Χίος, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

Συνεχής η ροή μεταναστών σε ΗΠΑ και Καναδά

Δύο ενημερώσεις τον Μάρτη από την Ένωση Ομογενών για παλιούς αλλά και υποψήφιους νέους μετανάστες
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 02/03/2018 - 14:38

Τα τελευταία  χρόνια υπάρχει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός Χιωτών, κάθε ηλικίας, που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, είτε στις ΗΠΑ, είτε στον Καναδά, για να βρουν δουλειά.

«Με λύπη βλέπω πολλούς Χιώτες να αναζητούν αλλού την τύχη τους και δεν είναι μόνο οι νέοι», ανέφερε ο Παντελής Μπουρνιάς, Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου, σε συνέντευξή του στην “Α”, με αφορμή τις δύο εκδηλώσεις ενημέρωσης που θα γίνουν μέσα στον Μάρτη από την Ένωση, με καλεσμένα στελέχη από την Πρεσβεία του Καναδά (8 Μαρτίου) και την Πρεσβεία των ΗΠΑ (15 και 16 Μαρτίου), τα οποία θα απαντήσουν σε ζητήματα ομογενών που βρίσκονται πια στο νησί μας αλλά και όσων θέλουν να μεταναστεύσουν προς αυτές τις χώρες αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Όπως είπε χαρακτηριστικά συμπολίτης με 4 παιδιά ζήτησε την βοήθεια τους προκείμενου να μπορέσει να μεταναστεύσει, μαζί με την οικογένεια του.

«Βοηθούμε κάθε συμπολίτη μας που απευθύνεται σε μας για όλα τα γραφειοκρατικά που απαιτεί η μετανάστευση», τόνισε ο κ.Μπουρνιάς.

Η Ένωση Ομογενών για πρώτη φορά φέρνει στη Χίο - όπως προαναφέρθηκε - την Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 6 μ.μ. στο “Χανδρής” εκπρόσωπους  του Προξενικού Τμήματος της Πρεσβείας του Καναδά από την Αθήνα (,  για να  πραγματοποιήσουν ανοιχτή  παρουσίαση στους Καναδούς υπηκόους αλλά και στους Χιώτες.

Η παρουσίαση θα αφορά τις προξενικές υπηρεσίες, ζητήματα συντάξεων καθώς και τις υπηρεσίες διαβατηρίων και υπηκοότητας που προσφέρονται από την Πρεσβεία ενώ αμέσως μετά θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων.

“Η κοινότητα των ομογενών του Καναδά είναι η 2η αριθμητικά, μετά από εκείνη των ΗΠΑ, στη Χίο. Ξεπερνάει τα 2.500 άτομα, κυρίως από Θολοποτάμι και Βαβύλους. Από το Θολοποτάμι 1,5 χωριό (!) είναι στον Καναδά”, ανέφερε ο κ. Μπουρνιάς

Οι επαφές με τα στελέχη της Πρεσβείας για τους ομογενείς των ΗΠΑ θα γίνει κι αυτή στο “Χανδρής”, ενώ στις 15 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ομιλία στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 12/12/2019 - 16:22

Η Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του  Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), λαμβάνοντας υπόψη τη ήδη δυσχερή θέση που έχουν έρθει τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με την ραγδαία αύξηση της ροής των προσφύγων/μεταναστών, εκ των οποίων εκτιμά ότι  ένα ελάχιστο ποσοστό είναι πραγματικά πρόσφυγες,  κατέθεσε ψήφισμα με το οποίο επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μία και μόνο δομή καταγραφής κι αυτή μικρή.

Αναλυτικά σημειώνει:

 

  • Τα νησιά μας δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο βάρος. Τα νησιά μας δέχονται το βάρος της υποδοχής, δεν μπορούν να δέχονται και το βάρος της φιλοξενίας, είτε μεταναστών είτε προσφύγων.

-     Όχι στις υφιστάμενες δομές – hot spot, αλλά μόνο σε μικρές δομές  πρώτης υποδοχής, καταγραφής και  ταυτοποίησης, κατόπιν σωστής χωροθέτησης.

-     Η Ελληνική Κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα πραγματικά αποτελεσματικό χρονοδιάγραμμα άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών μας.

-     Αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας, με σκοπό τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

-     Έλεγχος των Μ.Κ.Ο.

-     Τα αντισταθμιστικά μέτρα για τα 10 ακριτικά νησιά μας, να μην σχετίζονται με το μεταναστευτικό.