Επί ποδός για την αυριανή συγκέντρωση: Ιερείς, δικηγόροι, επιμελητήριο, ΑμεΑ και Αστικό ΚΤΕΛ

Τρί, 22/02/2022 - 15:50

Διευρύνεται το μέτωπο των συλλόγων και φορέων που δηλώνουν συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση. Αύριο το Αστικό ΚΤΕΛ γνωστοποίησε ότι τροποποιεί το πρόγραμμα δρομολογίων του (επισυνάπτεται η σχετική ανακοίνωση), το Επιμελητήριο Χίου θα συμμετάσχει σε στάση εργασίας, οι δικηγόροι θα κάνουν προσυγκέντρωση στο Πρωτοδικείο, ενώ συμμετοχή στην κινητοποίηση  - εκτός όλων των άλλων που το έχουν κάνει μέχρι σήμερα- δηλώνουν ο Σύνδεσμος Κληρικών, η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας "Κυδιάντα".

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις τους:

Σύνδεσμος Κληρικών Χίου: Να μην γίνει οτιδήποτε χωρίς τη θέληση του ακριτικού λαού της Χίου

"Ο Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τετάρτης 23/2/2022 και θα δώσει το παρόν του στην ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Βουνακίου στις 12 το μεσημέρι μαζί με όλους τους φορείς που συμμετέχουν και με αποφασιστικότητα ώστε στο θέμα του προσφυγικού / μεταναστευτικού να μην γίνει οτιδήποτε χωρίς τη θέληση του ακριτικού λαού της Χίου. Η θέληση αυτή έχει εκφραστεί με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μικρή δομή καταγραφής και ταυτοποίησης και όχι μόνιμης παραμονής και επί δύο έτη με όλα αυτά τα γεγονότα, τα οποία παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη του χιώτικου λαού."

Επιμελητήριο Χίου: Να ακουστεί καθαρά η φωνή μας

"Καλούμε τις τοπικές επιχειρήσεις να στοιχηθούν με το αυτονόητο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Χιωτών για τερματισμό της ομηρείας ανθρώπινων ψυχών μέσω της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης, συμμετέχοντας στη στάση εργασίας την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 από τις 12:00 έως τις 15:00.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στην Κεντρική Πλατεία της Χίου.

Όλοι μαζί μπορούμε να προασπίσουμε το μέλλον μας. Ας βρεθούμε όλοι μαζί για να ακουσθεί καθαρά η φωνή μας."

Περ. Ομοσπονδία ΑμεΑ Β. Αιγαίου:  Παλεύουμε για το δίκιο μας

"Η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Β. Αιγαίου στηρίζει και συμμετέχει στην κινητοποίηση που οργανώνουν οι Φορείς για το προσφυγικό στη Χίο και την Λέσβο. Καλούμε τα μέλη μας στις κινητοποιήσεις ενάντια στις διώξεις των νησιωτών στην Πλατεία Ν. Πλαστήρα (Βουνακίου) στη Χίο στις 12μ. και... στη Λέσβο στις 12μ.μ.

Καλούμε τους Φορείς- μέλη μας να πάρουν αποφάσεις στήριξης στους συμπολίτες μας που αγωνίστηκαν για να μη μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές προσφύγων και μεταναστών της ΕΕ και των κυβερνήσεων και σήμερα διώκονται. Η καταστολή δεν θα περάσει, θα συναντήσει και πάλι το τείχος των νησιωτών.

Η κυβέρνηση πριν δύο χρόνια έστειλε τα ΜΑΤ και με τη βία έσπαζαν και προσέβαλλαν, ενώ πρόσφατα επιχείρησε να αποβιβάσει μηχανήματα για την κατασκευή νέας δομής - φυλακής, χωρίς επιτυχία.  Αποδείχθηκε έτσι ότι όταν ο λαός είναι αποφασισμένος για το δίκιο του, τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει!

