Το πολύπλευρο έργο του Ερυθρού Σταυρού σήμερα στην "Αλήθεια TV"

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΛΛΟ ΜΑΤΙ", ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΩΤΤΗ, ΝΙΚΗ ΡΥΘΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΑΡΓΥΡΩ ΚΑΣΤΑΝΙΑ
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 13/12/2021 - 09:53
Νίκη Ρυθιανού και Αργυρώ Καστάνια μιλούν στην Ευγενία Κώττη για το πολύπλευρο έργο του Ερυθρού Σταυρού

Το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην εποχή μας το τοπικό τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, παρουσιάζουν στην Ευγενία Κώττη, λίγες μέρες πριν τις γιορτές και τη διανομή τροφίμων, στη σημερινή εκπομπή, "Η επικαιρότητα με άλλο μάτι" (προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 8 & 12 μ.μ. και σε επανάληψη την Τρίτη στις 4 μ.μ.), δύο γυναίκες που έβαλαν και βάζουν ήδη τη σφραγίδα τους στο πολύπλευρο έργο του.

Η μία, από τη θέση της Γ.Γ. του Δ.Σ. την οποία επί δεκαετίες επιτυχώς, υπεύθυνα υπηρέτησε μαζί με τον Πρόεδρο, το Δ.Σ. και όλες τις εθελόντριες και τους εθελοντές, η κα Νίκη Ρυθιανού, σημερινή Αντιπρόεδρος, έχει τόσα πολλά να καταθέσει ως βιώματα από την εποχή ακόμη αρχές της δεκαετίας του 1990, που άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι πρόσφυγες στη Χίο, οπότε το τοπικό τμήμα φρόντιζε ακόμη και για τη σίτισή τους! Πολύ πριν εμφανιστούν στο προσκήνιο οι ΜΚΟ. Όπως και τις ανάγκες επιβίωσης, μετακίνησης, θεμάτων υγείας, καθημερινών ανθρώπων που η αξιοπρέπειά τους τις κρύβει πίσω από τους τοίχους των σπιτιών τους. Που την άφηναν ξάγρυπνη μέχρι να βρει λύση στα τόσα προβλήματα για τα οποία απλοί συμπολίτες μας ζητούσαν βοήθεια από το τοπικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού.

Τις νέες ανάγκες, τα οδυνηρά αδιέξοδα ανθρώπων που δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές βιοτικές και άλλες ανάγκες, όπως μετάβαση σε γιατρούς, πληρωμή λογαριασμών και τόσες άλλες, εν καιρώ πανδημίας, μας περιγράφει, η νέα Γ. Γραμματέας του τοπικού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εκείνη που παρέλαβε τη "σκυτάλη" της εθελοντικής προσφοράς στον συνάνθρωπο, η Αργυρώ Καστάνια - Σαλιάρη.

Και οι δύο, σε αγαστή συνεργασία, τόνισαν ότι ο ρόλος του τοπικού τμήματος είναι καθαρά επικουρικός στις δομές της Πολιτείας, χρηματοδοτείται από τις όποιες δωρεές συμπολιτών μας και τα bazaar που διοργανώνουν, ενώ ακούραστα υλοποιείται από παλιούς και νέους εθελοντές και εθελόντριες.

Παρά τα εμπόδια που θέτει η πανδημία συνεχίζουν αφανώς το έργο τους, καλούν να έλθουν κοντά τους νέοι εθελοντές και με περίσσευμα καρδιάς οραματίζονται επιμερισμό των τομέων δράσης τους, σε κοινωνικά ζητήματα, γραφειοκρατικά, αλλά και ιατρικά θέματα που καθημερινά ανακύπτουν, δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να συμπαρασταθούν σε ασθενείς και τόσα άλλα αιτήματα που παραλαμβάνουν καθημερινά. Και οι δύο έδωσαν έμφαση στις βασικές αρχές του Ερυθρού Σταυρού, ότι στέκεται αρωγός στον πάσχοντα, ή ανήμπορο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, εθνικότητας, χρώματος, κοινωνικής ομάδας κ.λπ.

Δυστυχώς, η διόγκωση των προβλημάτων που καλούνται να συνδράμουν και τα περιορισμένα έσοδα που έχουν από δωρεές απλών ανθρώπων οδήγησε στη θέσπιση οικονομικών κριτηρίων, που πάντα με εχεμύθεια και διακριτικότητα εξετάζονται.

Μία δραστηριότητα που δεν έγινε ευρέως γνωστή στην κορύφωση του προσφυγικού, ήταν η προσπάθεια του τοπικού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού στη Χίο, να συνενωθούν οικογένειες προσφύγων που είχαν χαθεί από τόπο σε τόπο, από χώρα σε χώρα. Το ανθρωπιστικό έργο τους βασισμένο σε αυτές τις αρχές, της βοήθειας ανθρώπου σε άνθρωπο χωρίς διακρίσεις και διαχωριστικές γραμμές, συνεχίζεται με διάθεση προσφοράς, με την ελπίδα ότι νέοι εθελοντές που κάλεσαν να πλαισιώσουν το έργο τους, θα θελήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορους τομείς, όχι αποκλειστικά στον τομέα υγείας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Επικουρικά πάντα το τοπικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού, στο ρόλο των Κοινωνικών Υπηρεσιών και των θεσμών της Πολιτείας που δυστυχώς δεν επαρκούν, με δεδομένες τις ανάγκες, ωστόσο, όπως δήλωσαν, έχουν μαζί τους άριστη συνεργασία.

Μαζί με τον Πρόεδρο κ. Σίμο Γεραζούνη, τα μέλη του Δ.Σ., όπως τις αφανείς εθελόντριες και εθελοντές, δηλώνουν παρούσες και παρόντες στα οξυνόμενα κοινωνικά προβλήματα της εποχής, ευχαριστούν την κοινωνία της Χίου, τους απλούς ανθρώπους για την εμπιστοσύνη που επί δεκαετίες δείχνουν στηρίζοντας οικονομικά το τοπικό τμήμα, παρά την κρίση που πέρασε πανελλαδικά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Μπροστά τους, στα μέσα του Δεκέμβρη, η διανομή τροφίμων σε συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται. Ωστόσο από τη μία η πανδημία από την άλλη οι νέες συνθήκες τώρα πλέον διαπιστώνουν ότι καλούνται να συνδράμουν σε νέες ανάγκες που υπερβαίνουν τη διανομή τροφίμων Χριστούγεννα, Πάσχα και σε άλλες γιορτές. Τώρα βλέπουν αξιοπρεπείς συνανθρώπους μας, που μένουν σε φροντισμένα σπίτια εξωτερικά, να μην μπορούν να καλύψουν χρέη σε οργανισμούς, λογαριασμούς ρεύματος, ή ακόμη και έξοδα μετάβασης και διαμονής στην Αθήνα, λόγω ασθένειας. Έτσι καλούνται να εστιάσουν εκεί, όπως και έκαναν επικουρικά στην εμβολιαστική προσπάθεια από το Νοσοκομείο.

Με έμπρακτη αγάπη στον συνάνθρωπο, σεβασμό στη διαφορετικότητα, αφοσίωση στα πανανθρώπινα ιδανικά του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, με την εμπιστοσύνη, την εκτίμηση στο έργο τους τοπικά, και την οικονομική στήριξη από την τοπική κοινωνία, ακόμη και από το υστέρημα απλών ανθρώπων, συνεχίζουν...

i_drasi_toy_erythroy_stayroy_sti_hio

Σχετικά Άρθρα