Σε 7 χρόνια χάσαμε τα… Καρδάμυλα

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑ: SOS ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΘΑΝΑΤΩΝ - ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ
Δευ, 05/04/2021 - 09:54

Αλήθεια, πώς θα αντιδρούσαμε αν κάποιος μας έλεγε ξαφνικά ότι μέσα σε 7 χρόνια έμειναν χωρίς κατοίκους το Χαλκειός, ο Δαφνώνας και οι Βαβύλοι, ή ότι το ίδιο συνέβη με την Λαγκάδα και τη Συκιάδα, ή με την Καλαμωτή και το Πυργί ή ακόμη και με τη Δημοτική Κοινότητα Καρδαμύλων;

Το πιο πιθανό είναι ότι θα απαντούσαμε σ’ αυτόν που θα μας το έλεγε ότι τρελάθηκε!

Το δυστύχημα είναι ότι αυτό συμβαίνει στον τόπο μας απλά δεν προσδιορίζεται σε μία γεωγραφική περιοχή, αλλά σε όλο Νομό που συνεχίζει να αιμορραγεί πληθυσμιακά, αργά και σταθερά, χάνοντας μόνο από μια φυσική παράμετρο, που είναι το ισοζύγιο γεννήσεων - θανάτων, πάνω από 180 άτομα ετησίως -κατά μέσο όρο- την τελευταία 7ετία.

Και λέμε «πάνω από» γιατί λόγω του προσφυγικού - μεταναστευτικού πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι την τελευταία 5ετία έχουμε 390 καταγεγραμμένες γεννήσεις στο νησί από γυναίκες που ζούσαν στο ΚΥΤ και που η πορεία της ζωής τους στη συνέχεια τις οδήγησε εκτός Χίου.

Μια συνολική προσέγγιση του δημογραφικού ζητήματος -επαναλαμβάνουμε μόνο σε ό,τι αφορά την φθίνουσα πορεία των γεννήσεων- επιχειρούμε για μια ακόμη φορά στην «Α» εκτιμώντας ότι τουλάχιστον οφείλουμε να ξέρουμε το πρόβλημα. Το κάνουμε δε σε μία περίοδο που εκατομμύρια ίπτανται πάνω από το Βόρειο Αιγαίο στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ, των προγραμμάτων ανασυγκρότησης, τόσο περιφερειακά όσο και κεντρικά, με την ελπίδα ότι η στόχευσή τους θα επιδιώξει την επούλωση της πληθυσμιακής... πληγής δίνοντας συνάμα την ευκαιρία στα παιδιά μας και στα… παιδιά τους που πήραν το δρόμο της ξενιτιάς να επιστρέψουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

Η αλήθεια των αριθμών είναι απογοητευτική αλλά δεν αποτελεί έκπληξη, μιας και το καμπανάκι για το δημογραφικό πρόβλημα έχει χτυπήσει προ καιρού.

Τα δεδομένα της 7ετίας κατά μέσο όρο καταγράφουν στη Χίο 620 θανάτους ετησίως και 440 γεννήσεις!

Το 2020 δεν ήταν εξαίρεση στον κανόνα: έκλεισε με αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ θανάτων και γεννήσεων.

Τα στοιχεία αυτής της ιδιαίτερης χρονιάς, λόγω και της πανδημίας δείχνουν ότι οι γεννήσεις μπορεί να αυξήθηκαν σε σχέση με τη διετία 2018 – 2019 όμως πολλά παιδιά (αριθμός ρεκόρ 5ετίας) ήταν από οικογένειες αλλοδαπών, που παρέμεναν «εγκλωβισμένοι» στο νησί μέχρι να διεκπεραιωθούν τα αιτήματα ασύλου.

619 θάνατοι έναντι 530 γεννήσεων, εκ των οποίων 165 ήταν παιδιά μεταναστών – προσφύγων!

Κοιτάζοντας τα δεδομένα της 7ετίας 2014 – 2020 καταγράφονται συνολικά 4.345 θάνατοι έναντι 3.082 γεννήσεων. Αν υπολογίσουμε ότι το ίδιο διάστημα είδαν το πρώτο φως της ζωής τους στο νησί μας 390 παιδιά αλλοδαπών, που λογικά τα περισσότερα από αυτά έφυγαν από το νησί με τις οικογένειές τους, τότε διαπιστώνουμε ότι μόνο σε μια 7ετία «χάσαμε» 1.653 άτομα!

Και να λοιπόν πώς προκύπτει η σύνδεση με τους οικισμούς που προαναφέρθηκαν, μιας και με βάση την επίσημη απογραφή του 2011 Πυργί και Καλαμωτή είχαν 1.545 άτομα, Χαλκειός, Δαφνώνας και Βαβύλοι 1.509, Συκιάδα και Λαγκάδα 1.394, τα Θυμιανά 1.536 και η Δημοτική Κοινότητα Καρδαμύλων 1.575!

Αν δεν συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του προβλήματος, δυστυχώς την επόμενη 7ετία θα μιλάμε για τη γεωμετρική πρόοδό του!

 

ΠΗΓΕΣ: υπουργείο Εσωτερικών (στατιστικά στοιχεία), Ληξιαρχείο Δήμου Χίου

 

 

Σχετικά Άρθρα