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου  δηλώνουμε και πάλι την αντίθεσή μας στον εγκλωβισμό κυνηγημένων ανθρώπων από τους πολέμους. Τα ΑμεΑ και οι οικογένειές μας είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι με τους συνανθρώπους μας, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, που καταφθάνουν εδώ άρρωστοι, ανάπηροι από τη φρίκη των πολεμικών επιχειρήσεων για τον πλούτο και τον έλεγχο των χωρών τους.

Η κατάσταση αυτή όπως την έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια είναι απαράδεκτη τόσο γι’ αυτούς τους ανθρώπους που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο όσο και για τους νησιώτες. Το ίδιο απαράδεκτο όμως είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση αγνοεί την καθολική θέληση των νησιωτών για να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ, να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι αυτοί από τα νησιά και να μη δημιουργηθεί καμιά νέα δομή φυλακή στη Χίο, ούτε στο Θόλος, ούτε πουθενά.

Τα  Άτομα με αναπηρία γνωρίζουμε από πρώτο χέρι αυτή την πολιτική. Είναι η ίδια που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων επέφερε τις τραγικές συνέπειες από την πανδημία, την άρνηση στελέχωσης των υποδομών υγείας στα νησιά, την εξοντωτική κατάσταση στο εισόδημά μας, που γεννά την ακρίβεια, τις αλλεπάλληλες περικοπές των μνημονίων και όχι μόνο… Τα δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να κυκλοφορούν σε χορό επενδύσεων, όμως δεν περισσεύουν για τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Ειδικά Σχολεία. Οι υποδομές για την αναπηρία θεωρούνται κόστος.

Τα Άτομα με αναπηρία έχουν φωνή! Δεν αποδέχονται αυτή την κατάσταση. Δεν ανεχόμαστε την πολιτική που γεννά, την ανέχεια, τον πόλεμο και τις απειλές, την προσφυγιά. Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους φορείς τους νησιού για να καταργήσουμε τις εξοργιστικές διώξεις σε βάρος εκείνων που βρεθήκαμε δίπλα τους στις μεγάλες κινητοποιήσεις πριν δυο χρόνια, μέχρι και σήμερα.

Παλεύουμε για το δίκιο μας και θα νικήσουμε".

Δικηγορικός Σύλλογος Χίου: Προσυγκέντρωση στο Πρωτοδικείο 

"Παρακαλούμε τους συναδέλφους που δεν έχουν δικάσιμο στις 22/2/2022 και ούτε προσημειώσεις, να προσέλθουν στον προαύλειο χώρο του Πρωτοδικείου Χίου προκειμένου ομαδικά να μεταβούμε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και μετά να κατευθυνθούμε στη πλατεία Βουνακίου όπου μαζί με τους λοιπούς φορείς και πολίτες για άλλη μια φορά θα διατρανώσουμε την αντίρρησή μας:

α) για υπερδομή τέτοιου μεγέθους

β) για την επιλογή της περιοχής του Θόλους, ένα από τα ωραιότερα τοπία της χώρας (ιδιαιτέρου κάλλους υποψήφιο να ανακηρυχθεί ως τέτοιο)

γ) κατά της ανατίναξης στο ανάγλυφο των βράχων για να γίνει δυνατή η εγκατάσταση υπερδομής με έγκριση της Αρχαιολογίας

δ) για την αντίρρηση σε ΠΡΟΚΕΚΑ και την αποδοχή μόνο ΚΥΤ και λελογισμένου αριθμού φιλοξενουμένων ως ΚΥΤ

Είναι σημαντικό να παραβρεθούμε, η προσυγκέντρωσή μας στο Πρωτοδικείο Χίου ώρα 11.15 π.μ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ».

