Χίος, Πέμπτη 9 Ιουλίου

Πολύπλευρη η δράση του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Δ.Χίου

Ενημερώσεις τη Δευτέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα
Παρ, 22/11/2019 - 16:01

Πολύπλευρή είναι η δράση του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ.Χίου που παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες σε γυναίκες που υφίστανται βία (σωματική, λεκτική, οικονομική, εμπορία και διακίνηση, βιασμός κ.α), σε γυναίκες άνεργες, μονογονείς, γυναίκες ΑΜΕΑ, πρόσφυγες ή μετανάστριες. Όλες υπηρεσίες καλύπτονται από το ΑΠΟΡΡΗΤΟ της συμβουλευτικής.

Τη Δευτέρα 25 Nοεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών,  στελέχη του κέντρου σε συνεργασία με τους οδηγούς του Αστικού και του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Χίου ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε το κοινό σχετικά με ζητήματα έμφυλης βίας. Με παραμονή των στελεχών και την διανομή ενημερωτικού υλικού στο επιβατικό κοινό που βρίσκεται στις αίθουσες αναμονής αλλά και την ανάρτηση της αφίσας του Κέντρου στο εσωτερικό των λεωφορείων. Οι αφίσες θα παραμείνουν στα λεωφορεία μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2019.

Επίσης την ίδια ημέρα θα γίνει συνάντηση με εργαζόμενους σε νοσοκομείο και αστυνομική διεύθυνση Χίου για διανομή έντυπου υλικού και ανάρτηση της αφίσας του Κέντρου, καθώς και ανάρτηση της αφίσας του Κέντρου σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες.

Οι παρεχόμενες Υπηρεσίες από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ.Χίου  είναι:

Ψυχολογική Υποστήριξη: όπου στοχεύει στην ενίσχυση της αυτοεικόνας των γυναικών και της αυτοεκτίμησης τους αλλά και γενικότερα στην ενδυνάμωση των γυναικών.

Κοινωνική Στήριξη: όπου παρέχεται πληροφόρηση για επιδόματα, για έκδοση βιβλιάριου απορίας, για ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.. Επίσης γίνεται προώθηση σε κοινωνικές υπηρεσίες για τρόφιμα ή είδη ένδυσης. Η κοινωνική λειτουργός όπου κρίνεται αναγκαίο κάνει και συνοδείες των γυναικών στις απαραίτητες υπηρεσίες π.χ στο νοσοκομείο κ.α

Εργασιακή Συμβουλευτική: όπου γίνεται διερεύνηση των προσωπικών δυνατοτήτων των γυναικών, πληροφόρηση σχετικά με τις τοπικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και ενδυνάμωση αλλά και ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων αναζήτησης εργασίας. Επίσης οι γυναίκες στηρίζονται κατά την συμμετοχή τους σε προκηρύξεις αλλά και στη λήψη απόφασης. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 6 εργαστήρια εργασιακής συμβουλευτικής και 1 εργαστήριο επιχειρηματικότητας. Η δημιουργία βιογραφικού και η προετοιμασία για συνέντευξη εντάσσονται στα πλαίσια τόσο της ατομικής συμβουλευτικής όσο και των εργαστηρίων.

Νομική Συμβουλευτική:  όπου γίνεται ενημέρωση για δικαιώματα αναφορικά με ζητήματα νομικής φύσεως.

Η παραπομπή σε ξενώνες είναι μία ξεχωριστή διαδικασία εφόσον η γυναίκα θέλει να απομακρυνθεί από το βίαιο περιβάλλον και φυσικά πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις και ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία με την στήριξη και καθοδήγηση της κοινωνικής λειτουργού του Κέντρου.

Βέβαια στο Κέντρο μπορούν να απευθύνονται και όλοι οι πολίτες αλλά και φορείς, προκειμένου να πληροφορηθούν για θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

 

Πέρα όμως από την στήριξη των γυναικών που απευθύνονται στο Κέντρο, στα πλαίσια της πρόληψης πραγματοποιούνται  δράσεις στην ευρύτερη κοινότητα με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα έμφυλης βίας. 

Επίσης γίνονται δικτυώσεις με υπηρεσίες και φορείς. Τον Οκτώβριο έγινε συνάντηση με εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, τον κύριο Ταναίνη, όπου πέραν της αλληλοενημέρωσης σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχουν και οι δύο φορείς προς τις ευπαθή κοινωνικά ομάδες, υπήρξε και άμεση συνεργασία για στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών που δικαιούνταν τα τρόφιμα που προσφέρει η Ένωση Εφοπλιστών Ελλάδος. Επίσης τον τρέχοντα (Νοέμβριο) μήνα έγινε συνάντηση με εργαζόμενες στο 1ο ΤΟΜΥ Χίου ώστε να πληροφορηθούν σχετικά με το Κέντρο και τις υπηρεσίες του με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της Χίου αλλά και την συνεργασία σε μελλοντικές δράσεις. Υπήρχε επικοινωνία και με την ιατρό του φορέα που επισήμανε την αναγκαιότητα γνωριμίας και συνεργασίας των δυο μερών. Τέλος πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με την συντονίστρια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στη Χίο (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) όπου πέραν της γνωριμίας  συζητήθηκε  επίσης το πώς μπορούν να συνεργαστούν οι δυο φορείς ως προς την εξυπηρέτηση γυναικών προσφυγισσών.

Παράλληλα το Συμβουλευτικό Κέντρο συνεργάζεται και με άλλα Συμβουλευτικά Κέντρα και ξενώνες κακοποιημένων γυναικών και παιδιών ανά την Ελλάδα καθώς και με την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο στεγάζεται στην οδό Βερίτη 27-Καμμένος Πύργος και λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 7:30 π.μ – 15:30 μμ. Το τηλέφωνο επικοινωνίας του Συμβουλευτικού Κέντρου είναι 2271350040.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 09/07/2020 - 15:46

Εντοπίστηκε νέο καταφανώς ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα, που διακινείται ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails), από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες.

H Aστυνομία παρακαλεί τους πολίτες να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Για την υπόθεση αυτή διενεργείται έρευνα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.