για να αρχίσει η Χίος να τρώει με «χρυσά κουτάλια», τρόπος του λέγειν. Και είναι και ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο θα δούμε αν κερδηθεί σε 32 μήνες, όταν προβλέπεται να ολοκληρωθούν τα έργα, αν δεν μεσολαβήσουν απρόβλεπτες δυσκολίες και καθυστερήσεις…

Πάντως, για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε, προκλήθηκαν κατά το παρελθόν πολλές αντιδράσεις, διαμαρτυρίες, ακόμα και συγκρούσεις… Στην ιστορία θα μείνουν οι εκδηλώσεις αντίθεσης των κατοίκων της Φάρκαινας, αλλά και του ομώνυμου συλλόγου που είχε δημιουργηθεί, και που ήταν στην ημερήσια διάταξη. Και μάλιστα κάποιες φορές είχαν φτάσει και στα άκρα.

Δεν ήταν όμως μόνο ο σύλλογος της Φάρκαινας αλλά και κάποιοι άλλοι που ήταν αρνητικοί λόγω της γειτνίασης του αεροδρομίου με την πόλη, κάτι που εγκυμονούσε και εγκυμονεί, ο μη γένοιτο, σοβαρούς κινδύνους.

Τελικά, παρά τις έντονες αντιδράσεις, τις προσφυγές σε δικαστήρια, Συμβούλια Επικρατείας και τα συμπαρομαρτούντα, καθορίστηκαν απαλλοτριώσεις και καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις, «καθαρίστηκε» η περιοχή, μπήκε σε προτεραιότητα, αλλά, έπρεπε να περάσουν κάποια χρόνια ακόμα για να έχουμε τη σημερινή κατάληξη… Το κυρίως έργο, αλλά και τα παρεπόμενα, δρομολογήθηκαν και μένει να δούμε το τέλος. Και αν, τελικά, έχουμε και την ανάπτυξη που περιμένουν πολλοί. Μακάρι!

 

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα