Στη Χίο η... πρώτη σημαία του Έθνους

Το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας στον Μητροπολιτικό Ναό
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 25/04/2022 - 21:06

Με την φροντίδα του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου και σχετική άδεια της Ιεράς Συνόδου, αντίγραφο του λαβάρου της Αγίας Λαύρας βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας 25ης Απριλίου 2022 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

Παραδόθηκε από τον Ηγούμενο της Μονής Ευσέβιο, παρουσία των αρχών, και σχετική ομιλία για την σημασία του έγινε από τον Μητροπολίτη Χίου.

Σ’ αυτό το λάβαρο ως γνωστόν ορκίστηκαν από τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό, οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης την 25η Μαρτίου 1821 στην Μονή της Αγίας Λαύρας και στην ουσία αποτελεί εννοιολογικά την πρώτη σημαία του Έθνους.

Σύμφωνα με το αρχείο της Μονής (κώδιξ 1703) το Λάβαρο αποτελούσε προσφορά των Ελλήνων της Σμύρνης κατά τα τέλη του 16ου αιώνα.

Η παράσταση αποδίδει την Κοίμηση της Θεοτόκου –μνήμη της οποίας τιμά η Μονή- και είναι επίμηκες ορθογώνιο (1,20 μήκος και 0,95 πλάτος) με μεταξωτά κρόσσια.

Το ιερό λάβαρο πολλές φορές έγινε βορά λεηλασιών. Το 1772 καταγράφεται η πρώτη υφαρπαγή του στην Μολδοβλαχία. Οι μοναχοί της μονής με την αρωγή του Πατριαρχείου και μοναχών της Μολδοβλαχίας το εξαγόρασαν με την ανταλλαγή άλλων κειμηλίων της μονής. Το 1780 έγινε αντίστοιχο περιστατικό με την μεταφορά του αυτήν τη φορά στην Ήπειρο. Το 1826 και κατά την πυρπόληση του μοναστηριού από τον Ιμπραήμ το λάβαρο διεσώθη τελευταία στιγμή χάριν των μοναχών Αθανασίου και Δανιήλ οι οποίοι το μετέφεραν στο νησί Κάμηλο της Ιθάκης.

Σήμερα φυλάσσεται στο φυσικό του χώρο σε ειδική προθήκη και αποτελεί το ιστορικότερο κειμήλιο της μονής.

Αύριο το πρωί θα μεταφερθεί στην Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων των σφαγών και θα παραμείνει εκεί για προσκύνημα έως τις 2.00 μ.μ.

i_hios_ypodehthike_to_lavaro_tis_agias_layras

Σχετικά Άρθρα