Μπουρλότα... σπαρμένα στα δάση μας

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 05/07/2022 - 06:32

Στην επικαιρότητα πάλι οι πυρκαγιές σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Ήδη στο νησί μας εκδηλώνεται περίπου μία την ημέρα!

Αργά ή γρήγορα όπως πάμε θα γίνουμε πάλι... πασίγνωστοι σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι αιτίες πολλές. Η λύση είναι στα δικά μας χέρια και μόνο, όπως είναι και η καταστροφή.

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο:

«Οι δασικές πυρκαγιές φέτος ξεκίνησαν νωρίς! Οι διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, με τη φωτιά στο Μάτι και τη Βόρεια Εύβοια να μας στοιχειώνουν, θα έπρεπε να μας απασχολήσουν σοβαρά και να θέσουν το θέμα ως πρωτίστης σημασίας για την υγεία και την ευημερία του τόπου μας.
Στη Χίο αντίστοιχα και με άλλα μέρη, η πρόληψη κατά του φαινομένου είναι ελλιπέστατη.

Αρκεί μια βόλτα στη φύση και θα δούμε δυστυχώς παντού συσσωρευμένα εύφλεκτα υλικά, που - είτε πρόκειται για κλαδιά, φρύγανα κλπ, είτε για σκουπίδια - αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο πυρκαγιάς.  

Τυχαία πηγαίνοντας με το σύζυγο μου να δούμε κάποια χωράφια μας, παρατηρήσαμε κάτι περίεργο και ανησυχητικό. Εύφλεκτα υλικά, σκουπίδια, πλαστικά, μέταλλα, γυαλιά που κάποιοι τα έχουν μεθοδικά τοποθετήσει/καμουφλάρει σε συστάδες πεύκων ανάμεσα σε αγροτικές περιοχές με ελιές και μαστιχόδεντρα στις περιοχές Χαλός (φωτ.1) και Βασιλική(φωτ.2) των Νενήτων. Καθώς αυτό μας κίνησε την περιέργεια, κάνοντας βόλτες στις γύρω περιοχές, διαπιστώσαμε πολλές περιοχές σε παρόμοια κατάσταση υψηλού κινδύνου. Σε δασικές εκτάσεις κοντά στον Καταρράκτη (φωτ.3 α,β) την Καλλιμασιά (φωτ.4 α,β,γ), συσσωρευμένα μπάζα κι εύφλεκτα υλικά κάτω από πεύκα, μαζί με σπασμένα ή κομμένα ξερά κλαδιά, κουκουνάρια και τις πευκοβελόνες.  Στους Βαβύλους υπάρχει ρεματιά γεμάτη τόνους μπάζα μέσα στα πεύκα.

Βρήκαμε επίσης αντικείμενα που κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες δύνανται να προκαλέσουν αυτανάφλεξη, όπως ένα γυαλι από φωτιστικό μαζί με σπιραλ από τηλέφωνο ντους και μπουκάλια από αλκοολούχα ποτα με νερό μέσα (φωτ. 5 α,β)  σε σημεία που αν πάρει φωτιά εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί.

Για τα περιστατικά αυτά ενημερώθηκε η δασική υπηρεσία και η πυροσβεστική αλλά ακόμα τα υλικά αυτά παραμένουν στην αρχική τους θέση (εκτός αυτά που μπορέσαμε να μαζέψουμε).

Είναι σημαντικό όλοι οι φορείς αλλά και οι εθελοντικές ομάδες, να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και να τεθεί το θέμα ως προτεραιότητα τόσο για τους επόμενους μήνες αλλά και σε μακροπρόθεσμη βάση να δομηθούν σχέδια κατάλληλα για την αποτροπή του φαινομένου».

Γεωργία Φραγκάκη

Σχετικά Άρθρα