Ενεργειακή αυτονομία των Ψαρών και τσάμπα ρεύμα για τους κατοίκους;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Κ. ΒΡΑΤΣΑΝΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ - ΑΛΗΘΕΙΑ
Ακούστε το ηχιτικό
Πέμ, 07/12/2023 - 14:24
Ηχητικό απόσπασμα: 

Ρότα για την ενεργειακή αυτονομία τους έχουν χαράξει τα Ηρωικά Ψαρά στα οποία ήδη άναψε το πράσινο φως το πρόγραμμα «Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εντάσσοντας την πρόταση τους στη λίστα των 30 νησιών απ’ όλη την Ευρώπη.

Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, τόνισε από το Ράδιο «Αλήθεια» ο Δήμαρχος των Ψαρών Κώστας Βρατσάνος, σημειώνοντας ότι έχει ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουν στο τελικό στάδιο που θα αφορά στην πλήρη κάλυψη των αναγκών τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποσκοπώντας -όπως είπε- να έχουν δωρεάν ρεύμα ή  ρεύμα με πολύ χαμηλές τιμές οι κάτοικοι του νησιού.

Η πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο περιλαμβάνει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 800 kw , μια γεννήτρια έκτακτης ανάγκης με καύση βιοκαυσίμου, μπαταρίες στο δίκτυο και εγκατάσταση ενός σύγχρονου πυκνωτή. Θυμίζουμε ότι ήδη στα Ψαρά είναι εγκατεστημένες δύο ανεμογεννήτριες 1,8 MW, ενώ όπως είπε ο κος Βρατσάνος, η ημερήσια κατανάλωση ενέργειας στο νησί είναι της τάξεως των 500 kw.

Από τα  βασικά ζητούμενα, εκτός του οικονομικού είναι και το γεγονός ότι τα Ψαρά που είναι συνδεδεμένα με υποθαλάσσιο δίκτυο εξαρτώμενα από τη Χίο, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, όπως είπε ο Δήμαρχος, εφόσον γίνουν τα έργα που προτείνονται, θα είναι ενεργειακά αυτόνομα.

«Μέσα στο 2024 θα προβούμε σε σύσταση ενεργειακής κοινότητας. Εννοείται θα προηγηθεί διαβούλευση με τους δημότες, προκειμένου μετά και στα έργα ο δήμος να έχει ενεργή συμμετοχή, τόσο με την παραχώρηση οικοπέδων για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών κ.λπ., όσο και με τη χρηματοδότηση έργων από προγράμματα.» ανέφερε ο Δήμαρχος.

Θυμίζουμε ότι στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 6 νησιά από τη χώρα μας και συγκεκριμένα η Λέσβος, η Ικαρία, τα Ψαρά, η Αστυπάλαια, η Τήλος και η Μεγίστη.

Στα Ηρωικά Ψαρά εκτός της παραπάνω «πράσινης» ενέργειας παράλληλα ο Δήμος εξετάζει την ένταξη και σε άλλα προγράμματα που θα μετατρέψουν το νησί σε «πράσινο», όπως ηλεκτρικά οχήματα, ηλεκτρικοί σταθμοί φόρτισης οχημάτων, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων κ.α.

 

Σχετικά Άρθρα