Είναι... μακρύς ο δρόμος της ανακύκλωσης

Φ. ΓΙΑΝΝΙΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΑΝΟΧ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ «ΑΛΗΘΕΙΑ»: ΣΤΟ 10% ΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ 2030 ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ 80%!
Τετ, 11/05/2022 - 15:44

Αν δει κανείς αποκλειστικά και μόνο τα αριθμητικά δεδομένα της ανακύκλωσης στο νησί μας, εύκολα συμπεραίνει ότι είναι ιμακρύς και δύσκολος ο δρόμος για να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο, που είναι το 2030 το 80% των απορριμμάτων που παράγουμε να είναι ανακυκλώσιμα και το 20% να καταλήγει στον ΧΥΤΑ. Σήμερα μόλις το 10% των απορριμμάτων που παράγουμε στη Χίο ανακυκλώνεται.

Τα στοιχεία γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της ΔΙΑΝΟΧ, Φώτης Γιαννίρης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην «Αλήθεια», με αφορμή τη συμβασιοποίηση του έργου για τη Μονάδα Επεξεργασίας των Απορριμμάτων στη Βέσσα και τη λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Απορριμμάτων στο Χαλκειός.

Η Μονάδα - εργοστάσιο, που θα κατασκευαστεί πλησίον του ΧΥΤΑ, θα επεξεργάζεται τα απορρίμματα, πριν αυτά οδηγηθούν στο ΧΥΤΑ, ώστε και από αυτή την επεξεργασία να προκύπτουν υλικά προς ανακύκλωση. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα έργο 4 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ολοκληρωθεί αρχές του 2024.

Πέρα από τη συνεισφορά του στον επιδιωκόμενο στόχο του 80%, είναι βέβαιο ότι από μόνο του δεν μπορεί να δώσει λύση αν στο μεταξύ δεν αλλάξει η νοοτροπία της κοινωνίας, με στόχο να γίνεται ανακύκλωση στην πηγή.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, σημείωσε ο κος Γιαννίρης, η εταιρεία συνεχίζει τις δράσεις της για ευαισθητοποίηση – ενημέρωση σε σχολεία και κοινότητες και διευρύνει το δίκτυο κάδων, συμμετέχοντας και η ίδια στη συλλογή των ανακυκλώσιμων.

Ο κος Γιαννίρης ρωτήθηκε και για τη συμμετοχή και Δήμων από το Νομό Σάμου στη ΔΙΑΝΟΧ καθώς και για το ενδεχόμενο απορρίμματά τους να μεταφέρονται για διαλογή στη Χίο.

Με δεδομένο, είπε, ότι στη Σάμο δεν προχώρησε η σύσταση φορέα, εντάσσονται οι συγκεκριμένες περιοχές στη ΔΙΑΝΟΧ, ωστόσο το πως θα γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων τους δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη, με τον ίδιο να αναφέρει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της δημιουργίας υποδομών στη Σάμο, ώστε να γίνεται η διαλογή κ.λπ. επί τόπου.

Σχετικά Άρθρα