Σούπες βάλσαμο…!

Τετ, 03/03/2021 - 09:55

Καλό το βραστικό, για τα κρύα βράδια του χειμώνα, αλλά και η σούπα δεν πάει πίσω, έτσι; Και στη Χίο ιδιαίτερα, προτιμάμε και τον τραχανά και ας είναι καλά οι Ερυθροσταυρίτισσες που φροντίζουν να έχουμε πάντα. Με κομμένο τυρί μέσα και ελίτσες για συνοδευτικό. Και, εδώ που τα λέμε, είναι σκέτο βάλσαμο! Και μιας ο λόγος για σούπες, ας δούμε την εμπειρία της Σοφίας Καρασούλη με το συγχωρεμένο τον πατέρα της τον Πάνο… 

«Τι είναι τούτα τα ξενικά φαγιά; Φτιάξε κανένα γιαχνί, κάνα όσπριο!»συνήθιζε να λέει. Ή, «Φέρε εδώ λίγο ψωμί μ´ελιές και καμιά ντοματούλα!»

Θυμάμαι την αναστάτωση στο κινέζικο εστιατόριο στο Σόχο του Λονδίνου όταν ζήτησε ζάχαρη για το τσάι. «Ζάχαρη;!!» Πανικός στην κουζίνα να βάλουν ζάχαρη σε μπολ να την φέρουν στο τραπέζι μας. «Μα πίνεται το τσάι χωρίς ζάχαρη;»  Μια άλλη φορά γύρεψε ...ψωμί. «Ε, τόσες σάλτσες και να μην έχουμε λίγο ψωμάκι της ανθρωπιάς να βουτήξουμε;»

Τον τελευταίο καιρό της ζωής του είχε μία ευαισθησία στο στομάχι. Μιλούσα γι αυτό με μια Κινέζα φίλη κι εκείνη σύστησε να του δώσω κόνγκι, την κινέζικη σούπα με ρυζάλευρο που είναι βάλσαμο για το στομάχι.

Ωραία ιδέα, αλλά πώς να πείσω τον πατέρα μου να φάει σούπα κινέζικη; Πάω, λοιπόν, στο κινέζικο εστιατόριο της γειτονιάς, παραγγέλνω κόνγκι με ζωμό κοτόπουλου και το φέρνω κρυφά στο σπίτι. Προσθέτω λαδάκι και μπόλικο λεμόνι να εξουδετερώσει την χαρακτηριστική κινέζικη μυρωδιά της πιπερόριζας και σερβίρω την σούπα.

«Τι σούπα είναι;» «Μια παλιά συνταγή της γιαγιάς Ασπασίας που είχα βρει σε κάτι τετράδια.» Ο μπαμπάς δοκιμάζει. «Μωρέ, αυτή είναι ό, τι πρέπει για το στομάχι! Γιατί δεν την έκανες τόσο καιρό;!» «Ε, είχα ξεχάσει πως την είχα βρει, καλέ μπαμπά. Να την ξαναφτιάξω!» Κι έτσι η κινέζικη σούπα έγινε η αγαπημένη σούπα του πατέρα μου, κι εγώ διπλωματούχος ψεύτρα. Αλλά αμαρτία εξομολογημένη δεν είναι αμαρτία, σωστά;». Σωστά Σοφάκι!

 

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα