Περιφερειακή Ενότητα: Τρόποι αντιμετώπισης των κουνουπιών

Δελτίο Τύπου
Παρ, 19/04/2019 - 15:13

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού της τοπικής κοινωνίας της Χίου σχετικά με την προληπτική προστασία των κατοίκων από τα κουνούπια, η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Χίου της Π.Β Αιγαίου  εφιστά την προσοχή  του κοινού  και  παραθέτει τις παρακάτω οδηγίες του   Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας  (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ):

Μέτρα πρόληψης των κουνουπιών στο σπίτι

-Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

-Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού. Απαιτείται περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.

-Με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών). Σιγουρευτείτε ότι δεν έχει εγκλωβιστεί κουνούπι στην κουνουπιέρα.

-Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ Περμεθρίνη).Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα(αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδακια»), κ.λπ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να  ακολουθούνται οι οδηγίες  χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.

-Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

-Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια)

-Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια)

-Προτιμήστε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες

 ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

-Με εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, με τις παρακάτω δραστικές ουσίες:

             - DEET (N, N-διεθυλοτολουαμιδη)

             - Πικαριδίνη(picaridin) ή ικαριδίνη (icaridin)

            - Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου

            - IR3535

 

  -Με κατάλληλα ενδύματα μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

Τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.  !

 ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΩΝ

-Απλώνουμε όσο εντομοαπωθητικό χρειάζεται για να επαλειφθεί  το ακάλυπτο δέρμα (ή και τα ρούχα). Να αποφεύγεται η υπερβολική ποσότητα.

- Δεν τα χρησιμοποιούμε επάνω σε ερεθισμένο δέρμα,, αμυχές (κοψίματα) και τραύματα. Δεν τα βάζουμε στα μάτια και  το στόμα.

-Δεν αφήνουμε  τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους τα εντομοαπωθητικά. Όταν πρέπει να γίνει χρήση σε παιδιά, το επαλείφουμε στα χέρια μας και μετά τους το απλώνουμε, όπου χρειάζεται.. Επίσης δε βάζουμε εντομοαπωθητικά στα χέρια των παιδιών.

 -Δε χρειάζεται εντομοαπωθητικό κάτω από τα ρούχα.

-Τα εντομοαπωθητικά χρησιμοποιούνται κυρίως έξω από το σπίτι. Όταν επιστρέψουμε  συστήνεται το πλύσιμο του δέρματος με σαπούνι και νερό.

- Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά.

- Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων και να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

-Εντομοαπωθητικό με DEET αντενδείκνυται σε βρέφη μέχρι δυο μηνών, ενώ συνιστάται η χρήση τους με προσοχή σε παιδιά μικρότερα των 12 ετών. Εντομοαπωθητικά που περιέχουν αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών.

-Αν μετά την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού παρατηρηθεί ερεθισμός, σταματάμε τη χρήση, ενημερώνουμε το γιατρό μας και του προσκομίζουμε το εντομοαπωθητικό που χρησιμοποιήσαμε.

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο   https://keelpno.gr όπου υπάρχει  αναρτημένο ενημερωτικό υλικό σχετικά με την προστασία του κοινού από τα κουνούπια.»

Σχετικά Άρθρα