Τυχεροί!

Παρ, 28/08/2020 - 15:42

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το φετινό καλοκαίρι ήμασταν τυχεροί όσον αφορά τις φωτιές… Και αν θυμάμαι καλά το ίδιο τυχεροί ήμασταν και το περσινό, αφού, ευτυχώς, δεν είχαμε μεγάλες πυρκαγιές που ήταν χαρακτηριστικό άλλων καλοκαιριών… Από τη δεκαετία του ‘ 70 και δώθε αλλά και παλιότερα πολλές περιοχές του νησιού μετατρέπονταν σε φαλακρό τοπίο. Και τη δεκαετία του ’80 αλλά και του ‘10 είχαμε και κάποιες πυρκαγιές που δεν άφησαν τίποτα όρθιο!

Έτσι, παρά τα μελτέμια που ήταν και φέτος ιδιαίτερα ισχυρά και έντονα, προς το παρόν τουλάχιστον την έχουμε βγάλει «καθαρή» που λέμε. Και ελπίζουμε και ευχόμαστε έτσι να πάμε μέχρι το Νοέμβρη, που είναι πια ο μήνας που αυτός ο κίνδυνος εκλείπει…

Καλά, λοιπόν, τα πήγαμε και αν αυτό δεν είναι τυχαίο, ίσως να οφείλεται και στο ότι αρχίσαμε να προσέχουμε πιο πολύ… Και οι παραινέσεις του διοικητή και της Πυροσβεστικής μάλλον «πιάνουν τόπο». Και ξέρετε, όπως έλεγαν και πιο παλιά «λέγε λέγε το κοπέλι κάνει την κυρά και θέλει»… Και, επίσης, πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι όποιες συμβουλές από οπουδήποτε και αν προέρχονται πολλές φορές γίνονται αποδεκτές και το αποτέλεσμα το βιώνεις στην πράξη.

Ευχάριστο, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι μέχρι τώρα σε αυτό τον τομέα και μακάρι να έχει γίνει συνείδησή μας ότι έστω και κάποιες φαινομενικά αθώες ενέργειες μπορεί να έχουν πολύ δυσάρεστες και αποτρόπαιες συνέπειες. Η Χίος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τίποτα από τον όποιο δασικό πλούτο έχει και τον οποίο καμαρώνουμε. Ας αντιληφθούμε όλοι ότι στο χέρι μας είναι αφενός να τον διατηρήσουμε και αφετέρου να τον συντηρήσουμε και να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και να τον παραδώσουμε σε αυτούς που ακολουθούν.

Παλιά η καρδιά μας καιγόταν όταν τριγυρνούσαμε στο νησί και βλέπαμε την καταστροφή που είχαν προκαλέσει οι πυρκαγιές… Τώρα διαπιστώνουμε ότι έχει αρχίσει και η αυτοφυής αναδάσωση σε εκείνες τις πυρκαγιές. Η φύση αναζωογονείται φτάνει να την αφήνουμε. Και έχουμε αυτή την υποχρέωση!

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα