Χίος, Τρίτη 21 Μαΐου

Γουρουνόψαρο ή κάτι άλλο;

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 20/02/2019 - 06:30

Αυτό αναρωτιούνται ψαράδες στη Νότια Χίο, που ανάμεσα στην ψαριά τους βρήκαν και το παράξενο αυτό ψάρι, που όπως σημειώνουν οι ίδιοι ή είναι το λεγόμενο γουρουνόψαρο ή κάτι... άλλο, που δεν γνωρίζουν.

Πάντως σύμωνα με την βιβλιογραφία το γουρουνόψαρο ή βαλιστής είναι η κοινή ονομασία στα ελληνικά του ψαριού balistes capriscus, που ζει σε υφάλους και βραχώδη μέρη της θάλασσας.

Η κοινή ονομασία του πιθανότατα οφείλεται στον ήχο που βγάζει και μοιάζει με γρύλισμα χοίρου όταν εξέρχεται από το νερό.

Δεν διαθέτει λέπια αλλά το σώμα του καλύπτεται από σκληρό δέρμα. Διαθέτει λευκή σάρκα και είναι ψάρι βρώσιμο. Χαρακτηριστικά είναι τα πολύ δυνατά δόντια που διαθέτει.

Το συγκεκριμένο ψάρι συναντάται σε διάφορες ζεστές θάλασσες, ενώ στη Μεσόγειο είναι... μετανάστης καθώς θεωρείται ότι ήρθε τα τελευταία χρόνια μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Από τις σχετικές μάλιστα φωτογραφίες δεν φαίνεται μορφολογικά να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτό που αλίευσαν οι δικοί μας ψαράδες.

Το πραγματικό πάντως γουρουνόψαρο είναι αυτό

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 21/05/2019 - 17:50

Την Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Χίου πραγματοποιήθηκε η καταληκτική συνάντηση όλων των Σχολών Γονέων της Ι. Μ. Χίου για το ιεραποστολικό έτος 2018-2019.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος απηύθυνε πατρικό και πνευματικό λόγο αναφερόμενος στην σύγχρονη πραγματικότητα. Χρησιμοποιώντας πολλά περιστατικά και μαρτυρίες ανθρώπων της εποχής μας, έδειξε την ανάγκη η οικογένεια να γίνει πράγματι "κατ' οἴκον ἐκκλησία". Μεταξύ άλλων είπε: "Σήμερα έχει αλλοιωθεί το νόημα των λέξεων... μέχρι τώρα όταν λέγαμε ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ήταν αυτονόητο ότι σκεφτόμασταν έναν πατέρα, μία μητέρα και τα παιδιά τους... τώρα θέλουν να το αλλάξουν κι αυτό... Πολλοί γονείς δίνουν στα παιδιά τους τα πάντα αλλά όχι τα πιο απαραίτητα... Στο σπίτι που δεν μπαίνει ο Χριστός μπαίνει ο ψυχίατρος... Περισσότερο να μιλάμε στο Χριστό για τα παιδιά από το να μιλάμε στα παιδιά για το Χριστό (στις περιπτώσεις κυρίως που αντιδρούν)... Τα νέα ζευγάρια να ξεκινάνε τη ζωή τους μέσα στην εκκλησία κάτω από τον Παντοκράτορα για να χτίσουν μια εκκλησία μέσα στο σπίτι τους... "

Στο τέλος της ομιλίας του δοξολόγησε τον Άγιον Θεό που μας αξίωσε να ολοκληρώσουμε για την φετινή χρονιά τις συναντήσεις των Σχολών Γονέων, ευχαρίστησε όλους τους διοργανωτές και ομιλητές της φετινής χρονιάς και απένειμε αναμνηστικά διπλώματα και βιβλία σε όλους τους συμμετέχοντες.

Οι Σχολές Γονέων λειτούργησαν για έκτη συνεχή χρονιά, στις ενοριακές αίθουσες α) του Ι.Ν.Ευαγγελιστρίας πόλεως Χίου, β) του Ι.Ν.Παναγίας Ερειθιανής Βροντάδου καὶ γ) του Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου Νενήτων. Συνολικά οι εγγεγραμμένοι ήταν περί τους 170.

Από την ιστοσελίδα της Μητροπόλεως