Αναμενόμενες οι καθυστερήσεις για το έργο της παράκαμψης, λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ "Α" ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΧΙΟΥ
Ακούστε το ηχιτικό
Παρ, 12/04/2024 - 16:02
Ηχητικό απόσπασμα: 

Από τις 48 τομές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου στο χώρο που πρόκειται να κατασκευαστεί το 2ο τμήμα του δρόμου παράκαμψης της πόλης, από το πρώην ΙΚΑ προς την εκβολή του χειμάρρου της Αγίας Ειρήνης στα Ταμπάκικα , στις 12 υπάρχουν ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που σημαίνει ότι για να αποδοθεί ο χώρος ελεύθερος ώστε να γίνει το έργο, πρέπει προηγούμενα να ολοκληρώσει τις έρευνές της η αρχαιολογική υπηρεσία.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, Όλγα Βάσση, σε συνεντευξή της στο Ράδιο «Α» ανέφερε ότι από τη στιγμή που τα συγκεκριμένα έργα  εκτελούνται μέσα σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο – όπως είναι η πόλη της Χίου- είναι αναμενόμενο ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες.

Στο ζητούμενο που αφορά τους χρόνους ολοκλήρωσης αυτών των διαδικασιών υπεισέρχονται πολλές παράμετροι, αφού ναι μεν η κα Βάσση δηλώνει ότι προσπαθούν να «τρέξουν τις διαδικασίες» για να συνεχιστούν οι έρευνες για τις οποίες έχουν ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση 250.000 ευρώ, όμως αν περάσει το καλοκαίρι κι αυτό δεν καταστεί εφικτό, εν μέσω χειμώνα δεν θα μπορούν να συνεχιστούν, οπότε θα μας βρει η επόμενη χρονιά.

«Εμείς έχουμε τρέξει τις διαδικασίες ώστε να προλάβουμε να ξεκινήσουμε Ιούνιο και έχουμε υπολογίσει ότι θα δουλέψουμε εντατικά μέχρι και το Νοέμβριο, άντε και το Δεκέμβριο. Έχουμε ζητήσει πολύ προσωπικό ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε καλά αυτό το χρονικό διάστημα. Αν δουλέψουμε καλά πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ κοντά στο τέλος, αλλά δεν ξέρω αν οι διαδικασίες θα είναι τόσο γρήγορες. Πρέπει να ξαναπεράσει η υπόθεση από κεντρικό αρχαιολογικό, μετά να φτιαχτεί καινούργιο τεχνικό δελτίο. Πραγματικά δεν ξέρω αν θα προλάβουμε το καλοκαίρι και αυτός είναι ο φόβος μας, αν πάνε όλα κατ’ ευχή», τόνισε η κα Βάσση.

Ωστόσο κατά την ίδια ήταν γνωστό εξ’ αρχής στο Δήμο ότι θα υπήρχε καθυστέρηση, γιατί η συγκεκριμένη περιοχή έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

«Η περιοχή των Ταμπάκικων είναι μια περιοχή που ήταν πάντα κατοικημένη. Εκεί υπήρχαν στους ελληνιστικούς και στους ρωμαϊκούς χρόνους εργαστήρια κεραμικής. Εμείς το ξέραμε ότι θα βρούμε αρχαία και είχαμε ενημερώσει τότε το δήμο, που όμως έκρινε ότι το έργο είναι αναγκαίο να γίνει», κατέληξε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

 Αξίζει να αναφερθεί ότι και η περιοχή του 1ου τμήματος της παράκαμψης, από το πρώην ΙΚΑ προς τον περιφερειακό (στο ύψος του Λωβοκομείου) είναι εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, που σημαίνει ότι όταν δρομολογηθεί και αυτό το τμήμα, θα πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία όσον αφορά τις έρευνες της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Σχετικά Άρθρα