Χίος, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου

Οι Παναγίες της Χίου.

Τετ, 14/08/2019 - 17:34
Παναγία η Αγιογαλούσιανα

Μεγάλη γιορτή, για όλους του έλληνες σε όλο τον κόσμο, μεγάλη γιορτή για την... μάνα Παναγιά, την μάνα όλου του κόσμου, την σκέπη, την προστάτιδα.

Μεγάλη γιορτή και για το νησί μας, πλούσια και η βιβλιογραφία, ειδικά για τις Εκκλησίες και τα Μοναστήρια της Παναγίας και όχι αναγκαστικά της Κοίμησης, γιατί ο λαός μας τιμά την Παναγία σε κάθε ευκαιρία, με πρωτοκαθεδρία βεβαίως το Πάσχα του καλοκαιριού, το 15αύγουστο.

Και αυτό γιορτάζεται όχι μόνο με το λατρευτικό κομμάτι, αλλά... ελληνικά, με θλίψη για την Κοίμηση αλλά και με χαρές και πανηγύρια και μύρια τόσα ονόματα, περισσότερα και από της Θεάς Αθηνάς... για να μην ξεχνάμε από που κρατά η σκούφια μας και πόσο μακριά στο χρόνο βρίσκεται.

Θέλετε να προσπαθήσουμε να μετρήσουμε Παναγιές;

Θα πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί γιατί αποκλείεται να μην μας ξεφύγει κάτι.

Πάμε...

Παναγία Ευαγγελίστρια, Τουρλωτή, Ψαριανή, Παναγιά Παχιά, Παγούσαινα, Σικελιά, Μυρτιδιώτισσα. Παναγία Παντονιά, Αγγιναριώτισσα, Αγιογαλούσαινα, Λατομίτισσα, Πάνω Παναγιά στο Πυργί, Φάρκαινα, Λέτσαινα, Παναγία η Βοήθεια, Κρήνα, Νεαμονίτισσα, Παναγία του Πατέρα, Φανερομένη, Μεγαλόχαρη, Παναγία των Αμάδων των Αφροδισίων και του Αναβάτου. Παναγία η Μούτσαινα στον Βροντάδο η Παναγία στα Λουτρά στη Βολισσό, στα Μάρκου στην Πισπιλούντα η Παναγιά της Αμανής, η Κάτω Παναγιά, η Μουκατέμισσα ,η Κεραμαριότισσα των Θυμιανών, η Ερεικανή στους Ολύμπους, η  Σπηλιώτισσα, η Κοίμηση, η Παναγία Δέσποινα, η Υπακοή στους Βαβύλους, η Πέτραινα στο Βερβεράτο, η Ερυθειανή, η Ελεούσα, η Ελευθερώτρια, η Στατηγούσαινα, η Λαβρίνα η Βεσταρχούσαινα στο Δαφνώνα. Η Παναγία η Πλακιδιώτισσα στην Καλιμασιά, η Αυλωνίτισσα, η Ρουχουνιώτισσα , η Φτωχή Παναγιά στον Καταρράκτη, η Αρβανίτισσα στις Καρυές,η Αγριδιώτισσα, η Πλουμαριώτισσα και η Κλαδομύτα στα Μεστά, η Παγούσαινα στην Παρπαριά η Μαρινιώτισσα στην Πιραμά, η Περασιά στη Λαγκάδα η Γλυκιά, η Χαβιάραινα, η Στρατήδαινα, η Αγιοδεκτινή, η Καθολικιά η Κοκοροβιλιά στον Κάμπο.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ αισθάνεται υπερήφανη που έχει στο ενεργητικό της την καταγραφή των περισσότερων αυτών Εκκλησιών και των δεκάδων Χιώτισσων Παναγιών, μέσα από την παραγωγή "Ομορφη και παράξενη πατρίδα" στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, που για έξι χρόνια κατέγραψε όλα αυτά τα Ιερά προσκυνήματα.

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 14/12/2019 - 20:09

Αυτή τη φορά η βροχή έδεσε με τη φωτεινότητα, τα Χριστούγεννα δέθηκαν και αυτά με τις καιρικές τους συνθήκες, το Αργέντικο έλαμψε ακόμα και κάτω από… ομπρέλες.

Έτσι παρά την βροχή, το ψηλότερο Χριστουγεννιάτικο έλατο φωτίστηκε, το Αργέντικο έλαμψε σε κάθε γωνιά του και περιμένει κάτω από καλύτερες συνθήκες όσοι επιθυμούν να το επισκεφθούν όλο αυτό το διάστημα των γιορτών.

Ο καπ. Λουκάς Κτιστάκης και η σύζυγος του, ζεστοί πάντα στην φιλοξενία τους παρέθεσαν ένα μικρό γεύμα στις αρχές και τους φίλους τους, ενώ ο Μητροπολίτης Χίου δεν παρέλειψε μαζί με τα «Χρόνια πολλά» να ευχηθεί ιδιαιτέρως στους ναυτικούς μας.

Παρόντες στην γιορτή ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης Αντιναύαρχος Λ.Σ., ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος, ο Στρατιωτικός Διοικητής και λοιπές αρχές.

to_paramythi_ton_hristoygennonargentiko_2019_christmas_fairy_tailargentiko_2019

Το γεγονός για άλλη μαι χρονιά κάλυψε εκτός των τοπικών τηλεοπτικό συνεργείο του ΑντέναΣπάνιο αλλά τρεις... Ταξίαρχοι μαζί έστω και με πολιτική περιβολή