Εγώ αυτά βίωσα στην Κιβωτό στο Αίπος

Επιστολή πρώην εργαζόμενης
Τρί, 22/11/2022 - 16:51

Αγαπητή ΑΛΗΘΕΙΑ, θα ήθελα να δημοσιεύσετε την επιστολή με τα αρχικά μου σεβόμενοι την επιθυμία για ανωνυμία.

Εργάστηκα στη Κιβωτό του Κόσμου Αιγαίου, στη Χίο για 4,5 χρόνια. Έλαβα εκπαίδευση από εξειδικευμένο προσωπικό, τη διοίκηση, τους υπεύθυνους παιδαγωγούς καθώς και καθ’ όλη τη διάρκεια υπήρχε υποστήριξη από παιδοψυχίατρο και ψυχολόγο.

Οι δυσκολίες που υπέστησαν αυτά τα παιδιά στα οικογενειακά περιβάλλοντα όπου βρίσκονταν προτού αναλάβει την κηδεμονία η Κιβωτός, ήταν μεγάλες και τα τραύματα βαθιά. Τα παιδιά αυτά δεν ήξεραν τι θα πει αγάπη, δεν ήξεραν τι σημαίνουν όρια.

Όμως αυτό που θέλαμε να τους διδάξουμε πέρα από ήθη, αρχές, αξίες, αρετές που θα τα καθοδηγούσαν μία ζωή, ήταν πώς βάζουμε όρια σε αυτόν που αγαπάμε, νοιαζόμαστε και θέλουμε να είναι ασφαλής. Σε αυτή την προσπάθεια οριοθέτησης, υπήρχαν συγκρούσεις που ποτέ όμως δεν αντιμετωπίστηκαν με λεκτική ή σωματική βία. Αντίθετα αυτό που μάθαμε από τον πατέρα Αντώνιο και όλο το εξειδικευμένο προσωπικό ήταν να είμαστε δίπλα στα παιδιά σε κάθε δυσκολία, να αποδεχόμαστε τα λάθη τους, να δίνουμε χρόνο και ευκαιρίες και τέλος να συζητάμε όταν περνάει η μπόρα.

Στο παιδαγωγικό πρόγραμμα υπήρχαν πολλών ειδών δραστηριότητες μέσα από τις οποίες τα παιδιά μαθαίναν την υπευθυνότητα, τον σεβασμό στο περιβάλλον, την ανάληψη ευθύνης και την εργατικότητα, ενώ δεν έλειψαν οι εξωσχολικές δραστηριότητες, οι βόλτες, οι ψυχαγωγικές ευκαιρίες και τα ταξίδια. Έπειτα από όσα βίωσα όλα αυτά τα χρόνια εκεί, οφείλω να δηλώσω τη συμπαράστασή μου απέναντι στον πάτερ Αντώνιο και την πρεσβυτέρα Σταματία και εύχομαι ολόψυχα να αποκαλυφθεί σύντομα η αλήθεια.

Ε.Μ.

Σχετικά Άρθρα