Απεβίωσε η Ματρώνα-Εγκον Ξυλά, κόρη του Δωρητή του Ομηρείου, Mιχαήλ Ξυλά.

Παρ, 16/10/2020 - 17:17

Απεβίωσε η Ματρώνα-Εγκον Ξυλά, κόρη του Δωρητή του Ομηρείου, Mιχαήλ Ξυλά.

Aπό το Δ.Σ. του Ομηρείου εκδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα:

Ο πρόεδρος και τα μέλη   του  Διοικητικού Συμβουλίου του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου  Δήμου Χίου συνήλθαν εκτάκτως, μετά την είδηση του απρόσμενου θανάτου της μεγάλης ευεργέτιδας της Χίου Ματρώνας  Ξυλά-Egon, θυγατέρας των  αειμνήστων Μιχαήλ και Σταματίας Ξυλά, ιδρυτών και δωρητών του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου της Χίου και άλλων πνευματικών και πολιτιστικών δομών στα Καρδάμυλα και αλλού, υποστηρικτών του πολιτισμού με δράσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό με θέμα τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Αποφασίζει ομόφωνα  τα κάτωθι, να εκφράσει τα συλλυπητήρια των μελών  του Διοικητικού Συμβουλίου, στα τέκνα και τους εγγονούς της αποδημησάσης εις Κύριον, Ματρώνας  Ξυλά-Egon, να παραστούν εκπρόσωποι του Δ.Σ. του ΟΜΗΡΕΙΟΥ Π.Κ.Δ.Χ. στην εξόδιο ακολουθία, να  αναρτηθεί μεσίστιος η σημαία  του ΟΜΗΡΕΙΟΥ επι  τριήμερον,  να εκδοθεί το παρόν ψήφισμα που θα δοθεί στα  μέσα ενημέρωσης  και στους οικείους της.

Για το Δ.Σ. του ΟΜΗΡΕΙΟΥ Π.Κ.Δ.Χ.

Ο πρόεδρος Δημήτρης Σταμ.  Μάντικας

Δημοτικός Σύμβουλος

Επίσης από τον Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη έγινε η εξής δήλωση: 

Ο Δήμαρχος Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Ματρώνας - Egon Ξυλά, κόρης του Καρδαμυλίτη δωρητή του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Χίου, Μιχαήλ Ξυλά.

Η οικογένεια Ξυλά αποτέλεσε έναν τεράστιο και αείμνηστο ευεργέτη για το νησί μας, προσφέροντας όχι μόνο την οικονομική στήριξη σε πρωτοβουλίες και υλοποιώντας οράματα του πολιτισμού αλλά κυρίως προσέφερε απαράμιλλα παραδείγματα και πρότυπα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.

Η αείμνηστη Ματρώνα - Egon Ξυλά  ως διακεκριμένη προσωπικότητα χαρακτηριζόταν από ευρυμάθεια, ήθος και ανθρωπιά. Η απώλεια της θλίβει βαθιά τους ανθρώπους της Χίου και της  αποτίεται η δέουσα τιμή.

Το έργο της θα μείνει αλησμόνητο. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της. 

Σχετικά Άρθρα