26 με 28 Μαΐου απεργούν οι εργαστηριακοί γιατροί

Τετ, 25/05/2022 - 09:08

«Λουκέτο» βάζουν από αύριο μέχρι και το Σάββατο, και στη Χίο, τα διαγνωστικά κέντρα (ακτινοδιαγνωστικά κ.λπ.), πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης τους διεκδικώντας την κατάργησης του clawback, την ελάφρυνση των συσσωρευμένων αναγκαστικών υποχρεώσεων και την καθιέρωση αξιοπρεπών αμοιβών και αποζημιώσεων.

Μιλώντας σήμερα στο Ράδιο "Αλήθεια" η μικροβιολόγος, Καλλιόπη Πίτσου, εξήγησε ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, αφού παρόλο που υποτίθεται ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια, εφαρμόζονται μέτρα που είχαν θεσπιστεί τότε, όπως η μείωση της κοστολόγησης των εξετάσεων, που είναι στα επίπεδα του 1991, και κυρίως το clawback.

Το συγκεκριμένο μέτρο επιβάλλει στους εργαστηριακούς γιατρούς να επιστρέφουν υποχρεωτικά στο κράτος περισσότερο από το 40% των εσόδων τους.

«Τα εργαστήρια υποχρεούνται να κάνουν τις εξετάσεις και τελικά δεν πληρώνονται γι’αυτές επειδή ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι μικρός και δεν επαρκεί», τόνισε η κα Πίτσου, που αντιπρότεινε τη λήψη μέτρων που θα περιορίζουν την άσκοπη συνταγογράφηση, αντί να μετακυλίεται το κόστος στους γιατρούς.

Εκτός από το μέτρο του clawback (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων για τις εργαστηριακές εξετάσεις) οι γιατροί αντιδρούν και για το μέτρο του rebate που αφορά σε υποχρεωτική έκπτωση, της τάξεως του 20%, που γίνεται αυτόματα κάθε μήνα, στα προς είσπραξη από τον ΕΟΠΥΥ ποσά που δικαιούνται.

Σχετικά Άρθρα