Χίος, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

Οι Καρδαμυλίτες έμαθαν για την δόξα των παππούδων τους το 1912

Παρ, 08/11/2019 - 18:14

Η ιστορία γράφεται από απλούς ανθρώπους και όταν δεν μαθαίνεται δυστυχώς επαναλαμβάνεται.

Με αυτά τα λόγια της Διευθύντριας Ροδόκλειας Μούνδουλα, σε μια λιτή και ουσιαστική εκδήλωση του Λυκείου Καρδαμύλων, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διοργανώσουν σήμερα το πρωϊ μια διαφορετική εκδήλωση από τις συνηθισμένες.

Να ακούσουν, να μάθουν για το 1912 και την συμβολή των Καρδαμυλιτών, των προπαππούδων τους, στον αγώνα της απελευθέρωσης.

Πως έγινε η μάχη της… Γριάς, στο ομώνυμο ύψωμα;

Ποιά ήταν η… γριά Τυρίδαινα, ετών 40 παρακαλούμε, εξήγησε με παραστατικό τόπο ο καπ. Αλέκος Καραμούζος. Πως και πού έγιναν οι μάχες έξω από το Πιτυός καθοριστικές για την παράδοση του Τούρκου Στρατιωτικού Διοικητή Ζιχνή Μπέη;

Οι μαθητές ρουφούσαν τα λόγια του ενώ το ίδιο έγινε και με την παρουσίαση, που έκανε ο Διευθυντής της Αλήθειας, για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ετών 1911 και 1912, αναλύοντας αποσπάσματα από το υπό έκδοση βιβλίο του «Μια σταγόνα Χιακής ιστορίας».

Η ίδια διάλεξη θα γίνει στις 6.00 μ.μ. της Κυριακής σε εκδήλωση του Δήμου Οινουσσών και του Γυμνασίου του νησιού και την προσεχή Τρίτη το απόγευμα στις Οινούσσες ειδικά για τους σπουδαστές της Ακαδημίας Πλοιάρχων.

Η εκδήλωση στα Καρδάμυλα έληξε με αποσπάσματα από τα βιογραφικά των πρωταγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα, στην περιοχή, που όπως εξήγησε ο Γ. Τζούμας εκείνη της περίοδο ήταν ποιό… πυκνοκατοικημένη αφού τα Καρδάμυλα του 1912 είχαν 8.000 κατοίκους!

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 13/12/2019 - 16:03

Με τους φόρους που έχουν να επιβληθεί  στα καπνικά προϊόντα δυστυχώς πλέον δεν προκαλούν έκπληξη οι συνεχείς αναφορές στο αστυνομικό δελτίο για συλλήψεις ατόμων που έχουν στην κατοχή τους λαθραία τσιγάρα κ.λ.π.

Μια τέτοια ανακοίνωση έχουμε και σήμερα που αφορά στη σύλληψη στη Χίο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας , ενός αλλοδαπού ηλικίας 42 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί εθνικού τελωνειακού κώδικα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αστυνομικού ελέγχου, βρέθηκαν στην κατοχή του 42χρονου και κατασχέθηκαν -470- πακέτα τσιγάρα, τα οποία όπως διακριβώθηκε δεν έφεραν τις προβλεπόμενες ενδεικτικές ταινίες φόρου κατανάλωσης.

Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χίου.

(φωτογραφία αρχείου)