Χίος, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

«Ομορφη και παράξενη πατρίδα» στα Κουρούνια

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 20/01/2019 - 21:12

Την πανέμορφη Κοινότητα της Βόρειο δυτικής Χίου των Κουρουνίων επισκέπτεται το Σάββατο μετά τα δελτία ειδήσεων και την Κυριακή στις 5.00 μ.μ. στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV, η εκπομπή «Ομορφη και παράξενη πατρίδα». Η εκπομπή προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2012.

Τα Κουρούνια βρίσκονται σε οδική απόσταση 58 περίπου χιλ. από την πόλη της Χίου.  Το μεσοσταθμικό υψόμετρο του χωριού είναι 360 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα Κουρούνια είναι κτισμένα στις βόρειες πλαγιές του βουνού Αμανή. Κοντινότερος οικισμός είναι ο Εγρηγόρος, 1 περίπου χιλιόμετρο προς τα βόρεια, και λίγο μακρύτερα τα χωριά Αφροδίσια (προς τα νοτιοανατολικά) και Νενητούρια (προς τα δυτικά). Σε τοπογραφική κλίμακα, τα Κουρούνια είναι χτισμένα στην πλαγιά της Ράχης Κόμβου, ψηλά στη ρεματιά του ομώνυμου ρέματος (Ρέμα των Κουρουνίων), που εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος δύο περίπου χιλιόμετρα βορειότερα, στην παραλία Γαλάτου.

Τα Κουρούνια χωρίζονται σε δύο τμήματα-συνοικίες, με τις ονομασίες Φτανάδος και Κάτω Χωριό.

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το Κορώνεια/ Κορώνη, όνομα αρκετών αρχαίων πόλεων και σημερινών χωριών της Ελλάδας, ενώ υπάρχει και χωριό Κουρούνι, στη νότια Εύβοια.

Τα σημερινά Κουρούνια απέχουν από την τοποθεσία όπου ήταν χτισμένα τα παλιά Κουρούνια περίπου μισή ώρα πεζοπορία. Στα παλιά Κουρούνια, υπάρχουν κάποια κτίσματα περασμένων αιώνων και ερειπωμένο τμήμα πολυγωνικών τειχών, μάλλον πελασγικών, ενλω στην τοποθεσία Ρούλκο βρέθηκε η αρχαία επιγραφή «Ιηρόν Ηρακλέους». Γύρω από το σημερινό χωριό υπάρχουν οι τοποθεσίες Πατέλες, Φόνισσα, «του Καλοφωκά», το Χιονούσικο, «του Μυτιληνιού», το Κρεμαστό Νερό, ο γκρεμός «τα Σπαθιά», ο Λύκος, η Βίγλα, τα Κυνάγρια, ο Γλωσσ(ε)άς, η Κοκίστρια, τα Τσουκαλ(ι)ά, το Μαναούδι, «του Γαλανά», η Ατιά, το Κομμόνι, «του Βου ο κρεμμός» (= ο γκρεμός του βοδιού), το Μυρμήκι, ο Σωρός, η Ευτυχιανή, η Πλακερή, τα Λακοστάματα.

Η εξέλιξη του πληθυσμού των Κουρουνιών στις επίσημες απογραφές φαίνεται στον πίνακα.

Στα Κουρούνια , που σήμερα κατοικούν μόνιμα 50 περίπου κάτοικοι εξαιτίας των πολλών νερών, εκτός από ελαιόδενδρα ευδοκιμούν και άλλα οπωροφόρα δέντρα, και οι Κουρουνιώτες ασχολούνται κυρίως με τη δενδροκαλλιέργεια. Το χωριό παράγει ελιές, λάδι, αμύγδαλα, καρύδια, όσπρια και το περίφημο «Κουρουνιώτικο» κρασί. Κατά τον Κ. Χωρεάνθη το κρασί αυτό είναι «εφάμιλλο των καλύτερων κρασιών της χώρας» και για τον λόγο αυτό υποθέτει ότι εδώ ίσως ήταν η αρχαία περιοχή Αριουσία, όπου παραγόταν ο «αριούσιος οίνος», κρασί ονομαστό σε όλο τον αρχαίο κόσμο.

Πρόσφατα δημιουργήθηκε στο παλαιό κτίριο του σχολείου του χωριού ένα μουσείο με παλαιές εικόνες, ενώ στο χωριό λειτουργεί το Οινοποιείο του «Αριούσιου». Το Εκκλησιαστικό Μουσείο περιέχει την παλαιά εικονογράφηση της χωριοκκλησιάς από τον αείμνηστο Παναγιωτάκη.

Ο ενοριακός ναός (η «χωριοεκκλησιά») των Κουρουνιών τιμάται στο όνομα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Υπάρχουν επίσης παλαιοί ναοί και εξωκκλήσια, όπως ο Άγιος Προκόπιος, η Παναγιά, ο Άγιος Γεώργιος, ο Χριστός, ο Ταξιάρχης, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και η Αγία Κυριακή.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 06/12/2019 - 12:13

24ωρη, πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου προκήρυξε η ΟΤΟΕ, κλιμακώνοντας τον αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς.

Την ίδια μέρα η ΟΤΟΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην Αθήνα στη μία το μεσημέρι στην οδό Σταδίου, έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου θα γίνει η δεύτερη τριμερής συνάντηση συμφιλίωσης με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

«Ακόμα και στις χειρότερες μέρες της κρίσης, με αναδιαρθρώσεις που ανέτρεψαν το τοπίο του κλάδου, οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα κατάφεραν να αποτρέψουν τις απολύσεις, που ήταν ανέκαθεν κόκκινη γραμμή και αιτία πολέμου για τον κλάδο μας. Και όχι τυχαία... Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να παίζει σε επιχειρηματικές «ζαριές» και business plans  με τη δουλειά, την οικογένεια και τις ζωές μας», τονίζει η ΟΤΟΕ στην ανακοίνωσή της.