Χίος, Πέμπτη 4 Ιουνίου

Με πολλή Αναστάσιμη Αγάπη

Μήνυμα πατέρα Αντωνίου Παπανικολάου – Ιδρυτή Κιβωτού
Δείτε το Βίντεο
Σάβ, 18/04/2020 - 10:06

Αγαπητοί μου αδελφοί και συμπαραστάτες, συναθλητές μου στη αρετή της υπομονής και της καρτερικότητας. Πορευόμαστε προς το Πάσχα μέσα σε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση που δημιουργήθηκε από το φαινόμενο της πανδημίας του κορονοϊού. Αδελφοί μου, το Πάσχα σημαίνει πέρασμα και στην προκειμένη περίπτωση της Αναστάσεως του Κυρίου μας, πέρασμα από την δουλεία της αμαρτίας στην ελευθερία της Αναστάσιμης Ζωής, που φέρνει σε όλους μας το πολύτιμο δώρο της αφοβίας. Εφόσον, ο Αρχηγός της Ζωής, ο Χριστός δεν φοβήθηκε τον θάνατο και ξεπλήρωσε με τον δικό Του θάνατο τη δική μας ζωή. Νιώθουμε ένα φόβο αυτές τις μέρες, αλλά όπου να ΄ναι έρχεται η Ανάσταση που θα σκορπίσει μακριά τον φόβο και την αγωνία. Η ελευθερία αυτή της Αναστάσεως δεν έχει να κάνει με την ασυδοσία και δεν εμποδίζεται από τίποτα. Όποιος ελεύθερα θέλει να αγαπήσει θα βρει τον τρόπο σε όποια κατάσταση και να βρίσκεται. Και αυτό είναι η απάντηση στην ερώτηση «πως θα συναντηθούμε με τον Χριστό τώρα που η πολιτεία με τα μέτρα που έχει πάρει δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω στις ακολουθίες;». Τον Χριστό δεν μας τον στερούν ούτε η Πολιτεία, ούτε οι νόμοι και τα μέτρα και κανείς άλλος, παρά μόνο οι αμαρτίες και τα πάθη μας και η εμμονή μας σε αυτά. Πράγματι, είναι δύσκολο αυτήν την περίοδο να μην μπορούμε να βρεθούμε στις ακολουθίες, αλλά όπως λέει και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος «Αεί Πάσχα εστί και αεί Χριστούγεννα εστί». Δηλαδή σε κάθε στιγμή της ζωής μας γίνεται η Γέννηση και η Ανάσταση του Χριστού και δεν περιορίζεται στις συγκεκριμένες ημέρες του ημερολογιακού έτους. Οι δικές μας προϋποθέσεις είναι αυτές, που θα επιτρέψουν στον Χριστό να Αναστηθεί στην ψυχή μας. Μας δίνεται λοιπόν η ευκαιρία φέτος με την προσωπική μας άσκηση μένοντας στο σπίτι, με την συγχώρεση προς αυτούς που μας αδίκησαν και την δική μας ελεύθερη και γενναία συγνώμη προς αυτούς που αδικήσαμε, να δημιουργήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις. Αντιστεκόμαστε λοιπόν στον φόβο και την αγωνία με την αγάπη και την πίστη μας στον Χριστό. Αυτό το Πάσχα μπορεί να μην ανάψουμε τις λαμπάδες μας στην εκκλησία, αλλά θα μπορέσουμε όμως να μεταλαμπαδέψουμε ο ένας στον άλλον το αναστάσιμο μήνυμα της νίκης της Αγάπης και της Ζωής απέναντι στον φόβο και τον θάνατο «Πού σου, θάνατε, το κέντρον;». Αδελφοί μου, μέσα στην Άνοιξη βλέπουμε με λαχτάρα την αναστημένη φύση που μας καλεί να την απολαύσουμε, αλλά δυστυχώς λόγω της περίστασης καλούμαστε να κλειστούμε στο σπίτι, αλλά όχι στον εαυτό μας. Ας μετατρέψουμε αυτή την δυσάρεστη κατάσταση σε μια Πνευματική Άνοιξη των ψυχών μας και ας μην φοβηθούμε να σμίξουν οι καρδιές μας, μια και αυτές δεν κολλούν από τον κορονωϊό. Ας σκορπίσουμε τα αρώματα της πνευματικής αυτής άνοιξής μας και ας αφήσουμε στην άκρη το φόβο και την αγωνία και καθετί που μας δυσκολεύει αυτή την περίοδο για να μπορέσουμε να συναναστηθούμε με τον Θεάνθρωπο Χριστό!
Καλή Ανάσταση!
Με πολλή Αναστάσιμη Αγάπη

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 03/06/2020 - 17:58

Έχοντας διανύσει μια πρωτόγνωρη διαδρομή τους τελευταίους τρεις μήνες, το συγχρηματοδοτούμενο έργο “MELTEMI”, σεβόμενο τις υπάρχουσες συνθήκες, προβαίνει στο τρίτο και τελευταίο εκπαιδευτικό σεμινάριο (National Training Course), μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναλυτικότερα, την Πέμπτη 11 Ιουνίου και ώρα 10:00 π.μ., στο Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” (Μιχαήλ Λιβανού 51) καθώς και στο Δημαρχείο της Χίου (Δημοκρατίας 2) θα πραγματοποιηθεί το τελικό εκπαιδευτικό σεμινάριο στο οποίο, θα εισακουστούν οι απόψεις όχι μόνο των εμπλεκόμενων φορέων και ενδιαφερόμενων μερών της Χίου, αλλά και των Δημάρχων - Αντιδημάρχων Καθαριότητας και Τουρισμού άλλων παράκτιων περιοχών. Σκοπός της συμμετοχικής διαδικασίας είναι η συνεκτίμηση των μέτρων που έχουν λάβει οι αντίστοιχες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις για την αντιμετώπιση των θαλασσίων απορριμμάτων και η εξεύρεση των βέλτιστων πρακτικών που θα συμπεριληφθούν στην πρόταση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του προγράμματος MELTEMI ενάντια στα θαλάσσια απορρίμματα.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, εταίροι του προγράμματος ΜELTEMI, καθώς και προσκεκλημένοι ειδικοί περιβαλλοντικών θεμάτων, θα συζητήσουν με εκπροσώπους ενδιαφερόμενων φορέων της Χίου και με Δημάρχους άλλων παράκτιων περιοχών για τα θαλάσσια απορρίμματα και τα εργαλεία που μπορούν να εφαρμοστούν καταλήγοντας στη διαμόρφωση της πρότασης Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ένα σχέδιο δράσης με προτεινόμενες βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλασσίων απορριμμάτων.

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως το Ίδρυμα ‘Μαρία Τσάκος’, που είναι υπεύθυνο για την ομαλή υλοποίηση της δράσης, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, για τα άτομα που θα παρευρίσκονται στο Ίδρυμα ‘Μαρία Τσάκος’ και στο Δημαρχείο την ημέρα της τηλεδιάσκεψης, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λίγα λόγια για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «MELTEMI»

Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan - Mediterranean.

Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Κύπρο.

Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης.

Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα απορρίμματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, στόχος είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, ώστε τα θαλάσσια απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν.