Χίος, Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου

H φωτιά του Αγίου Νικόλα της Ελάτας

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 05/12/2018 - 22:14

Το έθιμο είναι άγραφτο, χάνεται στο βάθος του χρόνου. Το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικόλα στέκεται στη μέση της Ελάτας και αντικρίζει απέναντι το πέλαγος και τα Ψαρά.

Κάθε χρόνο παραμονή της εορτής του αγίου των θαλασσινών, οι Λατούσοι όπου γής συγκεντρώνονται εκεί, για να προσευχηθούν και να ανάψουν την μεγάλη φωτιά τους, με όσα ξερά ξύλα καθαρίζουν απ’ τα χωράφια τους. Να σημειώσουμε ότι απ’ τις τελευταίες πυρκαγιές του 2012, τα καμένα πεύκα σωρός.

Έτσι και φέτος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γιάννης Γδύσης, το έθιμο τηρήθηκε ενώ ο ιερέας του χωριού, ο πατέρας Μιχαήλ Ζευγιός, επεσήμανε στον λόγο του ότι ο μικρός χώρος της εκκλησίας, προφανώς επέβαλε παλαιότερα στους εκκλησιαζόμενους να βγουν έξω να ζεσταθούν, οπότε άναβε η φωτιά, που στα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν και ένα σινιάλο προς τα Ψαρά, ότι η φλόγα της λευτεριάς είναι παρούσα κάθε χρόνο, στην χάρη του Άγιου Νικόλα, όπου δίπλα στο εικόνισμα του υπάρχουν δεκάδες μαντήλια τάματα των συζύγων των ναυτικών, που τους πρόσμεναν να γυρίσουν υγιείς.

to_ethimo_toy_fanoy_paramoni_ag._nikola_stin_elata

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 12/12/2018 - 15:53

Καθημερινά και όχι μόνο η 3η Δεκέμβρη είναι Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Α.μεΑ.

Αυτό πρέπει να έχουμε κατά νού αλλιώς θα πέσουμε στην παγίδα των επετειακών εκδηλώσεων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι και οι εκδηλώσεις αυτές χάνουν την αξία τους.

Ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμΕΑ περιγράφει την τελευταία στο Μουσείο Μαστίχας, με την συμπατριώτισσα μας, Παγκοσμιονίκη ξιφασκίας σε καρότσι Κέλυ Λουφάκη, με το παρακάτω δελτίο τύπου: 

 

Στο Μουσείο Μαστίχας πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερη εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία. Συναντήθηκαν στους χώρους του παιδιά από το Δημοτικό Σχολείο Καλλιμασιάς από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χίου και το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Χίου με παιδιά από το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ ΙΩΝΕΣ, τον Παγχιακό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία και με την πάντα διαθέσιμη και χαμογελαστή Παγκοσμιονίκη Κέλλυ Λουφάκη.

Η Κέλλυ «δίδαξε» ξιφασκία στο αμαξίδιο παίζοντας με τα παιδιά, η Ελισάβετ Ιωσηφίδου του Α.Σ. ΙΩΝΕΣ έπαιξε και δίδαξε «μπότσια» και η εθελόντρια και φίλη του Π.Σ.Α.μεΑ. Ελευθερία Μπινίκου μαζί με τη Σοφία Μιχάλα, έδεσαν τα μάτια των παιδιών  και με το λευκό μπαστούνι, τα οδήγησαν στο χώρο, προκειμένου με εικονικό τρόπο να τα μυήσουν στον κόσμο των ανθρώπων χωρίς όραση.

Οι μαθητές συμμετείχαν εναλλάξ σε όλες τις δράσεις και βέβαια αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι το βιωματικό παιχνίδι βοηθάει να ριζώσει ο «σπόρος» της ενημέρωσης, στην ευαίσθητη παιδική ηλικία, ο οποίος πιστεύουμε ότι θα δώσει καρπούς όταν τα παιδιά αυτά ενηλικιωθούν και θα αποτελέσουν τους αυριανούς πολίτες μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις.

Ευχαριστούμε πολύ τον Όμιλο Πειραιώς για την ευκαιρία που μας δίνει να ενημερώσουμε την κοινωνία, το Δ/ντή του Μουσείου κ. Δημήτρη Γαβαλά για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης, τους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου της Καλλιμασιάς και του 2ου δημοτικού Σχολείου Χίου, αλλά κυρίως ευχαριστούμε όλους τους μαθητές που με χαρά και ενθουσιασμό συμμετείχαν σε όλα τα παιχνίδια.

Ιδιαίτερη εντύπωση και χαρά μας έδωσε η συμμετοχή των μαθητών από το νεοσύστατο Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Χίου.

Η 3η Δεκέμβρη κάθε χρόνο δίνει την αφορμή και φέρνει στο προσκήνιο τα Άτομα με Αναπηρία για μία Ημέρα, τα άτομα με αναπηρία και οικογένειές μας, βιώνουν κάθε μέρα και όλο το χρόνο την αναπηρία και τα προβλήματά της, προσπαθώντας να αποδείξουν το αυτονόητο, ότι «η αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας» και ότι τα δικαιώματά τους είναι «Ανθρώπινα Δικαιώματα».