Πολ. Σύλλογος Λαγκάδας "Κυδιάντα": Συμπαράσταση στους διωκόμενους

'Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Λαγκάδας «Κυδιάντα», εκφράζει την αντίθεσή του στην ποινικοποίηση και πολιτική δίωξη, των αγώνων των Χιωτών πολιτών και αιρετών, ενάντια στην υπερδομή - φυλακή μεταναστών - προσφύγων, που επιχειρείται να κατασκευαστεί, στηνπεριοχή του Θόλους ή και οπουδήποτε αλλού, με αφορμή τα γεγονότα της ημέρας των Θεοφανίων και την παρεμπόδιση της πρόσδεσης τουπλοίου ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ, στα λιμάνια Χίου και Μεστών.

Επίσης δηλώνουμε τη στήριξή μας σε όλους τους διωκόμενους και ιδιαίτερα στους χωριανούς μας Στέφανο Τσίγκο και Βασίλη Παππά".

Σχόλιο της ΟΒ ΑΕΙ ΧΙΟΥ της ΚΝΕ

«Με αφορμή τα 2 χρόνια από την εισβολή των ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο, οι δυνάμεις της ΚΝΕ στη Χίο καλούμε σε συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση που διοργανώνουν χιλιάδες κάτοικοι του νησιού μας, μαζικοί φορείς  διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην κατασκευή υπερδομών - φυλακών για πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας, ζητώντας ταυτόχρονα να μην λησμονηθούν τα αίσχη της κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος των νησιωτών, όπου αποβίβασε ΜΑΤ για να επιβαλλει την πολιτική της Ευρωπαικής Ένωσης, καταστρέφωντας περιουσίες και στέλνοντας στο νοσοκομείο δεκάδες συμπολίτες μας.

Καλούμε κάθε φοιτητή να πάρει θέση και να συμμετέχει στην αυριανή συγκέντρωση, ζητώντας να μην γίνουν τα νησιά μας φυλακές ψυχών.

Στη μεγάλη κινητοποίηση έχει θέση κάθε φοιτητής που:

• Στέκεται αλληλέγγυος απέναντι στους κατατρεγμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων και στα θύματα της ακραίας φτώχειας, και δε θέλουν τον εγκλωβισμό τους , αλλά την προώθησή τους στις χώρες προορισμού.

• Προβληματίζεται για τη διαρκή υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση στον τομέα της Παιδείας, όταν για την κατασκευή κλειστών δομών βρέχει δισ ευρώ.

• Ανησυχεί για την εντεινόμενη εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ-ΕΕ που βάζουν μπουρλότο στην περιοχή και δημιουργούν τα κύματα προσφύγων.

Που δεν θέλουν τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά, που θρέφει τις ρατσιστικές - εθνικιστικές φωνές.

Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη η στάση των δυνάμεων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Χίου στο τμήμα ΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου που όρισε εν μια νυκτί συνέλευση ‘’εντελώς τυχαία’’ την μέρα και την ώρα που η τοπική κοινωνία της Χίου θα βρίσκεται επί ποδός, την ώρα που όλα τα μαγαζία , οι υπηρεσίες, οι σύλλογοι, τα σωματεία έχουν προκυρήξει στάση εργασίας και παύση υπηρεσιών για να συμμετέχουν στη συγκέντρωση.

Τι νομίζουν ότι θα καταφέρουν τα μέλη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ με αυτη τους τη στάση; Να δικαιολογήσουν την απουσία τους από τη μαζικότατη συγκέντρωση της Τετάρτης? Να αποθαρρύνουν φοιτητές του ΤΔΕ από τη συμμετοχή τους σε αυτήν; Ή μήπως να διεξάγουν άλλη μια συνέλευση φάντασμα όπως αυτές που μας έχουν συνηθίσει και τη φετινή χρονιά, όπου ως τρόπο μαζικοποίησης της θεωρούν το ένα χαρτί που κολλάνε κάπου μέσα στο κτίριο του Πανεπιστημίου? Η μήπως έτσι ξεπληρώνουν τα ουκ ολίγα πάρε -δώσε τους με τον Υπουργό Μετανάστευσης;

Πράγματι οι φοιτητές έχουν πολλά και σοβαρά να συζητήσουν γύρω από τη σίτηση, τη στέγαση, τη μετακίνηση ,την αξιοποίηση της περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το νέο νομοσχέδιο που είναι στα σκαριά για τα ΑΕΙ.

Ακριβώς πάνω σε αυτή την ανάγκη πατάνε τα μέλη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ και βρήκαν την αφορμή να ορίσουν Γενική Συνέλευση του τμήματος ΤΔΕ την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, για να βάλουν εμπόδια στη συμμετοχή φοιτητών θέτοντας το δίλημμα συνέλευση ή συγκέντρωση. Για να ξεπλύνουν την απουσία τους και τη διαφωνία τους με την αυριανή συγκέντρωση.

Έχουν αποδείξει άλλωστε ότι είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τη γραμμή της κυβέρνησης στο προσφυγικό, υπερασπίζονται την κατασκευή δομών - φυλακών της Ε.Ε. στα νησιά μας, χαρακτηρίζοντας όποιον διαφωνεί με αυτές υπερασπιστή των ανοιχτών συνόρων.

Ήταν αυτοί που στις προπέρσινες συνελεύσεις μετά τα γεγονότα με τα ΜΑΤ καταδίκαζαν τη βία από όπου και αν προερχόταν, βλέποντας βία βέβαια μόνο από την πλευρά των χιωτών. Είναι αυτοί που σε πλήρη εναρμονισμό με τη ΝΔ, προσπαθούν να κάμψουν τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας του χιώτικου λαού, βάζοντας ‘’ταμπέλες’’ .

Καλούμε:

• Kάθε φοιτητή της Πανεπιστημιακής μονάδας της Χίου να συμετέχει στην αυριανή συγκέντρωση, Τετάρτη 12.00, στην Πλατεία Βουνακίου.

• Τις δυνάμεις της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ στο τμήμα του ΤΔΕ να πάρουν πίσω την απόφαση για συνέλευση την Τετάρτη 23/2. Να επανοριστεί είτε την Παρασκευή 25/2 είτε τη Δευτέρα στις 27/2 ώστε να δημιουργήσουμε όρους μαζικής συμμετοχής και γόνιμης συζήτησης».

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών

Καλούμε όλες τις γυναίκες του νησιού, να βροντοφωνάξουμε ότι δεν θα αφήσουμε καμιά κυβέρνηση να μετατρέψει το νησί μας σε φυλακή της ΕΕ και μας σε δεσμοφύλακες ανθρώπινων ψυχών, θυμάτων των στρατιωτικών και οικονομικών πολέμων.

Συμπαραστεκόμαστε στους διωκόμενους πολίτες, αιρετούς, μέλη διοικήσεων σωματείων αλλά και σε φορείς που διοργανώνουν κινητοποιήσεις, με τους οποίους έχουμε βρεθεί στους δρόμους του αγώνα.

Ο δίκαιος αγώνας των Νησιωτών δεν τρομοκρατείται, δεν ποινικοποιείται, δεν κάμπτεται !!!

 

Απαιτούμε:

*Να κλείσει τώρα η ΒΙΑΛ. Καμιά δομή – φυλακή της ΕΕ πουθενά στο νησί.

*Άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, προς τις χώρες του τελικού προορισμού τους.

*Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και όσες άλλες τους εγκλωβίζουν.

*Η κυβέρνηση να πιέσει για επιτροπές ασύλου εντός της Τουρκίας με ευθύνη ΕΕ- ΟΗΕ.

* Να σταματήσουν  τις διώξεις που ασκούν σε Λέσβο και Χίο απέναντι σε πολίτες, αιρετούς, μέλη διοικήσεων σωματείων αλλά και σε φορείς που διοργανώνουν κινητοποιήσεις.

 

 

 

Συνημμένα αρχεία:

Σχετικά Άρθρα