Χίος, Σάββατο 15 Αυγούστου

Mνήμη Μικρά Ασίας. Πεθαίνει όποιος… ξεχνιέται

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 18/09/2016 - 19:53

Αν δεν υπήρχε ο «Μαύρος καβαλάρης», «Καρά Σεϊτάν» ο «Μαύρος διάβολος» στα Τουρκικά, Νικόλαος Πλαστήρας, το άγαλμα του κοσμεί την περιοχή του ΝΟΧ και το όνομα του φέρει η κεντρική Πλατεία της Πόλης, δεν θα υπήρχαμε οι… μισοί Χιώτες. Εφυγε βλέπετε τελευταίος, με τους ηρωϊκούς ευζώνους (οι ειδικές δυνάμεις της εποχής) του 5/42 Συντάγματος, του μοναδικού που αμύνθηκε συντεταγμένα τον τακτικό Στρατό και τους Τσέτες του Κεμάλ Ατατούρκ το 1922, στην εκπνοή της Μικρασιατικής καταστροφής. Ετσι έδωσε την ευκαιρία Τσεσμές, Αλάτσατα, Αγία Παρασκευή και Κάτω Παναγιά, να αδειάσουν απ’ τον κόσμο, τους μετέπειτα πρόσφυγες ή για αρκετά χρόνια «Τουρκόσπορους» για τη Χίο, για να μην νομίζουμε ότι ο ρατσισμός είναι τωρινή εφεύρεση.

Στο άγαλμα λοιπόν του έφιππου Πλαστήρα, σταμάτησε το πρωϊ η πομπή κόσμου και Ιερών εικόνων, τις έφεραν οι παππούδες μας από τις απέναντι Εκκλησίες, που με σημείο εκκίνησης τον Αγιο Χαράλαμπο στο Βαρβάσι, όπου προηγήθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία, αφού πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στη μνήμη του γόνου της Καρδίτσας, Συνταγματάρχη τότε Πλαστήρα, κατέληξε εν πομπή στο Λιμάνι. Εκεί οι αρχές επιβιβάστηκαν σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος και έξω απ’ το λιμάνι, ο Ταξίαρχος Γεώργιος Μπικάκης ,αποδίδοντας Στρατιωτικό χαιρετισμό, έριξε στα κύματα δάφνινο στεφάνι στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους, είτε πολεμώντας, είτε άμαχος απ’ το μαχαίρι των Τσετών, είτε αιχμάλωτος στα περίφημα Τάγματα εργασίας ή σωστότερα Τάγματα θανάτου. Ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος στο τέλος της τελετής θύμισε ότι δεν υπάρχουν ξεριζωμένες πατρίδες αφού οι ρίζες τους παραμένουν στην Χίο, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, σημείωσε ότι πεθαίνουν αυτοί που ξεχνιούνται. Τις εκδηλώσεις μνήμης οργάνωσε και φέτος ο Φάρος Βαρβασίου, υπό της Αιγίδα της Περιφέρειας και του Δήμου Χίου, ενώ πήρε μέρος και αντιπροσωπία του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης, που εκπροσώπησαν οι Ολγα και Ιωάννα Χατζηκωνσταντίνου. Μαζί με το δάφνινο στεφάνι, που απ’ το μεσημέρι της Κυριακής ταξιδεύει στο Αιγαίο, νοερά ταξιδεύει από ψηλά και η ψυχή του Ανδρέα Αξιωτάκη, το αθάνατου φάρου του «Φάρου» του πρώτου Προέδρου του, που καθιέρωσε, πριν 38 χρόνια, αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης και αγωνίστηκε με χίλιες αντιξοότητες για να κάνει η Χίος το αυτονόητο να τιμήσει με ένα άγαλμα τον σωτήρα της, Νικόλαο Πλαστήρα. Με την ευκαιρία επειδή ακούγονταν πολλά για το μέγεθος του αγάλματος και δεν είναι τελικά έτσι, μήπως η θέση του είναι στην Πλατεία που φέρει το όνομα του; Το βάθρο είναι άλλωστε έτοιμο, η… γούρνα που παριστάνει το συντριβάνι.

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 15/08/2020 - 08:49

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου σε συνέχεια των προσπαθειών του να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για το θέμα των αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων, πραγματοποίησε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρμολίων ενημερωτική εκδήλωση το Σάββατο 09 Αυγούστου 2020 και ώρα 20:00. Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου ευχαριστεί θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρμολίων, την κα Κατερίνα Γεωργιακώδη, την κα Βούλα Φωτεινού και τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας των Αρμολίων κο Κυριάκο Γιαγκουδάκης, για την οργάνωση της εκδήλωσης με τίτλο «Εμείς και τα ζώα» που πραγματοποιήθηκε, στην πάνω πλατεία των Αρμολίων. Ευχαριστεί επίσης θερμά, τον κτηνίατρο κο Εμμανουήλ Βουγαζιανό, για την  παρουσίαση που μας παραχώρησε αναφορικά με την ιατρική φροντίδα των κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων.

Ειδική μνεία οφείλει να γίνει στον κ. Γεώργιο Κλαμενάκη, Αντιδήμαρχο, υπεύθυνο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, ο οποίος μας τίμησε με την παρουσία του αλλά επιπρόσθετα γιατί είναι σε κάθε δράση μας αρωγός.

Ευχαριστούμε θερμά, που δόθηκε βήμα στο Σύλλογο, ώστε να ακουστούν προβληματισμοί, προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισης αυτών.

Ελπίζουμε να υπάρχει συνέχεια και ενδιαφέρον κι από άλλες τοπικές κοινότητες αναφορικά με το θέμα των ζώων.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι κάτοικοι συγκέντρωσαν χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη στείρωση 20 αδέσποτων γατών.