Ο... άλλος κόσμος του Πελιναίου

Τετ, 15/01/2020 - 18:05

Πως είναι, ο... άλλος κόσμος του Πελιναίου; 

Τον περιγραφεί η Chios Vertical Life.

Απολαύστε το έστω και... διαδικτυακά.

Χειμερινή ανάβαση στο Πελινναίο όρος στη βόρεια Χίο με πολύ καλής ποιότητας παγωμένο χιόνι και κατά τόπους πάγο στην δυτική απότομη πλαγιά του βουνού.
Η διαδρομή ξεκινάει από δασικό δρόμο πολύ κοντά στην περιοχή Μακριά Σκάλα ανάμεσα στα χωριά Σπαρτούντα και Καμπιά. Αποφεύγει να κινηθεί στον καταστροφικό χωματόδρομο της δυτικής πλαγιάς και ακολουθεί τελικά χαρακτηριστικό λούκι μέχρι την κορυφογραμμή.
Η ανάβαση στο λούκι αποτελεί αναρριχητική διαδρομή και ονομάστηκε "Ζευς" για λόγους που έχουν να κάνουν με την προέλευση του ονόματος "Πελινναίο" και τις αναφορές ύπαρξης ιερού αφιερωμένο στο Δία, πιθανόν στη θέση του σημερινού ναΐσκου της Αγίας Τριάδας. Η δυσκολία εξαρτάται από την ποιότητα και την ποσότητα του χιονιού που θα έχει το λούκι. Σε κάθε περίπτωση συναντούμε μικρά εύκολα περάσματα σε μικτό πεδίο βράχου - χιονιού/πάγου. Κλίση 45 (50) μοίρες και περάσματα ΙΙ/ΙΙΙ βαθμού. Σε μερικά σημεία χρησιμοποιήθηκαν διπλά πιολέ. Δεν χρησιμοποιήθηκαν ασφαλιστικά μέσα.
Η επιστροφή ξεκινάει με κατάβαση χαρακτηριστικού λουκιού στην ανατολική πλαγιά, συνεχίζει με τραβέρσα από την βόρεια πλαγιά και κατηφορίζει μέχρι να συναντήσει την πορεία της ανάβασης.

Σχετικά Άρθρα