Η Ιερά Πάραλος της Αιγνούσας

Δευ, 06/02/2023 - 20:44

Μπορεί να γραφτεί... ύμνος για ένα καράβι;

Πολλές φορές αλλά συνήθως από... ποιητές.

Το κείμενο πάντως αυτό το υπογράφει ο Δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ.

"Σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια -Φεβρουάριο 1983- αγοράστηκε από τον Σύλλογο "Φίλοι Οινουσσών" το Ε/Γ-Ο/Γ "ΑΕΤΟΣ", ναυπηγηθέν το 1979 στη Θεσσαλονίκη, για να μετονομασθεί σε "ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙ" και να δρομολογηθεί στην γραμμή Οινουσσών-Χίου.

Οι μεγάτιμοι δωρητές Διαμαντής Στεφ. Πατέρας και Διαμαντής Κων. Πατέρας διέθεσαν για την αγορά 400.000,00 δολ. εις μνήμη των γονέων τους αδελφών Στεφάνου και Κώστα Διαμ. Πατέρα. Εξυπηρέτησε το νησί μας με ασφάλεια, συνέπεια και μεγάλη αξιοπιστία μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2006, οπότε ο ΣΦΟ δρομολόγησε το σημερινό καραβάκι, το "ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ".

Στον αγιασμό του πλοίου στο Π. Φάληρο ο αείμνηστος συγγραφέας και λόγιος Ανδρέας Γ. Λαιμός είχε πει:

"...Για μας τους Αιγνουσιώτες δεν είναι ένα απλό καράβι. Είναι η Ιερά Πάραλος της Αιγνούσας! Όπως η Πάραλος ήταν το ιερό πλοίο των Αθηναίων για το προσκύνημά τους στη Δήλο, έτσι και για μας το "ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙ" είναι το καράβι για το προσκύνημα του νησιού των προγόνων μας, που θα το κρατήσουμε ζωντανό πάντα με απαραβίαστο τον αιγνουσιώτικο χαρακτήρα, μακριά από κάθε είδους νόθευση ή εμφύτευση. Η Αιγνούσα ανήκει πάντα στην αιώνια Αιγνούσα καθώς την καθαγιάσανε ο μόχθος και οι θυσίες των πατέρων μας και καθώς την κρατάμε στην εποχή μας οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού και όλα τα ξενιτεμένα παιδιά του."

Σχετικά Άρθρα