Οι πανεπιστήμονες τρείς Ιεράρχες διαχρονικά πρότυπα για την εκπαιδευτική κοινότητα

Παρ, 28/01/2022 - 06:41

Η σύναξη των τριών μεγάλων Πατέρων και Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στο τέλος του μηνός Ιανουαρίου, μας δίνει την ευκαιρία να σταθούμε με πολύ σεβασμό μπροστά στις άγιες μορφές τους, προκειμένου να πάρουμε ωφέλιμα διδάγματα και μηνύματα για τη ζωή μας.

Σε αυτούς “τους τρείς μεγίστους φωστήρας της Τρισηλίου Θεότητος” είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Κατευθυνθήτω» αυτής της εβδομάδας με προσκεκλημένο του Γ. Χονδρέλη τον Θεολόγο Καθηγητή Σωσίπατρο Σαββίδη.

Ο καταγόμενος από την Βέροια εξαίρετος εκπαιδευτικός αναφέρεται αρχικά στο βίο των τριών ιεραρχών με κάποια περιστατικά από τη ζωή τους και στη συνέχεια σε κάποιες παιδαγωγικές σκέψεις - αρχές των τριών ιεραρχών όπως: Η ανατροφή των παιδιών στην οικογένεια και στο σχολείο, η σπουδαιότητα και ο σκοπός της αγωγής, ο ρόλος του δασκάλου, και κάποιες πρακτικές συμβουλές διδασκαλίας, όπως η εποπτεία, η αυτενέργεια, ο έπαινος και η τιμωρία του μαθητή.

Εξηγεί γιατί επελέγησαν αυτοί οι τρείς Πατέρες ως Προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων, γιατί εορτάζουμε και τιμούμε και τους τρεις μαζί ενώ η μνήμη του καθενός τιμάται σε διαφορετική ημερομηνία μέσα στον Ιανουάριο και ποια είναι η σημασία της μνήμης τους στην σύγχρονη εποχή. Αναγνωρίζοντας την προσφορά τους αξίζει να τους προβάλλουμε  σαν διαχρονικά πρότυπα δασκάλων και μαθητών.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί αυτό το Σάββατο 29/01/2022 στις 5.00 και τις 9.00 μ.μ. και σε επανάληψη την Κυριακή στις 3.00 μ.μ. στην "Αλήθεια ΤV".

Σχετικά Άρθρα