Χίος, Δευτέρα 3 Αυγούστου

Τα γειτονάκια.... των Κουρουνίων

του Γιώργου Β. Κεφάλα
Τρί, 10/12/2019 - 16:02

Τέλος Οκτώβρη. Έχει σχεδόν ξημερώσει στην έρημη γειτονιά. Δυο μικρά κοριτσάκια φορτωμένα με δυο βαριές σχολικές τσάντες, περπατούν αργά στο πρωινό αγιάζι. Η μια ψιλογκρινιάζει, μάλλον… ψευτοκλαίει, λέγοντας “Μπαμπά! Μπαμπά! Γιατί να πάω σχολείο; Εγώ νυστάζω!”

 Πίσω ακριβώς, ακολουθεί ο πατέρας τους, ο Ιλίρ, που οι λιγοστοί κάτοικοι τον έχουν... βαφτίσει Ηλία, μ’ ένα καφέ, φραπέ, και το απαραίτητο τσιγάρο στο χέρι. Όλοι μαζί βαδίζουν αργά μέχρι το αυτοκίνητό τους.

Η παρουσία μικρών παιδιών, που σηκώνουν σχολικές τσάντες, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για ένα χωριό όπως τα Κουρούνια. Τέτοια εικόνα έχει να καταγραφεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Τότε που το σχολειό μας έκλεισε για πάντα, οδηγώντας την άλλοτε ζωντανή μας κοινότητα στη

ζώνη του λυκόφωτος.

Η μεγαλύτερη από τα κοριτσάκια, η εννιάχρονη Ευγενία, σηκώνει το πιο βαρύ

φορτίο, από βιβλία και τετράδια, γιατί είναι σε μεγαλύτερη τάξη. Είναι πάντα χαμογελαστή και ευγενική. Η άλλη, η Κατερίνα, είναι αμίλητη και δεν έχει συνήθως όρεξη για πολλές κουβέντες.

Η μικρή κομπανία μπαίνει στ’ αμάξι και τραβά για τη Βολισσό, που βρίσκεται το σχολείο τους. Το πέτρινο εντυπωσιακό κτήριο, στην είσοδο του μεγαλύτερου χωριού της Αμανής, στεγάζει το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο για όλα τα χωριά της περιοχής μας. Σύμφωνα με την εννιάχρονη Ευγενία, που είναι η πηγή της πληροφόρησής μου, το νηπιαγωγείο έχει 5 παιδάκια, το δημοτικό 30, το γυμνάσιο 8 και το λύκειο 5 μαθητές.

Η Ευγενία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα σπουδάσει οπωσδήποτε, για να γίνει δικηγόρος. Σε μικρότερη ηλικία, σαν τη ρωτούσαν από πού είναι, απαντούσε: «Από στα Κουρούνια».

Η άλλη, η μικρότερη, επιμένει πως θα γίνει γιατρός. Η αδερφή της όμως δεν συμφωνεί και λέει: «Με τέτοιο διάβασμα που κάνει ούτε στο… γυμνάσιο δε θα πα!» Η μικρή όμως δεν της δίνει καμιά σημασία. Κάνει πως δεν ακούει. Αν τη ρωτήσει κάποιος από πού είναι, και έχει βέβαια όρεξη για κουβέντα, λέει πως είναι Ελληνίδα. Μάλιστα, τον περασμένο χειμώνα, ο πατέρας της έκαιγε κάποια ξερόκλαδα στην άκρη του χωριού. Η Κατερίνα πλησίασε και του έκανε… αυστηρή παρατήρηση λέγοντας «Μπαμπά, γιατί καις την Ελλάδα;»

Τα δυο αδερφάκια είναι αχώριστα στο σχολείο και στο παιγνίδι. Μαζί τριγυρίζουν σε μοναχικούς περιπάτους, στην αυλή του σιωπηλού πια δημοτικού σχολείου του χωριού, και στο καφενείο της Τούλας, σαν ο καιρός το επιτρέπει. Παρά τη μοναξιά που βιώνουν, αφού δεν υπάρχουν για χρόνια τώρα, άλλα παιδάκια τέτοια εποχή, τα κοριτσάκια έχουν ένα και μοναδικό παράπονο τον τελευταίο καιρό. Η αποξήλωση της παιδικής χαράς Κουρουνίων, για λόγους λέει… ασφαλείας, τους προξένησε δικαιολογημένο παράπονο. Φοβούμαι ότι το παράπονο αυτό θα το έχουν μέχρι να… παντρευτούν, αφού μια πιστοποιημένη παιδική χαρά έχει πολύ υψηλό κόστος. Ο δήμος Χίου, αρκέστηκε απλά στην καταστροφή των οργάνων (που είχαν τοποθετηθεί από δωρεές συγχωριανών μας), και βέβαια δεν προβλέπεται στο ορατό μέλλον να δαπανήσει δέκα χιλιάδες ευρώ, για το ειδικό δάπεδο και τα

κατάλληλα όργανα, αφού αδιαφορεί για πολύ πιο σημαντικές υποδομές του χωριού μας.

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Αυλόγυρος"

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 03/08/2020 - 17:29
  1. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, γνωστοποιεί το πρόγραμμα διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση άδειας χειριστή ταχυπλόου σκάφους, για την χρονική περίοδο από 01/10/2020 έως 30/03/2021 ως ακολούθως:
  1. Μήνας  Οκτώβριος 2020: Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020
  2. Μήνας Νοέμβριος 2020: Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020
  3. Μήνας Δεκέμβριος 2020: Τετάρτη 09 Δεκεμβρίου 2020
  4. Μήνας Ιανουάριος 2021: Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021
  5. Μήνας Φεβρουάριος 2021: Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021
  6. Μήνας Μάρτιος 2021: Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021
  7. Επιπροσθέτως, σε περίπτωση που για λόγους ανωτέρας βίας καταστεί αδύνατη η διενέργεια εξετάσεων στην προκαθορισμένη για το σκοπό αυτό ημέρα, οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται την αμέσως επόμενη προσφερόμενη ημερομηνία, που οι ανωτέρω λόγοι εκλείψουν.Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο  Λιμενικής Αστυνομίας.-