61 καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας στη Χίο το 2023

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ "ΑΛΗΘΕΙΑ" ΤΗΣ ΑΛ. ΑΠΟΡΕΛΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΔΑΠ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ
Τετ, 22/05/2024 - 15:20

61 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλθηκαν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου το 2023 , ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2024 έχουν καταγγελθεί 15 . Τα αντίστοιχα αριθμητικά δεδομένα για τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Β. Αιγαίου είναι 235 και 95 , ανέφερε σήμερα από το Ράδιο «Α» η Αλίκη Απορέλλη, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Προϊσταμένη του Γραφείου Πολιτικού Προσωπικού της ΓΕΠΑΔ Β. Αιγαίου, με αφορμή την ημερίδα για την ενδοοικογενειακή βία που θα γίνει την Παρασκευή στις 11 το πρωί στο Ομήρειο.
«Τα περιστατικά αυτά δεν αντικατοπτρίζονται ενδεχομένως στην πραγματικότητα», είπε η κα Απορέλλη εξηγώντας ότι τα θύματα δεν προβαίνουν πάντα σε καταγγελία  γιατί φοβούνται ότι μπορεί να στιγματιστούν, να περιθωριοποιηθούν, να απομονωθούν ή μπορεί να υποστούν και δευτερογενή θυματοποίηση, είτε από τον ίδιο το δράστη, είτε από το οικογενειακό επαγγελματικό κοινωνικό τους περιβάλλον, ή ακόμη μπορεί και μια κακοποιητική συμπεριφορά να μην γίνεται αντιληπτή, όπως για παράδειγμα η λεκτική βία ή η απαξίωση.

Αυτά και πολλά άλλα ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος στην ημερίδα που θα γίνει στο νησί μας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Χίου σε συνεργασία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου

«Στόχος της», τόνισε η κα Απορέλλη, «είναι η πολύπλευρη και διεπιστημονική προσέγγιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να διαφωτιστούν οι αιτίες που το προκαλούν και να προταθούν τρόποι αντιμετώπισής του. Η ενδοοικογενειακή βία - και αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές-  αποτελεί μια κοινωνική παθογένεια και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους τους εμπλεκόμενους.»

Στα κύρια αίτια συμπεριέλαβε τα έμφυλα στερεότυπα που διαμορφώνουν και παγιώνουν έμφυλους ρόλους για τα δύο φύλα, τον άνδρα και τη γυναίκα.

Πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας; Τι επιτρέπεται; Τι χαρακτηριστικά αποδίδουμε στον άνδρα και στη γυναίκα;

Σ’ αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρηθεί να δοθούν απαντήσεις στην συγκεκριμένη εκδήλωση στην οποία όπως είπε, μετά τις ομιλίες που θα γίνουν, θα υπάρξει επίδραση των ομιλητών με το κοινό καθώς και τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων.

Το θέμα θα αναπτύξουν οι παρακάτω ομιλητές:

  • Τρικαλοπούλου Ε., Προϊσταμένη του Γρ. Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΓΕ.Π.Α.Δ. Β. Αιγαίου
  • Διπλοϊδου Σ., Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου
  • Απορέλλη Α., Προϊσταμένη του Γρ. Πολιτικού Προσωπικού της ΓΕ.Π.Α.Δ. Β. Αιγαίου Δρ Κοινωνιολογίας  
  •  Μπουζουκα Ε., Ψυχολόγος της ΓΕ.Π.Α.Δ. Βορείου Αιγαίου Α/Α (ΥΓ)
  • Μονιώδη Μ., Κοινωνιολόγος/Σύμβουλος Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Χίου

 

Η θεματολογία που θα αναπτυχθεί θα αφορά μεταξύ άλλων, στην κοινωνιολογική προσέγγιση του θέματος, στη ψυχολογική (πως υποστηρίζεται ψυχολογικά το θύμα, το άτομο το οποίο υπόκειται σε κακοποιητική και βίαιη συμπεριφορά ενδοοικογενειακά ή στο πλαίσιο μιας μόνιμης ερωτικής συντροφικής σχέσης) και θα γνωστοποιηθούν στατιστικά στοιχεία από την αστυνομία .

Όπως είπε η κα Απορέλλη, καλώντας τους πολίτες να παραστούν στην ημερίδα, «η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι κάτι το οποίο αφορά σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα και συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα. Αφορά σε όλη την κοινωνία και για αυτό θα πρέπει όλοι και όλες να ευαισθητοποιηθούμε και να ενημερωθούμε όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για το διπλανό μας».

«Γιατί», όπως είπε χαρακτηριστικά, «μπορεί το θύμα να μην προβαίνει σε καταγγελία, όμως μπορεί αυτό να γίνει από το γείτονα, την κοινότητα, τον συνάδελφο και να συμβάλλουμε στη γνωστοποίηση και στην αντιμετώπισή του».

Σχετικά Άρθρα