Χίος, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου

Συνεχής η ροή μεταναστών σε ΗΠΑ και Καναδά

Δύο ενημερώσεις τον Μάρτη από την Ένωση Ομογενών για παλιούς αλλά και υποψήφιους νέους μετανάστες
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 02/03/2018 - 14:38

Τα τελευταία  χρόνια υπάρχει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός Χιωτών, κάθε ηλικίας, που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, είτε στις ΗΠΑ, είτε στον Καναδά, για να βρουν δουλειά.

«Με λύπη βλέπω πολλούς Χιώτες να αναζητούν αλλού την τύχη τους και δεν είναι μόνο οι νέοι», ανέφερε ο Παντελής Μπουρνιάς, Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου, σε συνέντευξή του στην “Α”, με αφορμή τις δύο εκδηλώσεις ενημέρωσης που θα γίνουν μέσα στον Μάρτη από την Ένωση, με καλεσμένα στελέχη από την Πρεσβεία του Καναδά (8 Μαρτίου) και την Πρεσβεία των ΗΠΑ (15 και 16 Μαρτίου), τα οποία θα απαντήσουν σε ζητήματα ομογενών που βρίσκονται πια στο νησί μας αλλά και όσων θέλουν να μεταναστεύσουν προς αυτές τις χώρες αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Όπως είπε χαρακτηριστικά συμπολίτης με 4 παιδιά ζήτησε την βοήθεια τους προκείμενου να μπορέσει να μεταναστεύσει, μαζί με την οικογένεια του.

«Βοηθούμε κάθε συμπολίτη μας που απευθύνεται σε μας για όλα τα γραφειοκρατικά που απαιτεί η μετανάστευση», τόνισε ο κ.Μπουρνιάς.

Η Ένωση Ομογενών για πρώτη φορά φέρνει στη Χίο - όπως προαναφέρθηκε - την Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 6 μ.μ. στο “Χανδρής” εκπρόσωπους  του Προξενικού Τμήματος της Πρεσβείας του Καναδά από την Αθήνα (,  για να  πραγματοποιήσουν ανοιχτή  παρουσίαση στους Καναδούς υπηκόους αλλά και στους Χιώτες.

Η παρουσίαση θα αφορά τις προξενικές υπηρεσίες, ζητήματα συντάξεων καθώς και τις υπηρεσίες διαβατηρίων και υπηκοότητας που προσφέρονται από την Πρεσβεία ενώ αμέσως μετά θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων.

“Η κοινότητα των ομογενών του Καναδά είναι η 2η αριθμητικά, μετά από εκείνη των ΗΠΑ, στη Χίο. Ξεπερνάει τα 2.500 άτομα, κυρίως από Θολοποτάμι και Βαβύλους. Από το Θολοποτάμι 1,5 χωριό (!) είναι στον Καναδά”, ανέφερε ο κ. Μπουρνιάς

Οι επαφές με τα στελέχη της Πρεσβείας για τους ομογενείς των ΗΠΑ θα γίνει κι αυτή στο “Χανδρής”, ενώ στις 15 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ομιλία στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας.

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 23/09/2019 - 17:02

Μετά από 35 χρόνια στην αθηναϊκή ενημέρωση, ενεργώντας τώρα ως...εθελοντής της δημοσιογραφίας, επισκέφθηκα το καλοκαίρι των διακοπών μου στη Χίο το χώρο των συσσιτίων της Μητρόπολης, για να κάνω ρεπορτάζ facebook... Εκεί συνάντησα τον συμμαθητή μου από το γυμνάσιο Καλλιμασιάς, παπά Νικόλαο Μακρή. Μιλάμε για έναν πραγματικό ιερωμένο και όχι... επαγγελματία μεγαλόστομο της Εκκλησίας...

Σε ένα υπόγειο χώρο του ΟΑΕΔ, στο Κοντάρι, χωρίς κλιματισμό, χωρίς κανονική τουαλέτα, χωρίς ειδικές υποδομές, ο ιερέας της ενορίας του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, από τις 5 τα χαράματα έως τις 12 το μεσημέρι, "ιερουργεί", παρασκευάζοντας " τον άρτον ημών τον επιούσιον", από δωρεές ευαίσθητων επιχειρηματιών τροφίμων. Συνεπικουρούμενος, αφιλοκερδώς, από τον Στέφανο, συνταξιούχο ναυτικό και την άνεργη Μαρία.

Την προσφορά αυτή την κάνει επί 8 χρόνια, μαγειρεύοντας ημερησίως 700 μερίδες φαγητού για τους άπορους του νησιού, στους οποίους πηγαίνει καθημερινώς η μερίδα με αυτοκίνητα του στρατού, της πυροσβεστικής και ιδιωτών. Στην αρχή είχαν σπεύσει να του βοηθήσουν - κατά διαστήματα - πάνω 100 Χιώτες. Αλλά, σιγά σιγά, υπήρξε κόπωση...

Ο παπα -Νικόλας υπέστη πέρσι μια ψύξη, με αποτέλεσμα να στραβώσει το στόμα του για μέρες. Όμως, δεν έλειψε ούτε μία ημέρα από αυτή τη Θεία Λειτουργία του φαγητού των φτωχών της κρίσης, παρά τις συμβουλές του γιατρού. Και να σκεφθεί κανείς, ότι η Μητρόπολη Χίου Ψαρών και Οινουσσών, διαθέτει ένα Δεσπότη και 80 παπάδες, που θα μπορούσαν να τον αναπληρώνουν, για να μην πέσει κάτω κάποια μέρα...

Σε υμνούμεν!..

Σε ευλογούμεν!..

Σοι ευχαριστούμεν!..

"Άγιε " των Συσσιτίων!

(ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TOY KΩΣΤΑ ΜΑΡΔΑ )