Προεκλογικό κλίμα

Δευ, 20/06/2022 - 07:19

Εντείνεται η φημολογία για εκλογές το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο) αλλά υπάρχει ωστόσο και ένας αστερίσκος: H ετοιμότητα που πράγματι υπάρχει για εκλογές δεν σημαίνει απαρεγκλίτως πως στο τέλος θα γίνουν κιόλας.

Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Aποφάσεις για τον χρόνο που θα διεξαχθούν τελικά οι εκλογές θα πάρει προς το τέλος του καλοκαιριού ο Μητσοτάκης, καθώς από τον Ιούλιο και μετά η κυβέρνηση θα διανύει τον τέταρτο και τελευταίο χρόνο της συνταγματικής της θητείας και θα βρισκόμαστε όχι ατύπως αλλά και ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο.

Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι ποιο είναι το καταλληλότερο χρονικό σημείο για να «πατήσει το κουμπί» και να στηθούν οι επόμενες  κάλπες.

Πάντως σε τελευτα’ιες δηλώσεις του δεν τις απέκλεισε…

Όπως φαίνεται όμως «ούτε ο Μητσοτάκης ξέρει», όπως αποκάλυψε πρόσφατα η Ντόρα Μπακογιάννη αποτυπώνοντας με εύγλωττο τρόπο τη ρευστότητα της κατάστασης.
 
Ευρισκόμενοι στην έναρξη του καλοκαιριού τα βασικά σενάρια είναι δύο: οι εκλογές να διεξαχθούν το 2023, όπως τονίζει με κάθε ευκαιρία και ο ίδιος ο Μητσοτάκης και το δεύτερο σενάριο να γίνουν το ερχόμενο φθινόπωρο. Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, το σενάριο των εκλογών την άνοιξη του 2023 αποτελεί την πρώτη επιλογή του πρωθυπουργού και τον βασικό σχεδιασμό. Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τελειώσει και η ενεργειακή κρίση θα έχει υποχωρήσει, ρίχνοντας τις τιμές σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
 

Σύμφωνα με άλλη εκτίμηση στις προσεχείς εκλογές θα υπάρξει σκηνικό ακραίας πόλωσης, κάτι που διαφαίνεται από τώρα μιας και οι «μονομάχοι» διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε κάθε ευκαιρία. Και ναι μεν η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις προηγείται περίπου  6-8 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον τελευταίο ελπίζουν, καθώς το ποσοστό της διαφοράς μειώθηκε και παίρνουν μιαν ανάσα.

 

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα