Γ. Ξενάκης για ετοιμόρροπα: Αν δεν έρθει ρύθμιση, βγαίνει στην επιφάνεια Π.Δ. του 1929!

Παρ, 22/01/2021 - 14:27

Στο γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει λόγω του δύσκαμπτου νομοθετικού πλαισίου για τα χαρακτηρισμένα επικίνδυνα κτίρια, απέδωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννης Ξενάκης, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην πάροδο της Κουντουριώτου, Mατθαίου Ζύμαρη, με το κλείσιμο τμήματός της, μια και οι διερχόμενοι δεν ήταν ασφαλείς, μέτρα που ακόμη δεν γνωρίζε μέχρι πότε θα είναι σε ισχύ.

Όπως είπε στο Ράδιο “Αλήθεια” δυστυχώς το πρόβλημα με τα ετοιμόρροπα κτίρια παρουσιάζεται όχι μόνο στην πόλη αλλά και στα χωριά, απασχολεί έντονα τη Δημοτική Αρχή, η οποία αναμένει μέσα στις επόμενες εβδομάδες νομοθετική ρύθμιση που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός μετά το θάνατο δύο νέων ανθρώπων στη Σάμο, στον τελευταίο σεισμό από πτώση κτιρίου.

«Αν δεν μας καλύψει η ρύθμιση εμείς», είπε ο κος Ξενάκης, «έχουμε βρει ένα Π.Δ. του 1929, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη για καθαιρέσεις από την Εβραϊκή γειτονιά μέχρι την Καμάρα, που επιταχύνει τις διαδικασίες αν ένα κτίριο χαρακτηριστεί επικίνδυνο».

Σημειώνεται ότι με το ισχύον πλαίσιο αφού υπάρχει αναφορά επεμβαίνουν οι δημοτικές υπηρεσίες δόμησης και η τεχνική υπηρεσία για να κρίνουν αν το κτίριο είναι “κόκκινο” κ.λπ., αναζητείται ο ιδιοκτήτης κι αν δεν υπάρχει τότε μπορεί να επέμβει ο δήμος σε περίπτωση που λάβει άδεια και από τις εμπλεκόμενες φορές υπηρεσίες αρχαιοτήτων, διαδικασία που αργεί σημαντικά, όπως είπε ο κος Ξενάκης.

Κατά τον ίδιο η δημοτική αρχή έχει τη βούληση να προχωρήσει και γι'αυτό αύξησε το κονδύλι για τις καθαιρέσεις - κατεδαφίσεις από τα 18.000 ευρώ που ήταν πέρσι στα 75.000 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα