«Είχαμε ενημερώσει για την επικινδυνότητα, αλλά….»

Ανάρτηση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου Δ. Λιότσου με αφορμή την φωτογραφία με τους εξαντλημένους πυροσβέστες
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 19/08/2025 - 16:20

Ο Δημήτρης Λιότσιος, διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, καταγγέλλει ότι εδώ και ένα χρόνο η υπηρεσία  και εκείνος  προσωπικά είχαν ενημερώσει θεσμικά, μέσω εγγράφων όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την επικινδυνότητα, ενώ εγκαίρως είχαν υποδείξει τις παραλείψεις αλλά και τις ενέργειες στις οποίες έπρεπε να προβούν, όμως - όπως τονίζει - οι δημόσιοι φορείς δεν φάνηκε ότι συμμερίστηκαν τους φόβους τους!

Η δημόσια παρέμβασή του προκλήθηκε από μια συγκλονιστική φωτογραφία που έγινε viral, δείχνοντας εξαντλημένους πυροσβέστες να ξεκουράζονται στο έδαφος .

Αναλυτικά αναφέρει:

"Με αφορμή την φωτογραφία που βλέπω πως έκανε τον γύρο του κόσμου, θα ήθελα να διευκρινίσω πως αυτό που αποτυπώνεται δεν είναι πυροσβέστες που κοιμούνται.

Είναι στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν φθάσει στα όρια της εξάντλησης μετά από συνεχόμενη επιχείρηση στο συμβάν, που ξεπερνά κατά πολύ τις 24 ώρες και που προσπαθούν να ανακτήσουν δυνάμεις για να συνεχίσουν την μάχη για να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον του τόπου.

Αυτό που δεν γνωρίζετε ίσως, είναι πως μετά την λήξη κάθε συμβάντος, όσο άρτια και αν έχεις εκτελέσει τα καθήκοντά σου, πάντα σκέφτεσαι πως θα ήθελες να μπορούσες να έχεις κάνει περισσότερα. Πάντα σε βαραίνει η κάθε απώλεια.

Προσωπικά θέλω να εκφράσω τον απόλυτο σεβασμό μου σε όλους τους συναδέρφους, είτε ανήκουν στην υπηρεσία Χίου, είτε ήρθαν από άλλες υπηρεσίες να συνδράμουν το έργο μας.  

Συναισθάνομαι ακριβώς το ίδιο βάρος.

Ελπίζω μόνο, και οι υπόλοιποι φορείς να αισθάνονται το βάρος που τους αναλογεί.

Εδώ και ένα χρόνο η υπηρεσία  και εγώ προσωπικά ως Διοικητής Πυροσβεστικής  Υπηρεσίας  του νησιού της Χίου έχουμε ενημερώσει θεσμικά, μέσω εγγράφων όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την επικινδυνότητα, ενώ εγκαίρως είχαμε υποδείξει τις παραλείψεις αλλά και τις ενέργειες στις οποίες έπρεπε να προβούν.

Η υπηρεσία μας συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, περιφρούρησε το νησί, επέβαλε πρόστιμα σε πολίτες που αγνόησαν τις απαγορεύσεις αλλά και σε δημόσιους φορείς που φάνηκε να μην συμμερίζονται την αγωνία μας και τους φόβους μας.

Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.

Παρ' όλα αυτά και παρά την προσπάθεια μετάθεσης της ευθύνης, που δεν τους αναλογεί, στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν επηρεαζόμαστε, δε λυγίζουμε και παραμένουμε στην υπηρεσία των πολιτών συνεχίζοντας να εκτελούμε τα καθήκοντά μας όπως αυτά ορίζονται τόσο από την θεσμική μας θέση όσο και από την αξιοπρέπειά μας".

Σχετικά Άρθρα