Οδηγίες Μητροπολίτη Χίου για την Ακολουθία της Ανάστασης και τη Θεία Λειτουργία το Πάσχα

Πέμ, 29/04/2021 - 16:25

Με εγκύκλιο σημείωμα, κατόπιν συννενοήσεως της περασμένη εβδομάδα με την Ιερά Σύνοδο, και με την ευλογία της, ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κ. Μάρκος, δίνει σαφείς οδηγίες προς τους Ιερείς της περιοχής μας για το πως θα τελεστεί η Ακολουθία του Μεγάλου Σαββάτου και η Θεία Λειτουργία του Πάσχα.

Όπως ανέφερε μέσω του Ράδιο «Αλήθεια» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, το Μεγάλο Σάββατο στις 8.10 μ.μ. θα σημάνουν όλες οι καμπάνες των εκκλησιών της Μητροπόλεως, θα πάρουμε το Φως από το Ιερό και θα τελεστεί η Ανάσταση -θα ακουστεί το Χριστός Ανέστη- από εξέδρα που θα βρίσκεται έξω από τους Ναούς.

Αμέσως μετά θα τελεστεί η ακολουθία του όρθρου της Αγίας και Μεγάλης Κυριακής του Πάσχα και οπωσδήποτε μέχρι τις 10.30 μ.μ. θα έχει γίνει απόλυση.

Η Θεία Λειτουργία του Πάσχα θα τελεστεί το πρωί της Κυριακής του 2 Μαΐου. Στις 8 π.μ. θα σημάνουν οι καμπάνες για να προσέλθουν οι πιστοί για την Αναστάσιμη Λειτουργία και όσοι θέλουν θα μεταλάβουν.

Σήμερα η Ακολουθία των Παθών θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 9 μ.μ., ενώ στις 6.30 μ.μ. αύριο θα τελεστεί η Ακολουθία του Επιταφιου Θρήνου.

Η περιφορά του Επιταφίου αύριο θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού και πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Θυμίζουμε ότι συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τ.μ. και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον, για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, με τον π. Γεώργιο Κωνσταντίνου να αναφέρεται ιδιαίτερα στους εθελοντές και επιτρόπους των εκκλησιών που όλο αυτό το διάστημα φροντίζουν να τηρούνται τα μέτρα στις εκκλησίες .

Σχετικά Άρθρα