Αντί για αλκοόλ... τσαϊ και μπάρες δημητριακών

Νύχτα χωρίς ατυχήματα χθες στο Λιμάνι
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 20/10/2019 - 08:02

 '' Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει...Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας''!

Αυτό ήταν για μια ακόμη φορά...και πρέπει να το λέμε και να το ξαναλέμε, το ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα του ''φιλικού αλκοτέστ'' που πραγματοποιήθηκε στην Προκυμαία της Χίου, στην καρδιά της νυχτερινής διασκέδαης της πόλης μας, μπροστά στο SUENO και το 44, στις 11.00 μ.μ. του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου 2019, και μέχρι τις πρω'ϊνές ώρες, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2007 από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Ι.Ο.ΑΣ. ''Πάνος Μυλωνάς'' και το Δίκτυο Εθελοντών του σε όλη την Ευρώπη σε πολλές πόλεις ταυτόχρονα (στην Ελλάδα φέτος σε 22) ...με παρόντα τον Διοικητή της Τροχαίας Χίου Παντελή Καλανδρόπουλο και επίσης από την Τροχαία Χίου τον Δημήτρη Καραγιάννη , πολλούς συναδέλφους τους...και με συμμάχους παρόντες τον Γιώργο Πατεριμό Αντιδήμαρχο Χίου Πρόνοιας, Παιδείας, Υγείας, τον Σίμο Βενέτο Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Χίου (μαζί του πολλοί εθελοντές της Κοινότητας), από τον Ιατρικό Σύλλογο, τη Διοικητή του Νοσοκομείου Χίου Ελένη Κανταράκη, τη Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας Ελένη Βουτιέρου και τον γιατρό, νευροχειρούργο του Σκυλίτσειου  Δημήτρη Δρόσο και τον Πρόεδρο Πρωτοδικών Χίου Ευστάθιο Μερκούρη.

 Οι περισσότεροι από τους προαναφερόμενους, μαζί με τις Συντονίστριες στη Χίο του Ι.ΟΑΣ. Ελένη Τσεκούρα-Κοινωνική Λειτουργός του Νοσοκομείου Χίου...και την Νίκη Κουρσουλούδη-Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Ναυρτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παραχώρησαν και σχετικές συνεντέυξεις για τη δράση αυτή, που θα προβληθούν στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV .

 Η ομάδα με τους εθελοντές, κορίτσια κι αγόρια, ενημέρωνε τους εισερχομένους στα μαγαζιά, συζητώντας με τις παρέες που κατέφθαναν, ρωτώντας ''ποιός είναι ο οδηγός της παρέας;''...αυτός δηλαδή που θα τους επιστρέψει στα σπίτια τους με αυτοκίνητο ή με μηχανάκι. Τους τόνιζε πόσο σημαντικό είναι, για την ασφάλεια όλων τους, αυτός να μην πιει οινοπνευματώδη για να μη μεθύσει και να έχει τα αντανακλαστικά του σε άριστη κατάσταση για την οδήγηση. Κατόπιν έδεναν στον καρπό του οδηγού της παρέας μια διακριτική κορδέλα και...αργότερα (κατά την έξοδό τους από το μαγαζί) αυτός έκανε το ''φιλικό αλκοτέστ''. Όποιος είχε πολύ χαμηλά ποσοστά ή και καθόλου αλκοόλ στο αίμα του...λάβαινε δώρα. Μικρά, όμορφα, συμβολικά δωράκια όπως αρωματικό τσάϊ, μπάρες δημητριακών κ.α.

  Όλη αυτή η δράση έχει σκοπό...και το πετυχαίνει εν πολλοίς...να γαλουχεί τους νέους στη συνεθιδητοποίηση ότι δεν πρέπει να οδηγούν αν έχουν πιει αλκοόλ, γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και συχνά μοιραίο!

  Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία λαμβάνουν χώρα τις πρώτες πρω'ι'νές ώρες του Σαββάτου και της Κυριακής μετά από νυχτερινή διασκέδαση και υπό την επήρεια μέθης.

Όταν κάποιος οδηγεί μεθυσμένος είναι κίνδυνος θάνατος και για τον ίδιο τον εαυτό του...και για τους φίλους του που μεταφέρει με το αυτοκίνητο η τη μηχανή...αλλά και για όλους τους ξεμέθυστους που όδηγουν την ίδια ώρα η κινούνται πεζοί για να πάνε σαν άνθρωποι στη δουλειά τους , μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να είναι ακόμα και η μητέρα, ο πατέρας ή και τα αδέλφια του μεθυσμένου οδηγού...

 Η πολύ καλή Εθελοντική Ομάδα του ''φιλικού αλκοτέστ'' στην Προκυμαία της Χίου το βράδυ του Σαββάτου, τόνισε στον κόσμο τα εξής:

  Kάνε ότι μπορείς. Μην καταναλώνεις αλκοόλ εάν σκοπεύεις να οδηγήσεις. Μην αφήνεις κανέναν στην παρέα σου να πιει εφόσον πρόκειται να οδηγήσει. Μην μπεις σε αυτοκίνητο κάποιου που έχει πιει έστω και την ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ. Κάνε ότι μπορείς για να τον εμποδίσεις να οδηγήσει. Εάν καταναλώσεις αλκοόλ προτίμησε ταξί, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την επιστροφή σου ή τηλεφώνησε σε κάποιον δικό σου να σε γυρίσει σπίτι σου.

Ένα παλιό ανέκδοτο λέει: ''η νηφαλιότητα είναι μια παραίσθηση που προκαλείται από την έλλειψη αλκοόλ''. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους η μέθη είναι η συνηθισμένη τους κατάσταση αφού ο εθισμός είναι πολύ εύκολος και η αποτοξίνωση θέλει κότσια. Πολύ συχνά το ποτό τους στέλνει στο Νοσοκομείο και στο θάνατο, είτε από ατυχήματα, είτε από αρρώστιες που είναι αποτέλεσμα του αλκοολισμού. Όμως δεν είναι μόνο αυτό...οι ίδιοι χωρίς να το καταλάβουν καλά-καλά...προκαλούν άπειρα προβλήματα στον εαυτό τους, κάνουν λάθη στην εργασία τους...που πολλές φορές τους στοιχίζουν πολλά, ταλαιπωρούν τις οικογένειές τους κι όσους τους αγαπούν...κι αν βοηθήσει ο Θεός και τα ξεπεράσουν   όλα αυτά...τότε τους παίρνει χρόνια να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Δημήτρης Ζαφείρης

kai_stin_prokymaia_tis_hioy_nyhta_kai_horis_atyhimata

Σχετικά Άρθρα