Η λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο Χίου ήταν ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια. Η Ελένη Βουτιέρου, ψυχίατρος ήταν εκείνη που φύτεψε τον σπόρο, τον υιοθέτησε η Διοίκηση και τουλάχιστον σε πρώτη φάση, όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές, η Ψυχιατρική αποτελεί γεγονός. Από εκεί και πέρα ξεκινά ο αγώνας για τη στελέχωσή της, αφού σήμερα η μόνη ψυχίατρος που προσφέρει τις υπηρεσίες της είναι η Ελένη Βουτιέρου και εκκρεμεί – στα πλαίσια της τελευταίας προκήρυξης πρόσληψης γιατρών -η πρόσληψη ενός ή μιας νευρολόγου- ψυχιάτρου.
Μάλιστα για τη θέση έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή της στο Ράδιο "Αλήθεια" η Διοικήτρια του Νοσοκομείου, Ελένη Κανταράκη, όμως από την εκδήλωση μέχρι την τελική έλευση του γιατρού στο Νοσοκομείο μας, η ίδια τελεί σε αναμονή, γιατί όπως λέει, πολλές φορές υπάρχει ενδιαφέρον όμως στο τέλος οι γιατροί δεν έρχονται. Σε κάθε περίπτωση η τύχη της συγκεκριμένης θέσης αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός τριμήνου.
Στο ερώτημα αν σήμερα η κλινική, που διαθέτει 10 κλίνες, προσφέρει υπηρεσίες, απάντησε ότι έχει αρχίσει να λειτουργεί δειλά δειλά, ωστόσο με μια μόνο ψυχίατρο δεν μπορεί να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Για να καλυφθούν ανάγκες νοσηλείας περιστατικών και να μην γίνονται μεταγωγές σε άλλα ψυχιατρικά νοσοκομεία, μέσω της ΔΥΠΕ μετακινείται κατά διαστήματα στη Χίο ψυχίατρος από τη Λήμνο. Επί της ουσίας οι νοσηλείες που γίνονται, όπως είπε η κα Κανταράκη, κρίνονται από την Ψυχίατρο της κλινικής κατά πράξη και περίπτωση, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν.
Υπό κανονικές συνθήκες η κλινική χρειάζεται 3 ψυχιάτρους, ενώ για να καλυφθούν παιδιατρικά περιστατικά και να μη γίνονται μεταγωγές σε ψυχιατρικές κλινικές της Αττικής χρειάζεται και παιδοψυχίατρος. Επίσης, όπως είπε, χρειάζεται εργοθεραπευτής, κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος και προτίθενται να ζητήσει και προσωπικό ασφάλειας.
Στην παρούσα φάση πάντως η «σανίδα σωτηρίας» για την επιμέρους στελέχωση με νοσηλευτικό προσωπικό και ψυχολόγο είναι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Σύμφωνα με την κα Κανταράκη έχουν κάνει ενέργειες για νοσηλευτικό προσωπικό που έχει κάνει μια μερική εκπαίδευση σε ψυχιατρικά νοσοκομεία.
Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ περιλαμβάνει 11 άτομα προσωπικό, ενώ από την υφιστάμενη δύναμη του νοσοκομείου έχουν διατεθεί -όπως είπε- κι άλλα άτομα, καθώς και ο προϋστάμενος.
Ακόμη και μ’αυτές τις ελλείψεις η Ψυχιατρική προσφέρει υπηρεσίες με τη διοικήτρια να σημειώνει:
«Μπορώ να σας πω ότι έχουν νοσηλευθεί και πως υπήρξε και μέρα που είχαμε και 4 και 5 περιστατικά μέσα σε νοσηλεία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι εξυπηρετήθηκαν ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαζόταν να πάνε με μεταγωγή σε κάποιο άλλο νοσοκομείο».